Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Азаров готовий розповісти все про клани

Вівторок, 7 серпня 2001, 17:35
Микола Азаров готовий піти у відпустку на час виборчої кампанії, знає все про клани в Україні, не проти того, щоб Ющенко очолив список блоку ТУНДРА, коротше, відчуває себе абсолютно впевнено напередодні майбутньої кампанії. Заявляє, що не використовуватиме ресурс податкової на виборах. Але, прочитавши це інтерв'ю, ніхто не стане сумніватися в тому, що Азаров практично всесильний. У рамках, відведених йому президентом і його кланом.

Це відчувається хоча би в тому, що він на багато що натякає, багато що знає, але ні про що конкретно не говорить. А як високо він себе цінує! Ось тільки кілька його особистих висловлювань про себе. "Значить, що я чогось вартий… Мій принцип такий: стань такою людиною, щоб ти був цікавий газетам, телебаченню, своєму народу і, будь ласка, користуйся цим…"

Досить відверте інтерв'ю Азарова опублікувала газета Сегодня, яка за даними численних джерел була продана Миколі Азарову Ігорем Бакаєм. В Україні це взагалі добрий тон - рекламувати себе, улюбленого, в своєму ж друкованому органі. А інакше, навіщо тоді тратити гроші на газету?


Про партію Регіонів

Азаров навіть відмовляється говорити на тему про використання потенціалу податкової адміністрації для "рекрутування" до Партії регіонів."Навіщо виправдовуватися? Нехай хтось мені конкретно пред'явить факти, де і як я використав ресурс податкової. Ось якщо такі факти коли-небудь будуть, я почну пояснювати. А поки все тільки те й роблять, що кричать: "Азаров використовує адмінресурс!"

Він згоден з тим, що з появою нової партії в нього з'явилася і велика кількість
"політичних противників". "Я пов'язую це передусім з тим, що вони бачать в мені і партії, якій керую, загрозу для себе. Ось і виступають з різними заявами. Проте, це нормальне явище. Значить, я чогось вартий..." Скромно, але зі смаком…

У партії Азаров зараз, як з'ясувалося, проводить "процес цементації" і готовий залишити свій пост на користь іншого суспільного лідера.

Про експансію Донецького регіону

У відповідь на питання, чи розраховує він на потенціал Донецького регіону, насамперед, на "його" губернатора Віктора Януковича, Азаров просто заперечив - "Адже інші партії також мають губернаторів!"

"Якщо губернатор "світиться" в ЗМІ, навіть до передвиборчої кампанії, це означає, що він використовує свій ресурс, чи не так? Скрізь у світі правляча партія, президент, уряд з'являються на екранах ТБ і роблять це не в зв'язку з майбутніми виборами, а тому що безпосередньо беруть участь в тій чи іншій події. Мій принцип такий: стань такою людиною, щоб ти був цікавий газетам, телебаченню, своєму народу і, будь ласка, користуйся цим. В цьому нічого незаконного немає. Але я категорично проти використання адмінресурсу в плані залякування або використання службової вертикалі. Цього не буде. Я вам обіцяю. Більш того, було б розумно ухвалити такий закон: якщо чиновник ухвалив рішення займатися виборами, то за два місяці до їх початку він повинен піти у відпустку".

Азаров не бачить жодної небезпеки і відсутності логіки в тому, що Донецький регіон йде "захоплювати" столицю.

"Подивіться - приблизно третина промислового потенціалу України забезпечує Донецьк. Донбас дає половину інвестицій економіці України. Інша справа, що кажучи про Донецьк, його пов'язують з кримінальними структурами. І заявляють ніби "кримінал країни об'єднується". Завжди треба відповідати за свої слова... Більш того, звинувачують мене в якихось зв'язках з криміналом. По-моєму, це може робити тільки шизофренік.

Адже орган, яким я керую, як ніякий інший, бореться з оргзлочинністю, підриваючи її економічну основу. Це ми запобігаємо витоку капіталу за кордон, ми руйнуємо ті тіньові схеми, ми боремося з відмиттям брудних грошей. А коли чуєш різні звинувачення, згадуєш прислів'я - "на злодію шапка горить"...

Про вибори та адмінресурс

Азаров переконаний, що адмінресурс, безсумнівно, впливатиме на хід майбутніх виборів, "однак не в тій мірі, як під час попередніх виборів".

"Зараз в країні інша ситуація, ніж була в 1998 році. На минулих виборах, крім Компартії, не було структурованих політичних сил, які могли реально контролювати хід виборчої компанії. Зараз же вимальовуються принаймні кілька політичних сил, кожна з яких буде розглядати своїх політичних суперників на предмет дотримання ними всіх правил ведення виборів. Про це вже заявили, наприклад, об'єднані соціал-демократи, про це заявила і Партія регіонів, тому що ми не зацікавлені в тому, щоб у нас відбирали голоси шляхом використання нечесних прийомів. Є і зовнішні чинники: парламентські вибори в Україні привернуть увагу країн Європи, Росії і США. Думаю, на цих виборах буде безпрецедентна кількість спостерігачів. Ось чому я упевнений, що все це зведе використання так званого адмінресурсу до мінімуму".

