Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США визнали збитки сталеливарній галузі, нанесені Україною, і готуються вжити заходів

Вівторок, 6 листопада 2001, 22:51
Міжнародна комісія з торгівлі США (The United States International Trade Commission, ITC) визнала факт нанесення збитків її сталеливарній галузі імпортом гарячекатаного прокату виробництва України, Казахстану, Китаю, Індонезії, Індії, Нідерландів, Румунії, Південної Африки, Тайваню і Таїланду.

На користь такого рішення проголосували всі шість членів комісії, повідомляється в пресі-релізі ITC.

ITC повідомить про своє рішення Міністерство торгівлі США до 13 листопада 2001 року, після чого Мінторг США (the U.S. Department of Commerce) визначить обмежувальні заходи на імпорт до США гарячекатаного прокату, зокрема, антидемпінгове мито на постачання даної продукції з України.

Як відомо, антидемпінгове розслідування відносно імпорту гарячекатаного плоского прокату з 10 країн, в тому числі з України, почалося 4 грудня 2000 року за позовом дев'яти найбільших американських металургійних компаній і двох профспілок металургів.

24 квітня Міністерство торгівлі США оголосило про встановлення 89,49% попереднього мита на плоский гарячекатаный прокат, що ввозиться з України.

Майже таке ж мито (88,62%) введене на румунський імпорт, максимальне (240%) - на прокат з Казахстану.

Українська делегація 12-14 серпня 2001 року провела у Вашингтоні консультації з представниками міністерства торгівлі США про можливість припинення антидемпінгового розслідування в обмін на укладення угоди про самообмеження Україною постачання до цієї країни гарячекатаного прокату.

Консультації завершилися безрезультатно. Україна не погодилася на запропоновані американською стороною неприйнятно низькі квоти для укладення угоди: 13-14 тис. тонн на рік при референтній (мінімальній) ціні, що на $15-20 перевищує реальний рівень цін на дану продукцію на американському ринку, або 25 тис. тонн при перевищенні реальної референтної ціни на $60-70.

Обсяг постачання в США гарячекатаного прокату українського походження в минулі роки був на рівні 160-190 тис. тонн на рік, що складає близько 2,7% всього імпорту до цієї країни.

Обмеження імпорту гарячекатаного прокату торкнеться Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча та "Запорожсталі", повідомляє Інтерфакс-Україна.

Раніше агентство Bloomberg, з посиланням на американських виробників сталі, розповсюдило повідомлення про можливе введення США мита на імпорт сталі з 10 країн, в тому числі України на рівні 243%.

На думку Мінпромполітіки, введення високого мита на імпорт сталі з України призведе до повного закриття американського ринку для українських виробників сталі.

Комітет з сталі Організації економічної співпраці і розвитку (ОЕСР) у вересні на 58-й сесії обговорив ініціативи президента США щодо обмеження імпорту до цієї країни металопродукції і зниження металургійних потужностей у світі.

Представники країн-учасників сесії планують провести позачергову сесію Комітету з сталі ОЕСР у грудні поточного року, Україна також збирається взяти участь в роботі сесії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування