Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Для себе на референдумі Кучма нічого не просив

П'ятниця, 2 листопада 2001, 15:10
Президент України Леонід Кучма заявляє, що "з нового року парламент має право поставити питання про внесення змін в Конституцію" за підсумками Всеукраїнського референдуму 2000 року. Про це Кучма заявив на прес-конференції у п'ятницю в Маріуполі.

При цьому він піддав критиці парламентаріїв, які досі не імплементували рішення референдуму. Кучма заявив у зв'язку з цим, що, можливо, звернеться до людей за оцінкою дій парламенту.

"Чи буде за Конституцією можливість чи ні, до людей буду звертатися: люди, подивіться, як ці політичні сили голосували за вашим рішенням", - заявив президент.

Кажучи про рішення референдуму, Кучма підкреслив, що двопалатна система парламенту (одне з питань референдуму, на який українські громадяни дали позитивну відповідь), необхідна для того, щоб Верховна Рада не перетворювалася на політичний орган.

"Більшість рішень парламенту є політичними", - сказав Кучма. При цьому він зазначив, що комуністи й інші опозиційні сили у парламенті "відстоюють партійні або кланові інтереси", цитує гаранта агентство Інтерфакс-Україна.

Кучма підкреслив, що "нічого для себе на референдумі не просив". "Референдум передбачав зменшення повноважень президента", - заявив Кучма.

Аргументуючи свої слова, він зазначив, що рішення референдуму передбачали створення парламентської більшості, яка формує коаліційний уряд. Президент заявив, що не імплементуючи результати референдуму, "більше усього народні депутати боялися зняття з них депутатської недоторканості".

На референдумі 16 квітня 2000 року більше 80% виборців підтримали всі 4 питання референдуму - про право президента достроково припиняти повноваження парламенту у випадку, якщо протягом місяця депутати не змогли сформувати більшості або протягом 3-х місяців Верховна Рада не затвердила проект держбюджету; про обмеження депутатського імунітету; про скорочення кількості депутатів парламенту з 450 до 300; про необхідність формування двопалатного парламенту.

13 липня Верховна Рада заздалегідь схвалила законопроект "Про внесення змін у Конституцію України за результатами всеукраїнського референдуму з народної ініціативи", внесений президентом. Згідно з Конституцією, на наступній сесії законопроект голосується знову і вважається прийнятим, якщо за нього проголосували 2/3 конституційного складу депутатів (300).

У листопаді Кучма підписав і направив до парламенту два законопроекти, розроблених створеною ним комісією, що стосуються імплементації рішень всеукраїнського референдуму. Один з них стосується внесення змін у закон України "Про статус народних депутатів України", інший визначає порядок дострокового припинення повноважень парламенту України.

Верховна Рада на 6-й сесії не ухвалила позитивного рішення стосовно імплементації підсумків всеукраїнського референдуму. Парламент не підтримав жодного із запропонованих варіантів імплементації.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування