МВС закликало ЗМІ провести роз'яснювальну роботу щодо наслідків жартів про білий порошок

Четвер, 1 листопада 2001, 13:06
Перший заступник держсекретаря МВС Віктор Зубчук закликав журналістів до співпраці з міліцією у веденні роз'яснювальної роботи про наслідки повідомлення помилкової інформації про виявлення порошку невідомого походження.

"Один-два рядки тексту дуже багато важать для правового виховання людини, а також роз'яснювальної роботи", - підкреслив Зубчук в четвер на прес-конференції у Києві.

Він повідомив, що щодня в міліцію надходить до 1300 повідомлень про злочини різного роду і після "підняття ажіотажу навколо білого порошку робота міліції дуже ускладнилася".

Перший заступник держсекретаря попросив представників ЗМІ попередити населення про те, що міліція виїжджає на об'єкти, де виявлений білий порошок у "повному складі", конфіскує конверти, проводить всі види експертизи. "Нехай люди, які хочуть комусь допекти і отримати адреналін, пам'ятають, що на рівному місці можна отримати 3 роки позбавлення волі таким чином", - відзначив він.

Зубчук також вважає за необхідне розробити законопроект, що передбачає штраф для таких "жартунів" до 5 тис. грн. плюс оплата всіх витрат на виїзд.
З його слів, виїзди вже ускладнили забезпечення безпеки і охорони життя громадян України. "Міліція не може бути приставлена на кожному перехресті", - цитує заступника агентство Інтерфакс-Україна.

Він повідомив також, що часто дзвінки надходять від психічно хворих людей. У зв'язку з цим органи внутрішніх справ звернулися до Міністерства охорони здоров'я для координації дій в уникненні надходжень викликів про білий порошок від людей з неврівноваженою психікою.

За даними МВС, на сьогоднішній день по Україні зафіксовано 93 випадки виявлення білого порошку невідомого походження у поштових відправленнях. В жодному з випадків отруйної речовини або інфекційних бактерій виявлено не було. У конвертах знаходили все - "від алебастру до прального порошку".

У 7 випадках було встановлене місце, звідки був відправлений порошок. За 4 фактами порушено кримінальні справи. Затримана одна людина, якій інкримінується злочин за статтею 206 нового Карного кодексу - хуліганство - таке, що передбачає штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян (зараз 17 грн.) або позбавлення свободи терміном до 6 місяців, або обмеженням свободи терміном до 3 років.

За даними Міністерства з надзвичайних ситуацій, на ранок четверга 1 листопада в Україні зафіксовано 166 випадків виявлення білого порошку невідомого походження в ампулах і поштових відправленнях.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...