Федур знає, кому була вигідна ліквідація "Слов'янського"

П'ятниця, 3 серпня 2001, 19:02
Адвокат колишнього віце-президента банка "Слов'янський" Бориса Фельдмана Андрій Федур заявляє, що банк був ліквідований групою осіб, яка зацікавлена в грошах цієї структури.

"Це не кримінальне, а фінансове питання. Фельдмана треба посадити, щоб знищити банк "Слов'янський", а банк знищити для того, щоб знищити Фельдмана", говорить адвокат.

Він повідомив, що, ознайомившись з матеріалами справи, він дійшов висновку, що група осіб, яка, на його думку, зацікавлена в ліквідації банку, "проглядається в матеріалах справи". Разом з тим, Федур відмовився назвати конкретні імена, сказавши, що вони будуть названі на судовому засіданні. "Там є обличчя, які займають державні пости", - підкреслив адвокат.

Він вважає, що обвинувачення, пред'явлені його клієнту, "не витримують ніякої критики". "Рано або пізно мені вдасться довести невиновність Фельдмана", - відмітив Федур.

Він також упевнений, що "надзвичайно актуальним в цій справі є питання: у кого сьогодні ці гроші, і хто почне шукати їх в Україні". "Що і чому трапилося з банком "Слов'янський", і чому він був ліквідований без всякого рішення суду?" - питає Федур. На його думку, це буде "непроста, складна і тривала справа".

Адвокат допускає найближчим часом "репресивні або неадекватні протиправні дії" відносно себе. "Всі мої проблеми - тільки з боку Генеральної прокуратури України. Я не виключаю, що проти мене підготують карну справу, зможуть затримати або арештувати", - підкреслив він.

Федур також повідомив, що "отримував реальні загрози у відношенні того, що мені треба зупинитися". "Справою депутата Миколи Агафонова, журналіста Георгія Гонгадзе, судді Миколи Замковенка я давно перейшов рамки того, що дозволяється робити адвокату, але я не маю намір куди-або тікати", - сказав співрозмовник агентства.

Віце-президент банку "Слов'янський" Фельдман був арештований в березні минулого року в ході розслідування карної справи, порушеної Головним управлінням податкової міліції (ГУПМ) Державної податкової адміністрації України (ГПАУ) за фактом зловживання службовим становищем. Керівникам КАБ "Слов'янський" пред'явлені офіційні обвинувачення в розкраданні колективного майна в особливо великих розмірах і зловживанні службовим становищем, що заподіяло збитки банку.

У цей час під арештом в слідчому ізоляторі продовжують знаходитися віце-президент КАБ "Слов'янський" Борис Фельдман, головний бухгалтер Юрій Вінницький і начальник фінансового управління Олександр Заславський. Голова правління банку Олена Якименко і начальник управління пасивних операцій банку Ніна Васильовська звільнені з-під арешту 16 листопада під підписку про невиїзд.

Банк був заснований в 1989 році під назвою "Трансформатор Банк". У 1999 році він входив до першої п'ятірки українських банків за розмірами капіталу (230 млн. грн), за підсумками року його прибуток становив 83 млн. грн., об'єм внесків населення збільшився на 250%. Серед клієнтів банку - Дніпровський і Макіївський металургійні комбінати, "Дніпробленерго", завод ім. Малишева.

Раніше Леонід Кучма звинувачував банк "Слов'янський" в обслуговуванні операцій корпорації "Єдині енергетичні системи України", яка, з його слів, вивела з України значні суми. З корпорацією "ЕЭСУ" пов'язують імена колишнього прем'єра Павла Лазаренка, що знаходиться в США під судом по обвинуваченню у відмитті грошей, і екс-віце-прем'єра, нині - одного з лідерів опозиції, Юлії Тимошенко.

11 січня цього року НБУ ухвалив рішення ліквідувати банк "Слов'янський".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News