Не такий страшний стрес, як його малюють

Четвер, 8 листопада 2001, 17:56
Стрес існував вічно. Навіть тоді, коли це слово було тільки інженерним терміном, люди переживали стреси як відповідь на негаразди життя.

Стрес - нормальна відповідь організму на обставини життя, які завжди змінюються, і він може бути викликаний як позитивними подіями, так і негативними. Новий партнер чи вихідні можуть викликати стрес так само як втрата близької людини чи звільнення з роботи.

Невеликий стрес – не завжди погано для організму, у невеликих дозах він мобілізує наші органи та додає нам енергії. Але великий стрес може закінчитися великим діапазоном проблем зі здоров'ям, включаючи головний біль, підвищений тиск, навіть ожиріння та серцеву кризу.

Один з перших шляхів до вирішення проблем стресу - це навчитися розпізнавати симптоми цього самого стресу у себе, коханого. Потім ви вже будете легко розрізняти будь-які відхилення від норми (напружені плечі, постійні сльози), або просто загальний стан організму. Тоді ви легко зможете визначити, що є для вас так званим "стресором" - чинником, на який ви реагуєте, і який на вас справляє негативний вплив.

Але погодьтесь, стрес є частиною нашого життя, і кожен знає, що це таке. Але це для нас не повинно бути проблемою, яка нами володіє і крутить як хоче. Ми не повинні думати, що "Я - слабкий" або "Я - найнещасніший в житті, і ні з ким такого не відбувається як зі мною".

Ми не слабкі, не нервові психи, просто стреси нас атакують тому, що ми - люди. Ми не повинні даремно витрачати енергію на осуд себе, або на негативні думки, тим самим власноруч завдаючи собі шкоди.

Саме у моменти стресу у нас з'являється бажання сховатися від усіх людей, місць, обов'язків, які на нас покладені, які не дають дихати вільно. Коли ми безпосередньо уникаємо ситуації, це полегшує нам життя тільки тимчасово, але проблеми залишаються, і їх вирішення просто відкладається. Тоді ми знову повернемося до них, і знову нас атакуватиме той самий стрес.

Якщо ж заплющення очей на проблему не може допомогти уникнути стресу, то що тоді? Життєвий досвід показує, що перед тим, як вам треба справитися з тією чи іншою ситуацією – навчитися плавати чи виступити перед великою аудиторією, провести серйозну розмову з партнером – потрібно глибоко вдихнути, зціпити зуби та приступити до справи. Як правило, це спрацьовує.

Позитивна конфронтація – гарна навичка боротьби зі стресом. Замість того, щоб піти від ненависного начальника, чому б не намагатися працювати саме під його чи її пильним оком. Проблема зникає тоді, коли ми її виявляємо – це стосується людей, ситуацій, які є для нас проблемними. Намагання вирішити проблему також благодійно впливає на наше власне почуття гідності.

Інший вихід з проблеми стресу - фіксувати ситуації протягом дня, коли хтось або щось вас найбільше роздратували. Тоді ви зможете точно визначити чого/кого вам уникати, а чого/кого ні. Як правило, люди тоді починають робити набагато менше помилок.

Ще один спосіб позбавитися стресу – контроль над мозком та тілом. Саморелаксація дозволяє позбутися певної складової стресу (як до, так і під час переживання), а також аутотренінг (я - найкрасивіша та найрозумніша і у мене все виходить, у мене вже виходило триста разів, вийде і зараз – не порожні слова) – це все є просто необхідним для кожного.

Можна також перевірити наше світосприйняття. Гарний настрій, підтримувати який можна перерахованими вище методами, дозволить подивитися на проблему з зовсім несподіваної точки зору. Ми можемо класифікувати наші почуття на негативні та позитивні – так, наприклад, перед виступом перед аудиторією можна думати зовсім по-різному – "Я - невдаха,і зараз знову провалюся" або "Я просто хвилююся, зараз зберуся і класно виступлю". Різниця є.

Терпіння, бажання (і, зрештою, опанування ситуацією) подолати проблему в житті – все це діаметрально протилежно змінює стрес. Зрештою, з проблемами доводиться боротися все життя, і тому для цього необхідно мати певні навички. Але пам'ятайте, головне – повага та обережне ставлення перш за все до себе.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування