СБУ: відставка куратора Інтернету?
Перша жертва вірусу, який викрив плани президента

Четвер, 6 вересня 2001, 17:02
В Департаменті спеціальних телекомунікаційних систем та захисту інформації Служби безпеки України, от-от, буде новий керівник. Нинішнього керівника ДСТСЗІ генерал-лейтенанта Григорія Лазарева, який окрім цього є заступником голови СБУ, за чутками, буде відправлено у відставку.

Цікаво, що сайт ДСТСЗІ пише, що сторінка, де йдеться про керівництво департаменту, перебуває "на реконструкції". Однак, наші відомості про заміну керівництва ДСТСЗІ базуються не на цьому.

За даними УП, пана Лазарева буде відправлено (чи вже відправлено) у відставку з "пенсійним" формулюванням.

Однак, цілком виправдано буде зауважити, що ця відставка може бути спричинена дією вірусу-черв'яка SirCam, який місяць тому бомбував електронні скриньки користувачів Інтернету. Тоді, нагадаємо, у світ потрапила "робоча інформація" з адміністрації президента, зокрема, наші колеги з інтернет-видання "ForUM" отримали "лист" з АП про святкові заходи в День Незалежності за участю президента Кучми. Цілком можливо, що саме ДСТСЗІ прогавив вірус і, як наслідок, президентська канцелярія змушена була мучитися над внесенням правок у плани Леоніда Кучми.

Утім, це та версія, яка лежить на поверхні. Можуть бути й інші пояснення кадрової рокіровки в СБ. Приміром, пригадуєте, відвертий ляп - заяву голови Служби Радченка про намір реєструвати користувачів інтернету в Україні за зразком телефонної книги.

А згодом екс-міністр зв'язку Олег Шевчук фактично був змушений розтлумачувати, що керівник спецслужби мав на увазі, не користувачів, а комп'ютери, які мають вихід у мережу. Хто винен у непоінформованості Володимира Радченка? Звичайно ж підконтрольна профільна служба.

Подібних версій може бути ще декілька. Цілком можливо, що Радченко та ті, кому він підпорядковується, просто затіяли чергову чистку рядів. Для СБУ це звичайне явище. А може, Григорій Лазарев, просто "м'яко" керував інтернетом?

Відомостей про наступника Лазарева наразі немає.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування