Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Любителі кави житимуть без жовчних каменів

П'ятниця, 2 листопада 2001, 16:06
Приємна новина для тих, хто не уявляє собі життя без чашки кави зранку, вдень і ввечері – кава захищає вас від появи каменів у жовчному міхурі.

Нещодавно проведене дослідження британських вчених показало, що ті хто вживає від 4 і більше чашок кави вдень мають на 45% менший ризик розвитку каменів жовчного міхура, ніж ті, хто п'є каву нерегулярно.

Пояснення цьому таке – кофеїн, на який багата кава, добре впливає на роботу жовчного міхура, стимулюючи скорочення, при яких виділяється жовч, якої так мало у холестерині.
Але будьте уважні – кава тільки попереджує появу каменів у жовчному міхурі, а якщо ви вже їх маєте, то краще перейти на трав'яний чай, бо кава може спричинити посилення болю.

Будь-який студент знає, що до "групи ризику" входять такі категорії: жінки, люди з надмірною вагою, жінки, які вже народжували, люди у віці від 40 до 50 та красиві люди (не обов'язково блондинки).

Але і це не все – камені у жовчному міхурі можуть з'явитися і у молодому, і похилому віці, у представників обох статей, всіх націй і рас. Жовчні камені - одна з найпоширеніших у західному світі хвороб.

Наприклад, дослідження, проведені в США, показали, що 15% всього населення мають жовчні камені і більше ніж 600 тисяч щороку їх видаляють. Жовчний камінь не є хворобою XXI століття – 30 каменів було знайдено у жовчному міхурі єгипетської жриці, яка померла приблизно за 1500 років до народження Христа.

Чому з'являються у жовчному міхурі камені?

Жовчний міхур – невеликий мішечок нижче печінки, який наповнюється жовчю, що її виробляє печінка. Жовч відіграє важливу роль у травленні. Камінь формується саме у міхурі. Є різні типи жовчних каменів, але поки достеменно і не з'ясовано, чому ж саме з'являється жовчний камінь.

Найтиповіші випадки, коли жовчний камінь формується під дією холестерину - адже люди у всьому світі дотримуються західної дієти, яка багата на холестерин і збільшує його рівень у жовчі. Інші фактори, які також впливають на формування каменю – застій жовчі у жовчному міхурі, різка зміна дієти, швидка втрата ваги, велика кількість операційних втручань та проблеми з травленням.

Інший тип жовчного каменя називається пігментним, і його поява пов'язана з хворобами, при яких порушується рівень червоних тілець у крові.

Камінь у жовчному міхурі не обов'язково дає про себе знати, інколи його просто випадково виявляють. Лікарі віддають перевагу наявності одного каменя, ніж декількох, вони також за те, щоб їх одразу видалити.

Як розпізнати камінь?

Типовою скаргою пацієнтів є нечастий біль у правій частині живота, який з'являється після їжі та триває декілька годин.

Це – жовчні кольки, вони можуть бути помірними, але дуже часто заспокоїти їх можна лише за допомогою сильних знеболюючих. Після таких ознак, як правило, з'являються ускладнення, типу запалення жовчного міхура чи підшлункової залози. Маленький, але все ж існує, ризик захворіти на рак жовчного міхура.

У наш час жовчний камінь можна легко діагностувати за допомогою ультразвуку. У більш складних випадках використовується ендоскопія.

Іноді жовчний камінь, особливо коли він маленький, маже потрапити до кишечника. Найкращим засобом боротьби з каменем є його повне видалення.

Можна також випробувати додаткову терапію, але вірогідність того, що від цього буде якась користь, незначна. Медичне (тобто нехірургічне втручання) передбачає дію препаратів, а також механічний метод лікування - за допомогою електромагнітних чи ультразвукових хвиль "роздробити" камінь і частинки його зможуть вийти з організму природнім шляхом.
ПРи такому лікуванні можуть виникнути побічні ефекти, і камені можуть виникнути знову.

Найкращий засіб для знешкодження жовчного каменя – операційне втручання з подальшим видаленням каменя.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування