В Росії чекають на продовження касетного скандалу

Середа, 6 червня 2001, 14:11
Московський тижневик "Новое время", аналізуючи останні події в Україні, присуджує однозначну перемогу президентові Кучмі. Президент повертає собі пост прем'єра, пише видання. "Новое время" невисоко оцінює здібності і вплив нового прем'єра і передчуває продовження касетного скандалу.

"Українську революцію завершено, і запрограмована повсякденність розв'язки тільки відтіняє грандіозність того, що трапилося", - переконаний автор статті.

"Вже скоро рік, як всі рахують, скільки Кучмі залишилося до краху, і його відставка, дійсно, здавалася часом невідворотньою. Тепер про відставку говорити не доводиться. Доводиться говорити про таку президентську владу, якою в новітній історії України президент не володів ще ніколи".

Кажучи про "горезвісних українських олігархів", "Новое время" поділяє їх на дві категорії - "сімейних" і "удачливих", "які не мають відношення до головної української сім'ї, але є наближеними". "Скажімо, один з головних учасників ринку телекомунікацій - дочка президента, трубну промисловість і нафтоторгівлю контролює "напівзять" Віктор Пінчук".

"Облік відповідних інтересів ведеться цілою партійною коаліцією з партій з химерними назвами на зразок "Трудової України" або "Демократичного союзу". У бізнесменів самостійних, яким з благословення головної сімейної ради країни дісталася, скажімо, також цілком прибуткова електроенергетика, партії іменуються простіше - наприклад, "Яблуко" або соціал-демократи…

Словом, з принципових питань розбіжностей в середовищі вказаних бізнесменів ніколи не було, і звернути касетний скандал у корисне для себе русло повалення уряду Ющенка було для них справою спільної честі. Однак успіх, як і потрібно було чекати, виявився локальним, особливо після того, як стало ясно: у призначенні нового прем'єр-міністра Сім'я менше усього стурбована інтересами тих, хто більше ніж на статус друзів Сім'ї ніколи не тягнув.

Коли стало зрозуміло, що ніхто не збирається всерйоз розглядати "соціал-електроенергетичні" кандидатури, вибір президента зупинився між лідером "Трудової України", екс-віце-прем'єром, відомим банкіром часів розквіту лазаренківського Дніпропетровська Сергієм Тігіпком і Кінахом.

Потім рішення президента будуть пояснювати тим, що Кінах ніколи не був помічений у зв'язках з олігархами, що для України надто важливо. Він дійсно завжди був нейтральний - за одної простої причини: на відміну від того ж Тігіпка Кінах просто ніколи олігархам не був цікавий. У зв'язку з чим всі ці роки залишався фігурою в політичному плані абсолютно невиразною - чи міг президент знайти кращого кандидата як в частині керованості, так і у "проходимості" через парламент?

…І тут свою роль, як завжди пасивну, зіграв Віктор Ющенко - остаточно завершивши трагікомічний сюжет під назвою "українська опозиція". Здається, ще учора відставлений Ющенко вважався непохитним лідером єдиної, нарешті, опозиції. Інтрига турбувала, здається, всіх - крім президента, який непогано знає ціну рішучості свого колишнього прем'єра.

Загалом, чим міг Кучма переконати своїх молодших соціал-демократичних партнерів? Так, тільки одним - перспективою повернення Ющенка. Олігархи прислухалися – адже вони також все розуміли про непохитність лідера опозиції, яка так і не відбулася. Всі залишилися при своїх.

Прізвище нового прем'єра не Чорномирдін і навіть не Кінах. Президент Кучма, сам колишній прем'єр, за сім років повернув собі цю посаду. І тепер він може упиватися перемогою так, щоб ще раз перестрахуватися. Навіть до такого прем'єра, як Кінах, тепер приставлений комісар - головний державний секретар.

Навчений гірким досвідом, Кучма не довіряє більш нікому. У тому числі і тим, хто навчив його принципам рівноусунення. І той факт, що коли трапиться ще одне несподіване продовження касетного скандалу, покластися буде ні на кого, дещо знецінює значення президентської перемоги.

Злі язики стверджують, що чергову порцію записів до публікації вже підготовлено. Залишилося дочекатися інформаційного приводу. Парламентська виборча кампанія стартує вже осінню. ", - констатує "Новое время".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News