У Кучми осіннє загострення

П'ятниця, 2 листопада 2001, 18:58
Український "гарант" все-таки дуже рідко виходить до мікрофонів. Тому і країна живе так скучно, і на мітинги опозиції збирається раз на квартал тисяч по п'ять душ. Ну, змилувався він нещодавно і порадував притчею "про Ту-154 і трагедії більшого масштабу". Але ж народу їжу для мозку треба щодень отримувати. Та де там, тримає всіх Кучма на інтелектуальній дієті. А то, може, люди його дії оцінювали б більш адекватно.

Однак, не все втрачено. У п'ятницю на чергові прозріння Кучму потягло в Маріуполі. "Гарант" вирішив відмовитися від тактики "мочити" ворогів поодинці і переходить до критики пакетом. Цього разу дісталося всім головним і традиційним об'єктам монаршого гніву – пресі, парламенту і уряду.

Ні, щоб не казали різні РНБО про "інформаційно-пропагандистські агресії", але такої майстерності сплюндрувати власний каптан, якою володіє "гарант", немає ні у кого. Ще останнім часом за Кучмою стало водитися бажання попроводити паралелі між ситуацією в Україні і в світі. Наче закликаючи все людство в адвокати. То йому справа Гонгадзе скидається на нерозкриту справу Улафа Пальме, то галас через катастрофу якогось літака недоречний, коли хмарочоси падають. Або ось, виявляється, антикучмісти – це майбутні бен ладени. Відтепер Кучма почав знаходити спільні риси між батьківщиною і ситуацією в передреволюційній Грузії.

Тим часом, поки чиновники всіх мастей трясуться над журналістами, і навіть охорону в редакції пропонують поставити, Кучма запропонував альтернативний варіант поведінки з пресою. "Не хочу, щоб ми дожили до такої ситуації", "ми не повинні допустити, щоб на нашій землі пролилася кров", - коментував він ситуацію в Грузії. На його думку, обшук в приміщенні грузинської телерадіокомпанії "Руставі-2" - "це мотив, а не причина". "У нас також був мотив - касетний скандал", який виявився "психологічною війною проти України", спрямованою на дестабілізацію в країні. У результаті з хащів цих роздумів Кучма вийшов до цікавого висновку. Зі слів "гаранта", він готовий сприяти журналістам, які хочуть поїхати до Грузії та подивитися, "що там відбувається".

Цікаво, коли Кучма звернувся до преси з такою оригінальною пропозицією, він контролював свій язик? Якщо так, тоді можна було б зробити крутіше – експресом оформити візи і переправити ненависну пресу до Афганістану. Можна було б домовитися з талібами, щоб українських журналістів поселили в приміщенні Червоного хреста – туди чомусь американські ракети часто через помилки залітають.

Якщо ж Кучма вчинив несвідомо, тоді він своїми словами взагалі зробив неоціненну послугу опозиції. Нарешті розкрита загадка репліки щодо Гонгадзе з найпершого епізоду записів Мельниченка: "Департіровать єго, бл###, в Грузію і викинути там на х##". Виявляється, це було зовсім не те, про що ми думали.

Так таємні бажання Кучми стали відомі всьому світу. Спробувати пояснити п'ятничне мовне недержання можна було б тим, що "гарант" ще відходить від засідання Ради нацбезпеки. Але ж крім журналістів веселих вихідних Кучма побажав ще 447 депутатам і, як мінімум, двом чиновникам – прем'єру і міністру палива й енергетики.

"Кабінет міністрів займається проблемою вугільної галузі незадовільно або взагалі не займається. Зима не за горами, а на складах практично менше половини необхідного вугілля". Якщо навіть "сьогодні виділити кошти [на закупівлю вугілля], часу не вистачить, щоб вугілля потрапило на склади ТЕС". "Висновок: папірців багато, їх затверджуємо. Зокрема, програму розвитку вугілля, однак конкретних заходів з боку уряду ми не бачимо", - зазначив Кучма. "Україна не може обійтися без українського вугілля. Це - стратегічне паливо".

Потім дійшла черга до Кінаха. "Якщо Кабінет міністрів щойно затвердив програму розвитку вугільної галузі, а через два дні направляє до Верховної Ради бюджет, де ця програма не врахована, я цього не розумію". "Треба повернутися від декларації до конкретних дій", - хоче він.

Фінальним же акордом "дня з життя президента" стала критика парламенту. Кучма заявив, що "з нового року парламент має право поставити питання про внесення змін до Конституції" за підсумками "всеукраїнського референдуму" 2000 року. Якщо ж депутати поради не послухають… Тут Кучма вимовив зовсім загадкову фразу: "Чи буде за Конституцією можливість чи ні, до людей буду звертатися: люди, подивіться, як ці політичні сили голосували за вашим рішенням".

У те, що Кучма буде ходити по вагонах метро зі своїм закликом, віриться не дуже. Як і в те, що він просто загрожує сісти перед телесуфлером посварити депутатів. Вся сіль в слові "звертатися". Тут чомусь згадуються круглі від жаху очі антикучмістів, які розказували про план Банкової - провести другий референдум на підмогу першому.

Однак зовсім збив з пантелику "гарант" реплікою про мету референдуму. "Більшість рішень парламенту є політичними", а двопалатна система Верховної Ради необхідна для того, щоб парламент не перетворювався на політичний орган", сказав Кучма. Цікаво, а яким органом він повинен бути? Статевим? Однак якщо він ним стане, тобто, якщо рішення все-таки імплементують, ми дійдемо до абсолютних вульгарностей. Уявляєте: статевий орган в руках президента!… А під час загострення (це лікарі стверджують!) краще утримуватися від різких рухів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування