Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Спати чи не спати?

Вівторок, 6 листопада 2001, 15:48
Шекспір назвав сон "одним з найласіших шматочків на бенкеті життя", підтвердивши тим самим, що сон - найважливіший чинник для нормального функціонування організму, розуму та настрою загалом. Але що робити, коли безсонна ніч стала нормою замість винятку?

Ключ у тому, щоб поліпшити саме "гігієну сну", а ми б її назвали умовами сну, – правила та інструкції, які так само необхідні для нашого життя як і гігієна чистих рук.

Дуже важливо дослідити, як ми спимо, для того щоб встановити, звідки походить наше перевертання у теплому ліжечку та безсоння. Позбавлення сну так само негативно відбивається як на нас, так і на людях, які нас оточують: десятки тисяч сонних водіїв потрапляють у десятки тисяч ДТП, у яких гинуть сотні тисяч людей, навіть появи нафтових плям є наслідком сонного чи то мічмана, чи капітана.

Дослідник проблем сну британець доктор Уільям Демент (William C. Dement) вважає, що 95% всього населення так чи інакше страждає від безсоння протягом свого життя. Згідно з дослідженнями вченого, люди, які страждають від безсоння, більш нервові та менш щасливі, ніж ті, хто спить регулярно по 8 годин на добу. Він вважає, що британське безсоння, зокрема, є рисою загальнонаціональною. Чому? Фізична втома, а також, як фізичне, так і психологічне виснаження.

Сон складається з різних стадій. Перший, так званий, світловий сон, продовжується 10 хвилин, він знаходиться на межі сну та "несну". Це стадія 1. Стадія 2 продовжується від 20 хвилин і довше, сон, звичайно, глибший, ніж у першій стадії. Стадії 3 і 4, які слідують одразу за 2-ю, є найдовшими та найміцнішими.

Глибокий сон є тільки частиною загального сну, якщо можна так сказати. Саме під час періоду глибокого сну в організмі відбуваються всі ті процеси, які забезпечують нас впродовж дня силою та енергією, і дуже важливо, щоб впродовж цього періоду наше тіло та мозок відпочивали.

Іноді цю стадію називають дельта-сон. Саме впродовж цієї фази мозок виробляє дельта-хвилі, і протягом цього періоду ми не спимо. Приблизно після 90 хвилин, як мине фаза глибокого сну, настає фаза, коли починають працювати очі. Ми звичайно не можемо цього зафіксувати, адже очне яблуко реагує на нервові імпульси дуже швидко.

Протягом ночі людина, зазвичай, проходить через різні стадії сну декілька разів. А проблеми з'являються тоді, коли циклічність сну порушується.

Дослідники Науково-дослідницької лабораторії сну Університету Лафборо (Loughborough University's Sleep Research Laboratory) з'ясували, що люди повинні спати двічі на добу – головний сон, звичайно, вночі, і недовгий сон вдень. Мається на увазі легкий сон після обіду, який є досить популярним відпочинком у південних країнах. Можливо тому південні люди завдяки своїм сієстам здоровіші та веселіші.

Ті з нас, хто не має такої розкоші - спати вдень, мають законне право провести у сні ніч. Цікаво, що ті, хто збільшує продовженість свого нічного сну, зазначають, що дуже хочуть спати вдень, і тому період після ланчу є малоефективним для будь-якої роботи. Отже, невелика 10-хвилинна перерва, під час якої можна поспати, є іноді просто необхідною.

Проблеми сну, до яких також входять випадки, коли людина може заснути на ходу, можуть бути знаком багатьох проблем організму – від проблем зі щитовидною залозою до депресій. Це інколи обертається серйозними порушеннями сну, які призводять до нарколепсії (хвороба, коли людина може раптом заснути у будь-якому положенні та місці на короткий термін). Тому зверніться до лікаря, якщо вас непокоїть безсоння чи яка-небудь інша проблема, пов'язана зі сном.

Команда Університету Лафборо дослідила також і той факт, що терапія сну може бути корисною для пацієнтів, які страждають від депресії. Наприклад, зменшення сну щоденно до 4 годин сну протягом ночі може призвести до поліпшення настрою, позбавлення депресії. Але, на жаль, така терапія дієва тільки тоді, коли пацієнт перебуває у клініці, потім простежується повернення депресії.

Сон і настрій, як ви розумієте, пов'язані дуже тісно. Але достеменно зв'язок ще не з'ясований. Хоча нормальний сон, подібний до їжі, може зробити вас щасливим і здоровим!

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...