Навіть Потебенько звинувачує Долганова в упередженості. На кону - честь сім'ї президента НТКУ

П'ятниця, 3 серпня 2001, 17:46
У Генерального прокурора Михайла Потебенька не витримали нерви. У п'ятницю Україна стала свідком праведного гніву цієї найчеснішої людини, яка просто не знесла несправедливих нападок на нього і на його сім'ю з боку іншого, такого ж найчеснішого борця за свободу слова, Вадима Долганова. Все не так просто - Україна стала свідком сімейних розборок чиновників високого рівня.

Спочатку Потебенько замірився на честь і гідність (в переносному розумінні) дружини Долганова - Сюзанни Станік, яка, поєднує свої подружні обов'язки з посадою міністра юстиції. Спочатку Долганов вирішив залагодити справу полюбовно, домовитися, прийшов до прокурора, сказав, а чого б нам всі ці справи не зам'яти… Генпрокурор чомусь відмовився. У відповідь Долганов помстився йому через телевізор. Розказав все, що знає про сина Потебенька! Все ж таки свобода слова, п'яте, десяте…

Прокурор не витримав і написав спеціальну заяву. Всі заяви президента Національної телекомпанії України Вадима Долганова в програмі "Зона правди" з приводу розслідування карної справи про контрабанду в Севастополі - "необ'єктивні і тенденційні".

У програмі "Зона правди", яка пройшла в ефірі 15 і 19 липня, Долганов зробив "натяк на зацікавленість прокуратури у справі про контрабанду, оскільки одним з керівників Державної митної служби є син генпрокурора". Натяк побачив сам Потебенько.

За фактом контрабанди 80 тонн вантажу, який надійшов морським шляхом 9 січня 2000 року з Туреччини на теплоході "Академік Петровський" в Севастополь, прокурор міста 11 січня 2000 року порушив кримінальну справу. У процесі розслідування до карної відповідальності притягнуто 8 чоловік, в тому числі 6 працівників митниці, серед яких і заступник начальника севастопольської митниці, пише прокурор.

За представленням прокуратури управління Служби безпеки в Севастополі порушило кримінальну справу за фактом контрабанди і проводить досудове слідство.

"Таким чином, прокуратура вжила вичерпних заходів із законності і своєчасності прийнятих рішень".

"Необ'єктивне і упереджене" висвітлення Долгановим вказаних подій викликане тим, - переконаний Потебенько, - що Генпрокуратура "порушила і розслідує карну справу про перевищення посадових повноважень" представниками Міністерства юстиції України і Державної виконавчої служби, підлеглої цьому відомству.

"Як відомо, міністром цього відомства працює дружина Долганова, який не міг не бути схвильований таким розвитком розплутання правопорушень у відомстві своєї родички", - пише генпрокурор.

Прокурор розказав, що напередодні виходу згаданих телепрограм Долганов "наніс візит генеральному прокурору України, під час якого домагався закриття справи".

"Після того, як його наміри не досягли успіху, він, використовуючи посадове положення, за допомогою підлеглого йому телебачення випустив в ефір програму, яка дезінформувала громадськість своїм змістом", - пише Потебенько.

Не дивлячись на зусилля агентства Інтерфакс-Україна отримати коментар Долганова, йому це не вдалося - президент телекомпанії зараз у відпустці.

Як кажуть, зробив діло, гуляй сміло!


P.S. Трохи пізніше Долганов виступив з відповіддю Потебеньку. Журналістське розслідування - сказав він – буде продовжуватись, не дивлячись ні на що.

Він заявив, що Генпрокуратура України порушила кримінальну справу відносно посадових осіб Міністерства юстиції України після оприлюднення на телеканалі даних журналістського розслідування щодо Севастопольської митниці.

До цього ні Генпрокуратура, ні сам Потебенько не поцікавилися, куди зникли $18 млн. Це ще одне свідчення того, сказав Долганов, що Генпрокуратура не працює належним чином. Досі не розкрита ціла низка резонансних справ, у тому числі справа Гонгадзе (!!), Гетьмана, Щербаня.

"Дії генпрокурора Михайла Потебенька і його підлеглих проти Міністерства юстиції почалися після двох програм "Зона правди" і доручення президента України Леоніда Кучми розібратися з контрабандою на Севастопольській митниці, де було украдено $18 млн." - сказав глава НТКУ.

Долганов стверджує, що журналістським розслідуванням було виявлено не лише 80 тон контрабандного вантажу, як свідчить Генпрокуратура, але й наявність дуже широкої контрабанди. Окрім згаданих 80 тон до прокуратури надійшли дані ще про 97 випадків контрабанди на теплоході "Академік Петровський".

Працівники прокуратури – повідомив Долганов - робили спроби залякувати співробітників НТКУ. Спроби Генпрокуратури припинити справу з контрабанди Долганов пояснив тим, що в ній приймав участь син Потебенька, Юрій Дьомін, який працює в Державній митній службі.

За матеріалами Інтерфакс-Україна


Читайте також:

"Кучма дуже терпимо ставиться до критики". Міфи та реальність у виконанні Вадима Долганова

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News