Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Всі проблеми СНД можна вирішити за "чаркою чаю"

Четвер, 2 серпня 2001, 14:43
У місті Сочі у четвер почалася неформальна зустріч глав держав СНД в так званому форматі "без краваток". Не так давно, коли понурий Путін щойно прийшов до влади після Єльцина, який полюбляв заглянути в чарку, багато хто з політологів передрікав, що президентські зустрічі без піджаків будуть забуті. Надто вже складно уявити Путіна в обстановці п'яного чаду біля каміна із співаючим під гітару розслабленим Кучмою. Однак не минуло і пари років, як Путін відновив старі порядки.

Нинішні президентські посиденьки "за чаркою чаю" пройшли в мальовничому комплексі "Чайні будиночки", розташованому в гористій місцевості під Сочі в оточенні чайних плантацій. Як передають телеканали, так далеко президенти усамітнилися, щоб не створювати складнощів для багаточисленних в цей час відпочиваючих.

На чай з'їхалися 10 з 12 глав держав. Не змогли відірватися від внутрішніх проблем президенти Грузії - Едуард Шеварнадзе і Туркменістану - Сапармурад Ніязов. Скрасив самміт своєю присутністю прибулий з Києва спеціально на зустріч російський посол в Україні Віктор Черномирдін.

Президенти откушали, зустрілися з пресою і поїхали прогулюватися на яхті "Кавказ" по Чорному морю.

По закінченні спілкування Путін назвав його "дуже корисним, гранично відвертим".

"Ми не ховали і не уникали обговорення найгостріших питань. Думаю, що в цьому і є цінність сьогоднішньої нашої зустрічі. По суті, не було тих, хто б заперечував тези про те, що незважаючи на велику кількість невирішених питань, що залишилися від СРСР, єдиним ефективним інструментом обговорення цих питань і пошуку розв'язань цих питань є СНД", - сказав президент Росії.

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв визнав, що "вперше в історії СНД ми мали таку вільну і відверту зустріч, про яку завжди мріяли".

"СНД завжди був необхідним інструментом, але справа в тому, що ніхто не визначив, чим ми маємо займатися. Проте після розвалу Союзу ми не хотіли зовсім розбігтися, ми хотіли зустрічатися і подивитися, що з СНД вийде. І в тому, що на території колишнього Радянського Союзу хоч і були конфлікти, але не було такого, що сталося на території Пост-Югославії, і всі держави почали з колін підійматися в економіці і вибудовували свої держави, є і заслуга СНД", - цитує казахстанського лідера Інтерфакс-Україна.

Більшість з лідерів держав підтримали ідею існування різних об'єднань всередині Співдружності, які, "вже ясно, не розвалили СНД". "Вони відкриті і, якщо будуть привабливі для інших, то це означає, що вони корисні", - сказав Назарбаєв. Наявність таких об'єднань стане темою обговорення на одному з майбутніх "формальних" саммітів СНД. Навіть ГУУАМ вже не викликає алергії в російського лідера.

Союзна держава Росії і Білорусії, Євразійське економічне співтовариство, Договір про колективну безпеку, ГУУАМ, Центральноазіатськоє економічне співтовариство "цілком можуть доповнювати співпрацю в загальному форматі і, мені здається, навіть можуть ставати свого роду лабораторією обкатки певних варіантів взаємодії, взаємодії для подальшого впровадження в рамках всього СНД".

У рамках таких організацій можна "обкатувати" деякі ідеї, які потім можуть бути застосовані в рамках СНД загалом, говорить Путін.

"Головне і принципово важливе - це те, щоб регіональні об'єднання працювали на зміцнення Співдружності загалом і на рішення тих задач, які стоять перед нашими державами для досягнення головної мети - підвищення добробуту народів і забезпечення безпеки всіх наших країн".

Як з'ясувалося, президенти обговорили проблему наркоторгівлі, "міжнародного тероризму і екстремізму", стратегічної стабільності, ситуацію на Балканах. Путін розповів президентам "про дискусії в Генуї з проблем полегшення боргового тягаря для країн, що розвиваються, та найбідніших країн у боротьбі з найсерйознішими захворюваннями, що непокоять людство, такими як СНІД, туберкульоз".

Однак сама бесіда, швидше за все, вийде за рамки запланованого. "В нас немає і, як ми домовилися, не буде зазделегідь позначеного порядку денного. Будь-які питання і проблеми, які ви визнаєте за необхідне підняти до обговорення, зрозуміло, будуть без всякого порядку денного активно пропрацьовані за сьогоднішній і з тими, хто залишиться, ще і за завтрашній день", - говорить Путін.

Нинішній самміт є тренуванням перед святкуванням "10-літнього ювілею" СНД, який вирішено провести цією осені в Москві. Цей саміт вважатиметься "формальним".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування