Жереб кинуто

Неділя, 9 вересня 2001, 20:00
Напевно, у сучасної Білорусі багато трагедій. На третій день перебування в країні Лукашенка стала вимальовуватися найнаявніша з них: не вір географії, це дійсно не Європа. Поспостерігати за тим, що відбувається певний час, починаєш думати – хай йому, це все несерйозно. Так не буває.

Буває. Продовжуючи розпочату минулого разу тему символів, увечері, у суботу, ваш покірний слуга став свідком ну просто унікального явища - face control в… "МакДональдсі". Якби хтось розказав, - не повірив.

Отже, слухайте: у центрі Мінська відбувся концерт, присвячений 10-річчю російської компанії ЛУКойл, де, до речі, ні слова не було за Лукашенка, проте дуже часто були слова про те, які ми класні, і навіть погоді тут все подобається. Ясна річ, навколо - натовп підлітків, за різними оцінками, від 20 до 50 тисяч. І, щоб стримати наплив молодих білорусів, які надмірно зловживали під музику, адміністрація "ресторану швидкого обслуговування" пішла на геніальний крок - для проходу у вбиральню "МакДональдсу" потрібно було показати гамбургер або хоч би чек, що гарантує, що ти не просто лівий громадянин з вулиці, якому треба по-маленькому, а маєш на це законне право відвідувача. Надії ніякої: Лукашенку навіть не довелося вдарити пальцем о палець, як впав останній бастіон демократії у країні.


Якщо ж серйозно, то останній бастіон ще не впав – трапитися це може (і, швидше за все, так воно і буде) у понеділок, коли Білорусь дізнається про прізвище свого нового/старого голови держави. Поки ж, на середину неділі, відомо тільки одне - треті вибори президента Білорусі відбулися.

На 16-у годину вже було відомо, що проголосувало 67,66% при мінімумі легітимності у 50%. І нечисленні оптимісти у рядах опозиції у високому проценті явки за чотири години до закриття дільниць бачать гарний знак перемоги Гончарика. Мовляв, електорат Лукашенка голосувати ходить завжди стабільно.

Ще одне право на надію в антилукашенківців з'явилося після того, як вони дізналися, що відвідуваність на дострокових виборах не була такою високою, як прогнозувалося. За даними Центрвиборчкому, раніше строку своїм правом віддати голос скористалися 14,4% білорусів. Суспільна ініціатива "Незалежне спостереження" вивела інший показник - від 17% до 20%. Однак, це все одно не кожний третій білорус, як, зі слів антилукашенківців, хотів бацька.

Сам же білоруський "гарант" з'явився перед світовою публікою під час голосування у виборчій дільниці, до якої зійшлася вся іноземна преса. І надії він виправдав - як виявилося, є президенти, які вміють смішити ще сильніше ніж Кучма.

День виборів у виконанні Лукашенка: він зізнався, що в неділю прокинувся о сьомій ранку, "пробігся, прогулявся", перевірив, як працює єдиний місцевий канал, потім включив НТВ, потім усі російські канали, потім європейські ("активно контролював вашу роботу", - повідомив він пресі), потім йому доповіли про ситуацію у країні ("я ще відповідаю за те, щоб процес [виборів] йшов нормально"), а потім він пішов віддати свій голос єдиному і найкращому. "Спокійний і гарний настрій. Все буде нормально. Моє відчуття мене не підводило", - поділився унікальними талантами бацька.

Правда, в тому, що "все буде нормально", сумніваються у протилежному таборі, який об'єднав всю опозицію країни - і ось де дійсно унікальне явище всього пострадянського простору. Напередодні голосування були позбавлені мандата спостерігачів близько 2 тисяч представників організації "Весна", яка начебто як є незалежною, але за волею долі виявилася опозиційною - викривати бацька можна тільки з іншого боку барикади.

І це ще одне білоруське "ноу-хау". Нейтральні структури, які фінансуються, наприклад, тим же Заходом, самим Лукашенком і його газетою "Радянська Білорусія" зведені до рангу шпигунів. Тому у Білорусії відсутні незалежні політичні суб'єкти - є або пролукашенківські, або контра.

