Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Репортери без кордонів" протестують проти насильства над українськими журналістами

П'ятниця, 6 липня 2001, 16:22
"Репортери без кордонів" обурені замахом на життя директора ІТРК "ТОР" м.Слов'янськ (Донецька обл..) Ігоря Александрова. Свого листа вони направили на ім'я прем'єр-міністра України Анатолія Кінаха, повідомляє Інститут масової інформації.

"Журналіст, якого вже було надмірно покарано українським правосуддям, і який оскаржив це у Європейському суді з прав людини, зараз знаходиться між життям і смертю", - заявив генеральний секретар "Репортерів без кордонів" Робер Менар.

"Якщо міністерство внутрішніх справ та Прокуратура захочуть вжити всіх необхідних заходів, щоб ідентифікувати нападників Ігоря Александрова, то розслідування безсумнівно буде результативним. Ми просимо Вашого особистого втручання, аби зробити так, щоб обидва органи прийняли рішення боротися з насильством проти преси в Україні, яке досягло незрівнянних в Європі масштабів." - додав Робер Менар.

Замах на Александрова було скоєно 3 липня, близько восьмої години ранку. Невідомі, озброєні бейсбольними битами, підстерегли журналіста біля входу в офіс телекомпанії.
Александрова з важкою черепно-мозковою травмою було доставлено до лікарні, де його прооперували. Стан Ігоря Александрова вкрай складний, він і досі перебуває в глибокій комі і лікарям важко сказати, чи є в нього шанси вижити.

У 1998 проти Ігоря Александрова порушувалася кримінальна справа за фактом образи честі та гідності нардепа Олександра Лещинського, якого Александров назвав "горілчаним королем", а його бізнес - таким, що несе горе родинам. Рішенням міського суду Александрова було позбавлено права займатися журналістською діяльністю впродовж 5 років. І хоча в 2000 році справу було закрито через відозву скарги депутата Лещинського, Александров наполягає на анулюванні першого вироку суду. Наразі справа Александрова перебуває на розгляді у Європейському суді з прав людини.

"Репортери без кордонів" також відслідковують і збирають інформацію з розслідування справи вбивства Олега Бреуса, одного з видавців газети " ХХІ век". 3 липня біля під'їзду будинку він отримав п'ять кульових поранень, від яких одразу і помер. Міліція вважає більш вірогідною версію з'ясування стосунків через бізнесову діяльність видавця. Але, на думку головного редактора "ХХІ век" Юрія Юрова, особи, чиї бізнесові інтереси перетиналися із інтересами Бреуса, були водночас його політичними опонентами. Він переконаний, що замах та смерть Бреуса напряму пов'язана з останніми подіями в Луганську навколо усунення мера міста Анатолія Ягоферова та критичними публікаціями в газеті стосовно певних кіл.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування