Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма боїться журналістів?

Субота, 8 вересня 2001, 16:58
Президент Кучма втомився від світла софітів, настирливих камер і неправильних питань журналістів. Він вирішив подорожувати країною як гоголівський ревізор, інкогніто. Про те, що Кучма прибуває в Крим, знали заздалегідь, завдяки інформації про запланований в Ялті самміт Україна-ЄС.

Як завжди, в адміністрації спочатку вирішили сумістити приємне з корисним. Вони спробували включити в графік президента, що прибуває в Крим на уік-енд, робочу зустріч, що вже давно відкладається, з Радою представників кримських татар, а потім - нарада в місцевому уряді. Як водиться, заздалегідь акредитували пресу, попередили майбутніх учасників зустрічі…

Однак щось змінилося, і за два дні журналістів оповістили, що поїздка гаранта відміняється, а, отже, і заходів ніяких не буде. Всі розслабилися. Але не так сталося, як гадалося...

Пишний спокійний ранок суботи в Сімферополі був порушений диким криком "Їдуть!!!". Приблизно о 9 ранку до прес-служби уряду вбіг, як посолений, мужик з криком: "Президент в аеропорту через 15 хвилин!, "Всі дружно зібралися і поїхали. Журналістів запросити забули - а нащо?

Урядову камеру удостоїли честі зафотографувати Кучму, що сходить з трапу літака, його дружні обійми і поцілунки з Сергієм Куніциним, але не більше. Все інше - нараду з проблем туризму, яка чомусь проходила в маленькому будиночку для гостей VIP в аеропорту Сімферополя, знімав тільки особистий оператор, що завжди супроводить Кучму в поїздках. Значить, сюжет про те, який смутний та невеселий Кучма через проблеми кримських курортів, побачать тільки вдячні і звиклі до такої подачі глядачі УТН.

Розказувати журналістам про те, що буде робити президент в Криму, довелося чомусь главі кримського парламенту Леоніду Грачу. Кучма прибув "для підготовки самміту "Україна - ЄС", який пройде в Ялті 10-11 вересня", повідомив потім Інтерфакс-Україна.

Як з'ясувалося пізніше, про плутанину із запрошенням журналістів в Сімферополі не знав навіть його прес-секретар. Не виняток, що таємна поїздка президента продиктована його активним прагненням останнім часом якмога менше бачитися з "непідготовленою" пресою - а раптом їм стукне в голову питання яке незручне задати?

Місцеві журналісти взагалі із здивуванням констатують незвичну для Кучми поведінку під час його останнього досить тривалого відпочинку в Криму. Раніше він не давав спокою їм, буквально щодня відвідуючи колгоспи, радгоспи і безкраї простори Криму. І весь цей час був "доступний" для преси.

У цьому році президент демонструє безпрецедентну усамітненість. По-перше, майже нікуди не виїжджав, а, по-друге, під час нечисленних поїздок не було жодного "підходу" до преси, навіть під час його знаменитого - спільного з Путіним - наїзду на Севастополь, де вони в дві руки вкладали камінчики в мозаїку собору святого Володимира, що реставрується. При цьому кількадесят російських журналістів, не сумніваючись, що тут, у Херсонесі, повинна пройти запланована заздалегідь спільна прес-конференція двох президентів, вже розставили свої камери по світлу, але… все зірвалося.

Злі язики пліткують: Гаранту було не до журналістів, незважаючи на прощу до святих місць. Він напередодні так гуляв, що хоч святих винось. Не спілкувався він зі ЗМІ і потім, коли разом зі своїм російським колегою вирушив катером в Артек, де своєю вкрай безпосередньою поведінкою давав перший сексуальний урок артековкам німфеточного віку і статури.

Ще одне розчарування чекало журналістів, що скучили за живим словом гаранта, під час візиту до нього Хав'єра Солани. Здавалося, сама персона кучминського візаві і важливість теми, що обговорювалась, (це був час припинення постачання української зброї Македонії) вимагали спілкування з пресою. І знову "але". Зіпрілі в духоті службової будівлі на президентській дачі "Зоря" в Форосі, журналісти змушені були обмежитися лише спілкуванням із прес-секретарем Кучми.

Щоб пересвідчитися, що Кучма остаточно вирішив покінчити з "поганою" звичкою говорити з "несвоїми" журналістами, залишається дочекатися 16 вересня. Саме до цього дня, коли Київ буде відзначати сумну річницю зникнення Георгія Гонгадзе, відкладене спілкування з кримськими татарами. Природно, хто-небудь з представників преси обов'язково задасть гаранту неприємне питання про те, про що Кучмі дуже хотілося б забути.
Ось тоді і буде нагода перевірити, чи боїться він журналістів насправді.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування