У Росії порушено кримінальну справу проти Тимошенко

Середа, 8 серпня 2001, 11:44
Головна військова прокуратура Росії порушила кримінальну справу відносно колишнього віце-прем'єра України Юлії Тимошенко. Російська прокуратура підозрює Тимошенко в фінансових махінаціях, передає "Інтерфакс".

Оскільки мова йде про іноземну громадянку, карну справу передано на подальше розслідування до Генпрокуратури України.

Нову кримінальну справу порушено внаслідок розслідування справи відносно колишнього начальника Головного управління військового бюджету і фінансування Міноборони РФ генерал-полковника Георгія Олійника у зв'язку з нецільовим використанням бюджетних коштів, виділених на оборонні потреби.

Справа Олійника пов'язана з нецільовим використанням $450 млн. бюджетних коштів, які були перераховані в якості оплати отриманих міністерством оборони Росії від України за будівельні матеріали. За цією справою проходять також багато високопоставлених чиновників. Зокрема, колишній замміністра фінансів Андрій Вавілов, який зараз знаходиться під підпискою про невиїзд у зв'язку з пред'явленням йому обвинувачення за статтєю "перевищення посадових повноважень".

Раніше Тимошенко проходила за цією справою як свідок. Слідчі Головної військової прокуратури допитували Юлію Тимошенко і з обставин переказу до Росії валютних коштів в рамках взаємозаліку з постачання російського газу, повідомляє Газета.ru.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, Генпрокуратура РФ направила до Генпрокуратури України не тільки карну справу щодо обвинувачення Юлії Тимошенко, але і відносно її чоловіка Олександра Тимошенка. Вони обоє звинувачуються у порушенні митного законодавства.

Управління інформації і суспільних зв'язків Генпрокуратури РФ повідомляє, що в ході попереднього слідства встановлено, що в липні 1995 року в московському аеропорту "Внуково" в ході митного контролю літака авіакомпанії "Дніправіа", що вилітав до Дніпропетровська, співробітники митниці в ручній поклажі, що належала громадянці України Тимошенко, виявили $100 тисяч.

Враховуючи, що особи, які "проходять за цією справою, є громадянами України і екстрадиції на територію Росії не підлягають", Генпрокуратурою РФ "разом із справою направлене до Генпрокуратури України міжнародне доручення про здійснення кримінального переслідування Тимошенко і її чоловіка на території цієї держави", - відзначили в Генпрокуратурі РФ.

Цього ж дня перший заступник головного військового прокурора РФ Юрій Яковлєв повідомив "Інтерфаксу", що ГВП порушила кримінальну справу щодо Юлії Тимошенко, за статтями 33 ч.3 КК РФ і ст. 291 ч.2 КК РФ (співучасть в організації хабаря і дача хабаря). Справу було порушено 30 липня цього року на основі даних, отриманих в ході розслідування карної справи щодо генерал-полковника Георгія Олійника.

Відповідно до Мінської конвенції про правову допомогу від 1992 року справу у відношенні Тимошенко було виділено в окреме виробництво і передано до генпрокуратури України, зазначив Яковлєв.

З його слів, в ході розслідування було встановлено, що Тимошенко доручила одному з своїх знайомих в Україні організувати і передати хабарі групі російських посадових осіб. Перший заступник головного військового прокурора не став уточнювати імена цих осіб і суми хабарів, зазначивши лише, що мова йде "не про військових чиновників, і одній людині вже пред'явлене обвинувачення".

Яковлєв повідомив також, що в рамках розслідування "справи Олійника" - про нецільове використання бюджетних коштів, виділених на оборону, 28 травня нинішнього року ГВП звинуватила у перевищенні посадових повноважень колишнього першого заступника міністра фінансів РФ Андрія Вавілова. 6 липня цю справу було виділено в окреме виробництво і направлено для подальшого розслідування до слідчого управління Генпрокуратури РФ.

Стосовно карної справи щодо Тимошенко, перший замкерівника ГВП зазначив, що у разі необхідності російська прокуратура може виконати певні слідчі дії. Розслідування цих справ, з його слів, буде вестися спільними зусиллями прокуратур двох країн.

Генеральна прокуратура України не підтверджує, але і не спростовує факту надходження карної справи з Генпрокуратури РФ щодо Тимошенко і її чоловіка Олександра.

Генпрокуратура України оприлюднить інформацію з цієї справи найближчим часом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...