Азаров знає все про клани. Але мовчить

Азаров зробив сенсаційне визнання - йому відомий розподіл України між фінансово-промисловими угрупуваннями. "І тут головне - не територіальна приналежність. Зараз склалася ситуація, коли такі угрупування захопили практично всю Україну і навіть столицю. Тому не можна говорити, що існує київський клан, донецький, харківський. Ці групи за масштабами свого впливу охоплюють велику кількість областей, цілих галузей в промисловості".

Проте, він відмовляється назвати поіменно лідерів цих кланів. "Є таке поняття - презумпція невинності. Я готовий ознайомити з інформацією, що є, політичних керівників. Зовсім інше - виступити в пресі і опублікувати оперативні дані. Тому до завершення розслідування я просто не можу так "кидати обвинувачення" на публіку, як деякі політики, оскільки вважаю це неетичним відносно кого б не було".

"Я вважаю, що треба зробити все для того, щоб у парламентських виборах наступного року кримінал не брав участі, а до Верховної Ради прийшли політики, чиє минуле - бездоганне. Щоб не відчувати сорому, коли наших парламентаріїв за кордоном відправляють за грати. У політику не повинні попасти представники кланів. Регіонів - так, але не кланів. Тому пропоную всім партіям: давайте укладемо політичну угоду - люди, на яких падає найменша підозра, не братимуть участі в парламентських виборах, всі повинні сісти за стіл переговорів і виробити ряд умов формування складу своїх списків. Ми готові надати всю необхідну інформацію, яка може бути корисною для прийняття такого рішення".

Переговори про створення блоку ТУНДРА проводилися в кабінеті Азарова

Пішло визнання, що між представниками блоку ТУНДРА ( Трудова Україна, НДП, Регіони і Аграрна партія) виникло тертя. Але хотів би пояснити: ми підписали угоду про створення лише виборчого блоку. Ми не укладали ніяких договорів про те, що з кожного питання внутрішньопартійного характеру повинні сідати за стіл переговорів. Ніхто нікому не забороняв боротися за владу. Якщо в майбутньому на базі наших чотирьох партій буде створена одна, подібних "сутичок" можна буде уникнути. Але поки про це мова не йде".

Азаров переконаний, що розриву між НДП і "трудовиками" не буде, оскільки задачі виборчого блоку - стратегічні, а те, що сталося в Криму, - тактичні моменти, і вони для блоку несмертельні".

Він категорично не погодився з думкою, що блок "хтось примусив об'єднуватися" - це "з області політичних фантазій"!

"Я знаю, що президент (а ми з ним недавно декілька разів спілкувалися на цю тему) виступає за те, щоб замість політичної роздробленості в Україні з'явилося декілька серйозних утворень, з якими він міг би вести діалог".

"Переговори про створення блоку ми розпочали вести ще в квітні. Тоді і були обумовлені принципи його формування. І не десь "зверху" це відбувалося, а ось в цьому кабінеті", не без скромності додав Азаров і "пройшовся" по опозиції.

Про опозицію

Вона - "нічого собою не уявляє", фінансування опозиції - "абсолютно нераціональне вкладення коштів", це не опозиція, а політична кон'юнктура. "Тут, крім боротьби за владу, за привілеї, які хтось хоче собі повернути, нічого іншого немає".

Ще в одному Азаров повністю солідарний з Кучмою. Він розуміє виключно комуністичну опозицію - "вона всі ці десять років не була при владі і може спокійно говорити: все, що робилося, - робилося погано".

Про Ющенка, Плюща і першу п'ятірку блоку

Зараз, в новому блоці, Азаров пропонує, щоб ніхто з тих, хто очолює партії, що входять в блок ТУНДРА, не претендували у виборчому списку на місця з першого по п'яте. Із захопленням це, правда, сприйнято не було.

"Дуже важливо, щоб перша "п'ятірка" виборчого списку була впізнавана і приваблювала населення. Питання, чи може йти під номером один Іван Степанович Плющ або Віктор Андрійович Ющенко, виникало. З самим Ющенком в мене не було розмов на цю тему. Оскільки сьогодні якось виходить, що всі його "сватають", бігають за ним, умовляють, а він сам збоку. Ми готові, якщо у нього є таке бажання, вступити в переговори. Але і йому самому треба на це вирішитися. Зрозуміло, що якісь умови може поставити Віктор Андрійович, якісь висунемо ми. Якщо ці умови будуть прийнятні, я не бачу перешкод тому, щоб Ющенко був в нашому блоці".

Однак, "якщо хоч одна партія, що входить в блок, висловиться проти Віктора Андрійовича, то його там не буде. Це однозначно." Що стосується Івана Плюща, "враховуючи його нинішній калібр, природно, він буде не в хвості виборчого списку, а в перших рядах".



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:22
Атеш: Одне з відділень 44 армійського корпусу ЗС РФ відмовилося атакувати Харківщину
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
Усі новини...
Реклама: