Плівки Мельниченка можуть свідчити про корумпованість президента, але колишній охоронник відмовляється передавати їх департаменту юстиції США

Понеділок, 5 листопада 2001, 10:06
Tom Warner, Financial Times

Колишній охоронник президента, який зараз живе у США, не погоджується віддавати американському міністерству юстиції записи, які знаходяться у його розпорядженні, і які, як він стверджує, доводять причетність президента України Леоніда Кучми до корупції, повідомляє його адвокат.

Фахівець з електроніки Микола Мельниченко, який працював в особистій охороні Кучми, заявляє про наявність в нього сотень годин записів, на яких записано, що відбувається у кабінеті Кучми з вересня 1999 по вересень 2000.

Записи, розміщені в Інтернеті і в пресі опозиційним українським політиком минулого року, призвели до скандалу, коли виявилося, що вони свідчать про причетність Кучми до вбивства журналіста і інших злочинів. Після цього протягом місяців проходили акції протесту на вулицях із закликом до відставки Кучми.

Повістка в суд співпала із зростаючим тиском на Україну, щоб вона надала допомогу у пошуку брудних грошей. Прем'єр-міністр Анатолій Кінах після зустрічі з віце-президентом Діком Чейні минулого тижня сказав, що вони погодилися докласти спільних зусиль з контролю за відмиванням грошей.

Спеціальна група з боротьби з відмиттям грошей, сформована G7, покарала Україну минулого року, включивши її до списку країн, які відмовляються співробітничати з цією групою.

Адвокат стверджує, що майор Мельниченко заперечує вимогам віддати всі його записи, оскільки він переконаний, що в них є інформація, яка складає державну таємницю.

Мельниченко, який ховається у США, заявив, що виходив з патріотичних міркувань, коли оприлюднив плівки. Офіційний Київ при цьому його називає зрадником, якого потрібно повернути до України і засудити за наклеп.

Кучма заявив, що записи є "грубою фальсифікацією", скомбінованою із складених разом слів з окремих речень. Однак він і інші офіційні особи також підтвердили, що деякі пасажі є аутентичними записами приватних бесід у його кабінеті. Кучма говорить, що, на його думку, за цим стоять могутні спецслужби, які якимось чином використали встановлену ще за часів СРСР систему, коли його кабінет був кабінетом глави Компартії України.

Чому департамент юстиції зажадав політично важливі плівки, не зовсім ясно. Представники департаменту заявили, що не можуть ані підтвердити, ані спростувати цю інформацію, посилаючись на федеральний закон, який забороняє департаменту розголошувати, які свідоцтва вони розшукують.

Однак якщо Мельниченко все ж погодиться віддати плівки, це надасть слідчим в США обширну бібліотеку інформації про міжнародну злочинність. Мельниченко говорить, що неоприлюднені плівки включають розмови про міжнародну контрабанду зброї. Інші плівки, передані журналістам, свідчать про те, що Кучма обговорював, як маніпулювати американським розслідуванням з відмиття грошей.

За однією з версій, департамент юстиції виконав запит адвокатів колишнього прем'єр-міністра Павла Лазаренка, який знаходиться у Каліфорнійській в'язниці з 1999 року. Його звинувачують у відмиванні 114 мільйонів доларів через американські банки і інвестиції. Його адвокати планують використати записи, щоб показати Кучму у поганому світлі, щоб на його фоні Лазаренко виглядав трохи кращим.

У березні минулого року адвокати Лазаренка отримали 35 годин записів, надані опозиційними політиками Міжнародному інституту преси, через запит представників департаменту юстиції США.

Професор Йельського університету Кейт Дарден говорить, що ця суперечка зупинила реалізацію проекту з публікації розшифровок записів. "Наша мета - отримати ці записи і зробити їх публічними. Ми відчуваємо, що це надзвичайно важливо для вивчення сучасного стану України", говорить він.

Дарден повідомив, що 35 годин записів, наданих МІП, які він також розмістив у Інтернеті, містять достатньо інформації про корупцію і приватне використання громадських фондів. Українські опозиційні політики також прагнуть заполучити продовження записів, але кажуть, що вони розуміють доводи Мельниченка, який відмовляється надати плівки американському суду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування