"Букет" депресій

П'ятниця, 9 листопада 2001, 17:31
Майже кожна людина у житті переживає зміни настрою. Почуття тривоги, сум'яття та пригнічення, які з'являються у нас час від часу – нормальна реакція на деякі події. Як правило, проблеми минають, але на настрої вони позначаються.

Але 1 з 4 чоловік відчуває дуже серйозні проблеми з настроєм у якісь моменти протягом життя. Тоді настрій не так легко змінити. Поганий настрій перетворюється на пригнічення, з якого, здається, немає жодного виходу. Часто люди описують цей стан такими словами: "всі кольори життя зникли, все стало сірим та безрадісним".

До симптомів, які свідчать при клінічну депресію (тобто таку, яка не дає людині жити повноцінним життям), належать:
- почуття безнадії, провини чи відчаю;
- занижена самооцінка;
- іноді посилене почуття тривоги;
- проблеми зі сном, коли ви дуже рано прокидаєтеся, а потім не можете знову повернутися до сну;
- втрата апетиту і ваги;
- втрата сексуального бажання;
- уповільнені дії та думки (деякі люди це описують як життя мухи у меду)
- постійні думки про самогубство та смерть.

Якщо ви маєте побоювання щодо вашого настрою, а особливо, якщо ви помічаєте ці ознаки у себе – зверніться за допомогою. Це може бути лікар, чи просто близька людина, яка вас розуміє та любить.

Є багато різних засобів, завдяки яким можна позбутися депресії, включаючи і ефективні методи лікування, розмови, терапію, хоча ярлик "психічнохворого", який як правило чіпляється на людей, що відвідують психіатрів, часто зупиняє багатьох на шляху до лікарського кабінету. Але до лікаря все ж необхідно звернутися, адже депресія може бути спричинена станом щитовидної залози чи хронічною втомою.

Депресію, тим не менш, можна сплутати з іншими психологічними проблемами, на зразок тривоги, страху та занепокою. І тут вже без допомоги лікаря просто не обійтися.

Одним з різновидів справжньої депресії, є депресія сезонна. Вона чекає на нас пізньої осені чи на початку зими, але у деяких людей такий настрій може бути протягом не тільки якихось певних пір року. Відсутність енергії, проблеми зі сном і апетитом, важко сконцентруватися – це перші ознаки сезонної депресії.

Але не забувайте, що клінічна депресія – це тривалий стан людини, і не плутайте його з щоденними "підніманнями" та "опусканнями" настрою людини. Так і сезонна депресія. Вона може атакувати вас восени чи взимку, а з першими сонячними промінчиками весни – мине.

Симптоми сезонної депресії такі:
- постійна втома та недостача енергії;
- постійна потреба у сні;
- потреба у вуглеводах та збільшення апетиту;
- набирання зайвої ваги;

Дослідники вважають, що причиною сезонної депресії є скорочення дня, тобто нестача сонячного світла. До сезонних депресій більше схильні люди, які живуть у північних країнах, де світловий день дуже короткий. Наприклад, у сонячній Флориді на сезонну депресію страждає тільки 1%, натомість у північних районах Канади – 10%.

Для того щоб позбутися сезонної депресії, лікарі рекомендують більше бувати на свіжому повітрі взимку та восени. На Заході також дуже розповсюджена світлова терапія, коли пацієнта саджають під ковпак, таке собі зімітоване сонце, і під ним він проводить 20-30 хвилин. Таке лікування доволі ефективне, відсоток хворих зменшується від 80% до 60%.

Інші засоби лікування депресивного стану – антидепресанти, їх можна приймати як з поради лікаря так і без призначення.

Однією з "сестер" депресії є паніка чи підвищена турбота та тривога. Приблизно 1 з 20 людей почувають себе дуже схвильованим через ті чи інші події життя, які часто далебі не вимагають такої реакції.

Такі люди часто відчувають біль у животі, головний біль, тремтіння кінцівок, їх можуть переслідувати безкінечні проблеми зі сном, здоров'ям узагалі. Панічний стан також може спричинити і нервова ситуація на роботі чи вдома. Так, наприклад, часті випадки паніки чи безпідставної тривоги спостерігаються у головних учасників весілля.

Іноді, в особливо важких випадках, прописують транквілізатори, але це тільки в особливих випадках. Як правило, все закінчується терапією чи розмовою з психотерапевтом, релаксаціями чи відпочинком.

Багато хто схильний до так званих нападів паніки чи тривоги. Такими нападами часто може супроводжуватися клінічна депресія.

Якщо ж на вас "нападають" такі симптоми, то стережіться:
- несподівані відчуття небезпеки чи тривоги;
- почуття кволості чи нудоти;
- сильне биття серця;
- іноді дуже різкий біль у грудях;
- надмірне потовиділення;
- поколювання у пальцях;
- нечіткість погляду;
- дзвін у вухах.

Інколи стан тривоги може виникнути абсолютно безпідставно, і більше того, за абсолютно незнайомих людей. Симптоми паніки настільки очевидні та серйозні, що частенько люди думають, що це серцевий удар та готуються вмирати. Приступи паніки, як правило, переходять у депресію.

Чим швидше ви звернетеся до лікаря за допомогою чи позбудетеся цих симптомів, тим більше у вас є шансів уникнути самої депресії.

І ще один не менш важливий чинник депресії – всілякі фобії. Це страхи, які з'являються у вас за певних обставин чи ситуацій. Люди бояться висоти, павуків, закритого простору, темних кімнат чи просто зеленого кольору. Але страх павуків проявляється тоді, коли ви торкаєтесь павука, а коли ви його навіть не бачите – нічого подібного з вами не відбувається. Приблизно 1 з 10 страждає на фобії, але тільки деякі намагаються її позбутися.

Ось тільки деякі назви певних фобій:

Мусофобія – страх мишей
Педалофобія – страх стати лисим
Аматофобія – страх перед пилом
Пнігофобія – страх бути задушеним
Арахібутрофобія – страх перед арахісовим маслом
Маіусфобія – страх перед народженням дитини
Хоміхлофобія – страх перед туманом.

Страхи примушують людей уникати ситуацій, в яких страхи проявляються, але страх через це не зникає. Просто життя людини починає ставати вагомішим з остраху перед чимось невідомим та страшним. Ви можете усвідомлювати, що нічого такого страшного у тому тумані немає, але однак ви не можете побороти цього страху.

Як правило фобії з'являються після якихось подій у житті, що дуже вплинули на психіку. Часто це відбувається у дитинстві, коли наша психіка ще досить слабка. Для того, щоб позбутися страху, необхідна допомога кваліфікованої людини, і Боже збав вас самостійно боротися зі своїми фобіями – є шанс отримати їх ще більше.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування