І знову Деркач. "Папа"

Понеділок, 9 липня 2001, 19:51
Леонід Деркач дійсно давно ніде не з'являвся. Він і до відставки не дуже висовувався - одне, від сили два інтерв'ю річно, ретельно відібраним ЗМІ.

За старою українською традицією Деркач вирішив бути відвертим у російській пресі. Так, наприклад, завжди робить президент, чому ж-бо і колишньому главі СБУ не наслідувати його приклад?

Леонід Васильович розмовляв з оглядачем колись дуже впливового журналу "Огонек". В Україні це інтерв'ю стало відоме виключно завдяки пресі, яку контролює його син - депутат Андрій Деркач. "Папу" передрукували газета "Київський телеграф" і інтернет-газета "Версії". Обидва ці видання в тій або іншій мірі належать Деркачу-молодшому.

Чому Деркачі останнім часом взялися за таке активне PR - питання, звичайно, цікаве. Можливо, просто, грошенята зайві з'явилися, (подивіться, наприклад, скільки коштує "заказуха" в "Огоньке") але, найімовірніше, це відповідь на публікації України кримінальної. Інтерв'ю Деркача-сина з'явилося в українському ПІКу вже давно, але передруковане було російською газетою "Комсомольська правда" тільки цієї суботи.

Не виключено, що бесіда з екс-головою СБУ відбулася значно раніше, ніж вибухнув "Деркачгейт", однак українські газети опублікували її цього тижня.


Отже, "Огонек" характеризує Деркача, як "людину закриту, обережну і таку, що знає все про всіх".

Сам він на перше ж запитання відповідає "грубим, але влучним анекдотом".

"Жінка приходить до лікаря за порадою: як збільшити груди? Лікар відповідає: "Спробуйте потерти туалетним папером". Вона: "А ви думаєте, допоможе?" І він відповідає: "Адже задниці допомогло!". Не убачайте тут аналогії, але рецепт однієї країни майже ніколи не підходить іншій".

Це була відповідь на питання московського журналіста, чи не була Україна якимось полігоном, де відпрацьовувався сценарій “ліквідації президента" і чи можлива в Росії історія, аналогічна випадку з Гонгадзе?

"Щодо сценаріїв, то вони не є новими. Майже всі були відпрацьовані ще у Європі під час краху соцтабору, в основному, на прикладі Югославії, яка внаслідок своєї федеративної побудови найбільше нагадувала Росію. Там були і прицільні вкидання компромату, і маніпулювання політиками, загалом, на Заході не один семінар провели за тими подіями... Випадок України - дуже специфічний. Тут були використані наші місцеві фірмові труднощі: передусім, повільна політична структуризація суспільства, хилитання у зовнішній політиці Захід-Схід, відсутність принципів і історичної культури демократичної журналістики", говорить Деркач.

Про Мельниченка і методи роботи СБУ

Мельниченка він охарактеризував дуже лаконічно - як "ображену людину". "В управлінні охорони він служив з 1992 року, особливих благ не вислужив, власний кар'єрний зріст здавався йому дуже повільним. Квартира його також не влаштовувала... Але парадокс у тому, що він саме через свій кар'єризм і не ріс. Коли людина працює за квартиру, за вигоду - це ж завжди видно", говорить про Мельниченка Деркач-старший.

Загалом він, правда, не бачить нічого поганого в кар'єризмі, але закликає "пригадати прутковський жарт щодо того, що чоловік (рос. мужчина) - це поєднання чоловіка і чину".

"У цьому жарті - тільки частка жарту. Якщо в тебе немає чину - стану, положення, поваги, ти не можеш вважати себе повноцінним мужиком. Але є ще корінь "чоловік" - вимога працездатності, скромності, лояльності. Благородства, словом. Мабуть, навколишні бачили в ньому недолік цих якостей, зрештою, на них хтось зіграв", "добив" благородний портрет офіцера Мельниченка офіцер Деркач. До речі, Деркач - один з небагатьох, про кого майор відгукувався більш-менш. Другий такий - тільки Євген Марчук.

У відповідь на пряме запитання - кому конкретно треба було повалити Кучму? Деркач не став конкретизувати. Деркач-бо знає, що у Кучми більше ворогів, ніж стратегічних партнерів.

"Тут спектр замовників міг бути досить широкий. З одного боку, окремі сили на Заході, яким сильна і незалежна Україна не потрібна абсолютно. Але, з іншого боку, перекладати всю відповідальність на Захід я б не поспішав, оскільки сьогодні наша співпраця з ним зайшла вже дуже далеко…

Ні, тут швидше попрацювали свої".