Скільки взагалі ініціатива "Незалежне спостереження" виявила порушень виборчого кодексу, не знають навіть в її штабі. Зі слів лідера "Весни" Алеся Беляцкого, ще до початку попереднього голосування вони написали 300 скарг до Центрвиборчкому, за п'ять днів голосування їх кількість перевищила тисячу:

"У Гродненській області ми стали свідками, як з території дільниці вивозили урни для голосування. Викликали міліцію, прокурора району, які це все зафіксували. У Гомельській області спостерігач знайшов на столі у секретаря місцевого виборчкому заповнений протокол попереднього голосування. За Лукашенка там було записано 750 голосів, за Гончарика - 250. При тому, урни з бюлетенями тих, хто вже проголосував заздалегідь, повинні бути розпечатані лише в неділю, після закінчення виборів".

Однак такі речі не виводять з рівноваги неперевершену голову ЦВК Лідію Єрмошину - у неділю зранку перед пресою з'явився ще один символ режиму, який відрапортував про відсутність на виборах "позаштатних ситуацій". А інакше як - адже Лукашенко сам назвав "безпідставними" твердження опонентів: "Для опозиції природно говорити те, що вибори будуть сфальсифікованими".

Правда, надмір балакучий бацька раптом розпатякав, чому він знає всі позалаштункові плітки. На питання про його бачення кінцевих результатів виборів він визнав, що - "ці прогнози буде давати Центральна виборча комісія". А у тієї при слові "Лукашенко" мозок геть вирубається.

Свіжий приклад. У неділю вдень, коли проголосувало біля половини білорусів, по єдиному в країні білоруському телеканалу у новинах показали ве-е-ликий такий сюжет про те, як бацька ходив на вибори. І відповіді "гаранта" на питання преси, ясно, давалися без купюр. Так уже вийшло, що Лукашенка попросив хтось розповісти про його передвиборчу програму - напевно, журналіст "забув", що у день виборів не можна агітувати, а ось дізнатися про обіцянки поки ще президента ой як хочеться.

Ну, той повиламувався секунди дві, але в результаті розколовся. Все це пішло в ефір - який, до речі, був далеко не прямим. Таким ось шляхом країні, всупереч забороні, ще раз нагадали про переваги, які чекають її при Лукашенку. Але, найсмішніше, у ЦВК цю пропаганду у розпал виборів порушенням не вважають. "Так, він сказав [пункти передвиборної програми], але без заклику голосувати", - вбила аргументацією секретар Центрвиборчкому Лозовик.

Надія нації - Гончарик у цей день запам'ятався тільки тим, що прийшов на вибори з дружиною, яка заявила, що готова стати першою леді. Правда, у кандидата від опозиції є ще вечір. Він закликав народ о 20:05, через п'ять хвилин після закриття дільниць по всій країні, прийти до прес-центру Центрвиборчкому і чекати результатів голосування. Лукашенко відразу попередив, що "ніяких акцій опозицією сьогодні проведено не буде".

Особливість спілкування білоруської влади і антилукашенківців полягає у тому, що вони взагалі ніяк не спілкуються. Остання не попереджає першу про мітинги або ходи, і акції протесту вважаються незаконними.

…А Центрвиборчком, куди, насамперед, надходять результати виборів, у неділю був зачинений. Туди, крім членів ЦВК, не пускали нікого - навіть довірених осіб кандидатів. Прорватися туди намагалася людина Гончарика.

Читай також:

Лукашенко в інтер'єрі Кучми
У Кучми і Лукашенка стільки спільного, що іноді страшно - вони навіть правити почали сім років тому з різницею всього у декілька липневих днів. У той же час Київ і Мінськ так разюче відрізняються, що рідне місто здається європейським осколком - навіть укупі з переритими вулицями і потворним символом на головній площі


Нудно і сумно
Як це ні дивно, білоруські вибори досить нудні. Не нецікаві, а саме нудні. У штабі Гончарика УП розказали, що на Лукашенка працюють відомі російські політконсультанти з "Нікколо М", а на їх шефа - безіменний литовець, якого в один прекрасний момент просто не пустили до країни, і, знову ж таки, росіяни
.


Поїздка до Мінську стала можливою за підтримку Міжнародного фонду "Відродження".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування