Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Де Гонгадзе? "Спитайте у Саши!"

Четвер, 5 липня 2001, 20:13
Олександр Лавринович пропонує закрити комісію з справи Гонгадзе. Один з доводів - за останні три місяці роботи тільки двічі вдавалося зібрати кворум для роботи. Цього разу, у четвер, кворуму також не було.

Але пришли цілих три (!) заступники Генпрокурора - Олексій Баганець, Сергій Винокуров і навіть Микола Обиход. Всі вони займаються справами загиблих чи побитих депутатів, іншими відомими людьми, долями яких, крім Гонгадзе, займається слідча комісія.

Не дивлячись на відсутність кворуму, вирішили, що раз прокурори прийшли, треба їх вислухати. Почалася дискусія - слухати їх у відкритому чи закритому режимі. Тобто з пресою чи без. Баганець: "Для більшої відвертості треба провести закрите засідання, а якщо буде відкрите - такі будуть і відповіді".

Тобто для більшої відвертості Баганцю потрібна закритість.

Більшість депутатів встали на захист преси, однак, коли з'ясувалося, що прокурори надто неохоче відповідають на запитання, надійшла компромісна пропозиція - половину засідання провести у присутності преси, а половину - у закритому режимі.

Депутати запитували про що завгодно, однак лише вряди-годи - про Гонгадзе. Приведемо деякі з цікавих діалогів.

" Чи заважає Генпрокуратурі робота комісії?"

Баганець: "Хотів би трошки напомніть. Мені слідча комісія не заважає, але деякі члени перешкоджали". Мова йшла, природно про Головатого, який злісно ухиляється від допитів.

"Чому напад на Єльяшкевича розцінюється як хуліганство, коли на нього напали під час виконання ним службових обов'язків депутата, причому на території режимного об'єкту? Він же прямо звинувачує у замовленні нападу на нього президента Кучму?"

Винокуров: "Таких злочинів в нас… щодня. Тим більше, що крім вашої заяви, що до цього причетний президент, немає жодних даних. Немає предмета розмови".

"Чому ви не розглядаєте версію про причетність до зникнення Гонгадзе Олександра Волкова і його зв'язки з бандформуваннями, наприклад, Кисіля?"

Баганець: "Ваша заява необгрунтована і безапеляційна. Я особисто допитував Волкова… Дійсно, були публікації в Інтернеті про Волкова. Більш того, ви знаєте про повідомлення щодо анонімного дзвінка до посольства Грузії, де називалися Волков, Кисіль і міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко, як особи, які знають про місцезнаходження Гонгадзе. Ми навіть до Грузії їздили - допитували там посла Грузії і того, хто приймав цей дзвінок.

СБУ і МВС давалося доручення встановити місцезнаходження Киселя. За оперативною інформацією він знаходиться за межами України.

Кравченко також був допитаний, і він, звичайно, цього не підтвердив.

Киселя зараз розшукують як свідка. Ми ж не можемо його затримати або оголосити його розшук".

"Знайдіть Киселя і тоді взнаєте, що сталося з Гонгадзе. Відомо ж, де він живе, де в нього квартира!"

Баганець: "Так підкажіть нам!"

Відповідь: "Саша знає!" (мається на увазі Волков)

Баганець: "Сашу вже допитали!"

Один з членів депутатської комісії, Володимир Нечипорук, поділився своїм досвідом спілкування з Генпрокурором.

"Написав я запит до Генпрокуратури з приводу Волкова, його грошей за кордоном. Зустрічаюся з Генпрокурором. Він говорить: "Забери це! А інакше -в нас є інформація, що Лазаренко тобі 20 тисяч доларів заплатив!".

"Ви взагалі-то тверезий?" спитав я його.

"Гаразд, все нормально. Але, якщо ти не проти, ми дамо таку ж відповідь, як і Омельченку", відповів прокурор.

[Омельченку тоді відповіли, що у Волкова може і є гроші за кордоном, але будь-яка приватна особа може мати зарубіжні рахунки. Це не є злочином]

І що ви думаєте, прийшла така відповідь - образно кажучи, "йди ти подалі!"

Я тоді прокурору сказав, що записав нашу розмову і показав диктофон. Говорю, що розшифрував і хочу опублікувати. А він відповідає: "Давай, публікуй! Я все одно пишу заяву і йду". Я, правда, не публікував - він людина стара!

Взагалі, Волков поводиться з Генпрокурором, як з підлеглим."

Трохи про те, що нового вдалося дізнатися про справу Гонгадзе на відкритому засіданні.

По-перше, прокурори запевнили, що ду-уже поважають депутатів, але поки справу не закрито, ознайомитися з нею не дадуть.

Баганець розповів, що версія про "вбивць-хуліганів" все ще розглядається як "найбільш реальна", оскільки цю версію підтверджують свідчення людей, які знають про карну відповідальність за надання хибних свідчень.
"Зараз оновляється план чергових заходів, і ця версія буде розроблятися, але не можна сказати, що ми не розглядаємо інші версії".

Він повідомив, що встановлені ті, хто вбив підозрюваних "хуліганів". Затриманий нещодавно Прищ не фігурує у справі, чого не можна сказати про якихось інших лідерів оргзлочинності.

Далі було закрите засідання. Якщо вірити депутатам, нічого нового там, не дивлячись на інтимність, прокурори не сказали. Просто їм нема чого казати.

Допитаний з пристрастю журналістами Баганець мовчав, як партизан. Від інших вдалося дізнатися, що рішення про остаточну експертизу, на якій наполягає мама Георгія, все ще не прийняте. Найближчим часом Генпрокуратура оприлюднить свою заяву з цього приводу.

Поки що вони не бачать необхідності у додатковій експертизі, однак, якщо експерт гарантує, що зможе визначити щось нове, то така експертиза може відбутися. Чергове засідання, чергове розчарування. Може, дійсно, закрити комісію? Тим більше, що ані у членів комісії, ані у її голови, судячи з усього, немає моральних сил, для того, щоб хоча б вдавати прагнення до справедливості.

Можна, звичайно, діяти винятково згідно із законом, особливо в тому, що закон забороняє. Але, безперечно, інколи потрібно діяти так, як велять прості людські принципи, коли розумієш, що в цій ситуації ти просто не можеш діяти інакше. Совість не регулюється жодним законом.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...