Після такого прозріння російський журналіст із здивуванням спитав про те, як Кучмі вдалося устояти, "незважаючи на такий натиск"?

Деркач вважає, що президента врятувала його активність. "Він дуже активно і дохідливо викладав свою позицію, багато з'являвся перед людьми, не ховався. По-друге, звичайно, добра попереджуюча інформація. Робота з тією ж опозицією..."

Ось тут Деркач натякнув на методи СБУ в роботі з опозицією. Його люди, виявляється, працювали не в наметовому містечку, оскільки "доля акції "Україна без Кучми" вирішувалася не в наметах". "Не обов'язково засилати вивідувачей, внєдрятися... У самій опозиції є люди, які розуміють, що методи в них неправі, цілі сумнівні. З такою людиною треба вчасно поговорити".

Таку людину не купують, і не обов'язково шантажують. "Досить розкрити йому очі на лідерів цієї опозиції, показати, чого вони реально хочуть. І в чому його бажання розходяться з їх цілями. Звичайно така бесіда дає хороший результат".

Про майбутнього президента, Кучму і компромат

"А яким вам бачиться наступний президент України? Адже Кучма після 2004 року навряд чи буде балотуватися..."

"Так, звичайно, він не піде проти Конституції", - упевнено говорить Деркач. І тут же, про всяк випадок, закинув добре слово за президента - "хоча його досвід і знання як Президента України унікальні, та і фізична форма у нього, дай Боже: упевнений, що на пішій прогулянці ви б від нього відстали".

Так ось, новий президент за версією Деркача "повинен бути людиною з якимись реальними справами за плечима, з чистою репутацією, законослухняний", не обов'язково бідний, "тільки б не злодій".

При цьому Деркач заявив, що в нього є досьє на всіх провідних політиків України. Причому, як він стверджує, не у вигляді папок, а в голові - "слава Богу, пам'ять добра". Однак він не збирається нічого обнародувати. Дійсно - навіщо, якщо обнародуваний компромат - це вже не компромат.

Про службу, мемуари та голубів…

Деркач переконаний, що за кількістю професіоналів на першому місці з усіх спецслужб світу стоїть Росія – "за хоробрістю цих персонажів, ризиковістю їх. За грунтовністю, інформованістю, перевірками і перепровірками даних - Англія. За умінням конспіруватися - Німеччина. Французи також тримають марку...

Його навіть зараз "періодично запрошують керівники спецслужб країн СНД", а у травні на щорічному засіданні керівників спецслужб "обрали старійшиною".

У відставці Деркач написав "не некорисну" книжку "про свою роботу в митниці", має намір писати "закриту книгу для наших спецслужб". Але не дивлячись на те, що саме Кучма відправив Деркача у відставку, про нього він книгу, за прикладом Коржакова, не пише.

"Коржаков зрадив, передусім, себе, свою честь. Йому довіряли, такий був його статус. Він багато знав і цю інформацію оприлюднив з дрібної особистої мстивості. І кому зашкодив? Єльцину? Ні, люди чудово розуміють, хто є хто... Що стосується Президента, у нас з ним збереглися чудові особисті стосунки. Моя відставка стабілізувала ситуацію, і я свій вибір зробив".

Прочитавши цей пасаж, потрібно пригадати ще один - кількома абзацами вище - про те, що в Деркача добра пам'ять.

Судячи з інтерв'ю, у житті Деркач постійно користується своїми навичками. Під час зустрічі з людиною відразу дивиться на очі, визначає - лівша чи правша його співрозмовник. Це важливо, щоб зрозуміти - бреше візаві чи ні. "Якщо правша при розмові з вами дивиться ліворуч і вгору, значить, бреше. Обмірковує брехню. Якщо лівша, навпаки".

А хобі у нього дивне - він займається голубівництвом, називаючи це "заняттям для людей статечних". "І помітьте: якщо людина любить птахів, це перша ознака відсутності у нього агресії. Запам'ятайте, дуже пригодиться при оцінці людей..."

Інтерв'ю брав Дмитро Биков, "Огонек"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:31
Загибель помічника Залужного: офіцеру оголосили підозру у вбивстві з необережності
11:27
фотоМіністр освіти розповів про НУШ, експерименти з вишами і відмову від ступеня – інтерв’ю
11:26
фотоНаводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала агентку ФСБ
11:18
АРМА просить Раду та РНБО розв'язати проблему Сахалінського родовища
11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:57
Виробництво напівпровідників у Південній Кореї зросло найбільше з 2009 року
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:50
Завершення опалювального сезону до кінця тижня заощадило б пів мільярда кубометрів газу - Чернишов
Усі новини...