Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США тримає бен Ладена у пастці і думає як його взяти живим

П'ятниця, 2 листопада 2001, 17:41
Військові сили США заявляють, що бен Ладен і його люди блоковані у комплексі гірських печер, місцезнаходження яких Пентагон відмовляється уточнювати. Зараз вирішується принципове питання - бомбити печери спеціальними бомбами чи спробувати взяти їх штурмом.

За даними американської розвідки, після місячного бомбардування число місць, де в даний момент може знаходитися глава "Аль-Каїди", скоротилося. Як передає телекомпанія ABC, на даний момент зусиллями американської авіації воно зведене до декількох гірських ущелин. У Пентагоні стверджують, що озброєні сили США стискають кільце навколо тих місць, де приблизно ховається Усама бен Ладен.

Проведення сухопутної операції по пійманню терориста почалося ще два тижні тому. Причому, висадка американського десанта під Кандагаром, про яку дізнався весь світ, насправді повинна була відвернути увагу талібів від іншої, справжньої операції. Представники Пентагону ще раз підтвердили, що ніяких серйозних завдань операція під Кандагаром не переслідувала.

У цей момент інші підрозділи загонів спеціального призначення непомітно десантувалися у горах і взяли під цілодобове спостереження об'єкти, де може знаходитися бен Ладен. За даними BBC, мова йде про декілька комплексів печер і тунелів, спеціально побудованих талібами для бен Ладена і його людей. Як зазначають у Пентагоні, ці об'єкти намагаються не піддавати сильному бомбардуванню.

Американські військові хочуть спочатку блокувати всі виходи з печер, а потім "розворушити мурашник". У залежності від того, як "мурашник" бен Ладена відредагує на дії військових, буде розроблена подальша тактика дій, повідомляє Газета.Ру.

В адміністрації США досі не вирішили, як розправитися з терористом номер один: за допомогою суперпотужних бомб, які здатні зруйнувати підземні бункери, чи за допомогою підрозділів командос.

Переваги першого варіанту очевидні: втрати серед американців будуть мінімальними. З іншого боку, остаточної упевненості в тому, що бен Ладен загинув, все-таки не буде. Розбирати ж багатотонні гірські завали - справа важка, довга, і вона не гарантує успіху.

Реалізація другого варіанту передбачає певні людські втрати. За даними розвідки, число охоронців Усами бен Ладена останнім часом росте, а це означає, що зростає і ризик для американських груп захоплення. Проте в Пентагоні, як зазначає BBC, "шалька терезів схиляється на користь захоплення бен Ладена за допомогою військових підрозділів". Така тактика дій, можливо, дозволить військовим виконати негласну установку президента США Джорджа Буша - взяти бен Ладена і активістів "Аль-Каїди" живими.

Що стосується самого бен Ладена, то він, як повідомляють таліби, як і раніше, живий і здоровий. Катарський супутниковий телеканал "Аль-Джазіра" передав звертання терориста, в якому той закликав пакистанців до джихаду проти християн.

Правда, сам Ладен на екрані не з'явився. Замість нього був продемонстрований лист арабською мовою, нібито підписаний саудівським мільйонером. Той факт, що таліби останнім часом перестали передавати журналістам "Аль-Джазіри" відеозаписи з виступами бен Ладена, непрямо підтверджує дані американців.
Читайте також:

* Сибірська виразка виявлена у Німеччині
* Для знищення бен Ладена достатньо його відключити від апарату штучної нирки
* Бен Ладен зустрічався з агентом ЦРУ Мітчелом - наполягають французькі ЗМІ
* Бен Ладен заробив капітал на алмазах
* Сибірська виразка вже в Європі
* CNN закликало своїх журналістів обмежити показ кадрів військових дій
* У розвалині ВТЦ знайшли велику партію золота і срібла
* У США від сибірської виразки померла четверта людина
* Робота в Афганістані може розорити західні ЗМІ
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування