Україна вітає тісні зв'язки з Росією. Прагнення підтримати інтеграцію двох економік зростає

П'ятниця, 1 червня 2001, 10:47
EUROPE & LATIN AMERICA: Ukraine welcomes closer ties with Russia: Moves to support the reintegration of the two economies are growing

Що б не розповідав президент Кучма західній аудиторії про зовнішню політику своєї країни, його сигнал російській аудиторії досить ясний. Головний пріоритет України зараз – тісні зв'язки з Росією. Захід може почекати.

У інтерв'ю на російському телебаченні Кучму спитали, чи є його проросійська лінія, що надалі посилюється, слідством його політичних проблем. Росія підтримувала його протягом усього недавнього скандалу, який послабив його позиції всередині країни і зіпсував його репутацію на Заході. Скандал вибухнув через обвинувачення в тому, що Кучма замовив вбивство журналіста. Кучма це заперечує.

Кучма наполягає на іншому поясненні свого тяжіння до Сходу. "Мої пріоритети змінилися після того, як Володимир Путін став президентом, після того, як відносини між країнами стали абсолютно прагматичними і конструктивними", - сказав він. "Нова політика нового російського керівництва змінила моє бачення і мої дії".

Росія повертає комплімент. Цього тижня владний новий посол Росії Віктор Чорномирдін прилетів до Київ як "генерал-губернатор з 19 століття імперської Росії", говорячи словами Віктора Зам'ятіна, українського журналіста. Він говорить, що Чорномирдін, швидше за все, буде мати більшу вагу, ніж новий прем'єр Анатолій Кінах.

Чорномирдін і Кучма приятелюють довгий час. Обидва – колишні "червоні директори" радянської промисловості, які здійснили успішний перехід у пост-радянську політику. Чорномирдін був російським прем'єр-міністром з 1992 по 1998, а до цього – головою державної монополії "Газпром". Зі слів Зам'ятіна, Чорномирдін і Кучма називають один одного на "ти", неформальне звертання, знак близькості, який президент дозволяє небагатьом.

На думку одного з лідерів української опозиції Тараса Чорновіла, одна з місій, покладених на Чорномирдіна - підправити Кучму, який коливається.

Сам Чорномирдін говорить, що його головними пріоритетами будуть економічні і торгові відносини. Він буде, фактично, заохочувати економічну інтеграцію України з Росією, через 10 років після того, як командні економіки двох країн розділилися після коллапсу СРСР.

Для України будуть дуже корисні роки, проведені Чорномирдіним у "Газпромі". Україна все ще майже повністю енергетично залежить від Росії.

Головним подразників україно-російських відносин за останнє десятиріччя була нездатність України повністю сплатити постачання газу, і вона постійно відкачує газ з транзитних газопроводів. Загальний борг оцінюється приблизно від 1,4 до 2 мільярдів доларів.

Коли Чорномирдіна запитали про газову проблему, він відповів: "Природно, як я це бачу, є деякі борги… Що стосується несанкціонованого відбору газу, це дуже погано, це все, що я можу сказати… Ці комплексні проблеми можуть бути вирішені цивілізованим шляхом і ми для цього зробимо все". "Цивілізоване" розв'язання проблеми для Росії щодо України включає приватизацію російськими компаніями українських підприємств, особливо в енергетичній сфері, в обмін на борги.

Через "Газпром" Росія намагається придбати 9 магістральних газопроводів, які перетинають Україну, і несуть російський газ в Європу. Якщо ці газопроводи будуть приватизовані, "Газпром" зможе перехитрити або збити ціну в конкуренції із західними компаніями, включаючи Shell. Внесок Чорномирдіна може допомогти. Так само як і загрози Росії побудувати альтернативний газопровід через Польщу і Словаччину, через що Україна втратить 1 мільярд доларів на рік.

У інших сферах промисловості, таких як енергетика, оборона і важка індустрія, Україна також має об'єкти, які залучають російських інвесторів. Починаючи з минулого року російські інвестори купили Миколаївський алюмінієвий завод, Лисичанський нафтопереробний і Запорізький алюмінієвий комбінат. Кажуть, що вони жадають заполучити Кріворіжсталь, найбільший і найприбутковіший металургійний комбінат.

Кучма явно демонструє схвалення. "Російський бізнесмен не іноземець", - сказав він. "Умови у нас точно такі ж, як в Росії, і законодавство більш-менш схоже".

До цієї позиції Кучма навряд чи вдався, якби він прагнув залучити західних інвесторів.

Приватизація енергетики відкладена

Український президент Леонід Кучма учора наказав своєму новому уряду припинити плановий продаж енергогенеруючих і розподільних компаній, повідомляє Reuters.

Приватизація енергетичних компаній була однією з ключових умов, висунених МВФ. Президентська прес-служба повідомляє, що рішення було прийнято виходячи з важливості енергетичних компаній для економіки країни і національної безпеки. Колишній прем'єр Віктор Ющенко, зміщений парламентом місяць тому, одноосібно без підтримки Кучми наполягав на приватизації. На цьому тижні Анатолій Кинах, союзник президента, був призначений прем'єр-міністром.

Київ вже продав контрольні пакети шести енергоросподільчих компаній цього року. Поки не ясно, чи спробують власті повернути фонди.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News