Перші остарбайтери отримали компенсації

Понеділок, 6 серпня 2001, 12:51
Перші 13 українських громадян - жертви нацистського переслідування в понеділок у Києві отримали компенсації з німецького фонду "Пам'ять, відповідальність, майбутнє". Серед них - колишні в'язні концтаборів Освенцім, Бухенвальд, Заксенхаузен, Маутхаузен, Равенсбрюк, Гросс-Ройзен, в'язні гетто "Мертва петля", а також примусові працівники в промисловості і сільському господарстві.

Найстарша серед тих, що отримали перші виплати - Тетяна Москаленко (87 років), яку було вивезено в роки війни до Німеччини і вона працювала в промисловості, наймолодша - Лілія Жур (60 років) - колишня бранка концтабору Освенцім.

Церемонія пройшла в Промінвестбанку за присутності прем'єр-міністра України Анатолія Кінаха. Виплати здійснили голова правління фонду "Пам'ять, відповідальність, майбутнє" Міхаель Янсен і голова правління Українського національного фонду "Взаєморозуміння і примирення" Ігор Лушников.

Загалом планується, що виплати з німецького фонду в два етапи отримають приблизно 540-560 тис. чоловік. Крім того, австрійський фонд має сплатити компенсації 42 тис. українців, які проживають в Україні. Очікується, що перші виплати з австрійського фонду пройдуть 14 серпня.

Згідно із законом ФРН "Про створення фонду "Пам'ять, відповідальність і майбутнє" у Німеччині створений фонд для виплат жертвам нацизму, в тому числі громадянам України. На безпосередні разові компенсаційні виплати жертвам нацизму, що проживають на Україні, Німеччина направить 1,724 млрд. марок.

На виплати з німецького фонду мають право колишні в'язні концтаборів (згідно з офіційним переліком концтаборів) і гетто (по DM15 тис.); примусові працівники промисловості і держсектору (DM 4,3 тис.); працівники сільського, комунального і домашнього господарств (DM1,5 тис.), діти до 12 років (DM1,5 тис.).

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
22:41
Новини економіки 18 квітня: покриття дефіциту бюджету, Raiffeisen Bank просять пришвидшити вихід з РФ
22:11
фото600 страв з України та світу від Клопотенка: у Києві презентували оновлене меню для шкіл
Усі новини...