Свіжий політемігрант
більше не боїться Кучми

Вівторок, 3 липня 2001, 14:39
Услід за Мельниченком ще один українець, прізвище якого фігурує в справі Гонгадзе, отримав політичний притулок на Заході. Великобританія задовольнила прохання Валерія Івасюка, який був залучений депутатом Головатим експертом у парламентську комісію з розслідування зникнення Георгія Гонгадзе.

Про отримання притулку у Великобританії українській службі Бі-Бі-Сі повідомив сам Івасюк. І, з його слів, найближчим часом він має намір повернутися в Україну – він вважає, що буде і тут мати захист британської держави. При цьому, зазначає радіостанція, британська імміграційна влада часто не рекомендує прохачам притулку повертатися на батьківщину.

До речі, місяць тому, 8 червня, Івасюк заявив в інтерв'ю радіо "Свобода" трохи інше – про те, що він має намір повернутися в Україну "найближчим часом, заздалегідь відмовившись від надання політичного притулку у Великобританії".

За останніми словами Івасюка, для нього головне те, що факт надання йому притулку покаже ставлення британських держорганів до нинішньої ситуації в Україні.

А глава її зовнішньополітичного відомства, Анатолій Зленко, до такого рішення Лондона ставиться спокійно. "Те, що він отримав притулок – це його особиста справа, яким чином він отримав притулок – його особиста справа", сказав міністр на брифінгу у вівторок.

Зленко зазначив, що під час перебування у Великобританії Івасюк ні разу не звернувся до посольства України. Співробітники посольства України також намагалися звернутися до ряду установ Об'єднаного Королівства з проханням допомогти Івасюку під час його перебування в країні. Однак, як зазначив міністр, британські відомства, згідно з їх законодавством, мають право не відповідати на такі звернення.

Справа Валерія Івасюка набула резонансу після статті в британській газеті The Independent, що повідомила 12 лютого цього року про "українського хірурга-кардіолога, який був депутатом від опозиційної партії Рух, з 1990 року очолював національний комітет по боротьбі з наркотиками" і який "в Лондоні звернувся з проханням про політичний притулок після загрожувань його життю".

Івасюк свій від'їзд до Великобританії при посередництві депутата Головатого пояснив "тиском з боку української Служби безпеки". "Івасюк сказав The Independent, що він залишив Київ 21 січня після того, як отримав попередження від СБУ в зв'язку з його участю в розслідуванні справи Гонгадзе. Івасюк провів серію прес-конференцій для преси, домагаючись незалежної експертизи ДНК для ідентифікації обезголовленого тіла, знайденого в лісі за межами Києва".

СБУ відразу спростувала інформацію The Independent, вона заявила, що не погрожувала Івасюку. За її версією, все було навпаки: Івасюк на початку січня ходив до СБУ для давання пояснень з приводу місцезнаходження матеріальних цінностей на 3 мільйони доларів. Вони, за даними Контрольно-ревізійного управління Мінфіну, були отримані, але не оприбутковані в Національному комітеті боротьби із захворюванням на СНІД, який Івасюк очолював з 1994 по 1998 рік.

Читайте також:

Хірург звернувся з проханням про політичний притулок (Anne Penketh, The Independent)
"Сьогодні Валерій Івасюк в Лондоні звернувся з проханням про політичний притулок після загроз його життю. Ось наскільки хворобливою стала справа Гонгадзе для президента Леоніда Кучми, який бореться з обвинуваченнями в тому, що він замовив вбивство репортера".

Український бунтар втік у Великобританію (Michael Binyon, The Times)
"Я знав про те, що таке сталінізм лише теоретично. Тепер я познайомився з ним на практиці". Його попередили про те, що його дружина в небезпеці. У нього була багаторазова віза, і 21 січня він вилетів до Великобританії, хоч був змушений залишити вдома свою дружину і двох дітей.

На Кучму, Ющенка і Плюща подадуть до суду
Про експерта комісії з розслідування справи Гонгадзе Валерія Івасюка Головатий повідомив, що поїхати в Лондон "для збереження життя" йому рекомендували "активні члени комісії". За кордон до місця призначення його супроводжував сам Головатий. "Він був змушений залишити країну. Саме він брав кров у матері Гонгадзе, він отримав матеріали таращанського тіла, завдяки йому вдалося почати експертизу в Німеччині. І ось в січні 2001 його раптом запрошують до СБУ, де чотири години "консультуються" з приводу історії 1995 року.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...