У Америці замість Чейні Ющенко зіткнувся з Мельниченком

П'ятниця, 9 листопада 2001, 21:16
Народ, що вмирає від заздрощів до Ющенка, може заспокоїтися. "Надія нації" не реалізував головний пункт програми візиту до США – його рандеву з віце-президентом Діком Чейні так і не відбулося. Зате в Америці на одній із зустрічей до Ющенка підійшов інший відомий чоловік – колишній майор Служби держохорони США Микола Мельниченко. Детальніше про те, як відомі мужі не подали руки один одному, в суботу напише "Дзеркало тижня".

Невдача з віце-президентом США, за джерелами УП, сталася через щільний розклад робочого дня американського керівника. Говорять, Чейні погодився на зустріч у п’ятницю, але Ющенко вже мусив від’їжджати. "Контакт з віце-президентом обумовлювався тет-а-тет, без членів делегації, тому пояснювати форму діалогу буде сам Віктор Андрійович у вівторок на прес-конференції", - сказав УП керівник штабу "Нашої України" Петро Порошенко. Він тільки сказав, що "розмова" Ющенка з Чейні відбулася, але "зустрічі через питання безпеки не було".

Тому палкий привіт від українського "гаранта" Бушу та його заступнику, запакований у конверт, Ющенко передав через Деніела Фріда. Людину, яка напряму виходить на американського лідера та має складний титул: керівник директорату Ради національної безпеки США по Європі та Євразії, радник президента США.

Щодо конкретного змісту послань, джерела стверджують, що в конвертах точно не було білого порошку, тому Чейні міг би не боятися. Щось більш конкретно про зміст послання ніхто нічого не знає. Прес-служба керівника штабу Ющенка Петра Порошенка вивідала тільки, що "в листах ідеться про можливі напрямки співробітництва між двома країнами".

Отримавши в США високу місію з рук "батька", Ющенко був зваженим у характеристиках. На відміну від попередніх виїздів за кордон, його лексика була лагідною. На запитання "Голосу Америки" щодо ставлення Ющенка до рідного "гаранта", той відповів: "Ставлення конструктивне, на сьогоднішній день блок "Наша Україна" будуватиме свою позицію лише на конструктиві, це буде політика "за", тому що радикалізм та жорстка опозиція не сприятиме консолідації суспільства та об’єднанню демократичних політичних сил у майбутньому парламенті".

Як і в Держдепартаменті, у Раді нацбезпеки Ющенка запевнили, що США "зацікавлені у проведенні чесних та демократичних виборів 2002 року". Радник Буша "чітко заявив", що США будуть співпрацювати з ОБСЄ та іншими міжнародними організаціями для контролю за виборами.

Фрід також виголосив список найбільших лобістів України в США. За його словами, у Америці "вже сьогодні спостерігається достатньо серйозна підтримки України з боку провідних американських політиків. Таких як Вільям Міллер [другий посол США в Києві], Стівен Пайфер [третій посол США в Києві], Кондолізза Райс [радник з питань нацбезпеки президента США]. Остання найближчим часом має намір відвідати Україну", - сказав Фрід.

Ще він похвалив Ющенка та якось не дуже тепло відізвався про його наступника: "Уряд США розглядає вибори 2002 року як ключовий момент в політиці України. США вважають, що економічний перелом в Україні вже відбувся під час перебування Віктора Ющенка на посаді керівника Уряду. Протягом його прем’єрства уряди США та України плідно працювали. Але, на жаль, у Східній Європі вже є декілька прикладів, коли видатні досягнення прем’єрів визнають тільки після того, як їх відправляють у відставку".

В дуже цікавому формулюванні прес-служба "Солідарності" розповідає про обговорення з Фрідом проблеми скасування поправки Джексона-Веніка. "Керівник директорату Ради національної безпеки США по Європі та Євразії висловив готовність вийти на консультації з урядом України щодо скасування цієї поправки". Чи сказано так навмисно, чи було так насправді, але виходить, що Ющенко попросив адміністрацію Буша подзвонити Кінаху, аби хлопці розібралися нарешті з остогидлим "анахронізмом".

Ще одна незрозуміла історія трапилась з "політичним координатором" блоку "Наша Україна", парламентським представником Кучми Романом Безсмертним, якого так і не дочекалися у Вашингтоні. Під час візиту Ющенка Вашингтоном ходили чутки про те, що візи до Штатів йому не дали. І наче б то це - рішення Державного департаменту США.

Петро Порошенко, який супроводжував екс-прем'єра, відповів туманно. Дослівно звучало так: "Ну, це технічне питання. Ми останнім часом визначали, хто буде членом делегації". У посольстві в Києві на запит УП відповіли, що взагалі ніколи не надають інформацію про невідкриття віз, оскільки вона носить приватний характер. Але врешті решт УП вдалося дізнатися, як все було насправді: просто у Безсмертного в паспорті стояла одноразова віза, а він думав, що багаторазова. Тому його в останній момент і не взяли.

Але Ющенко візитом задоволений – навіть за відсутності в складі групи Безсмертного. "Рівень прийому, ті сигнали і настрої, є дуже незвичними для неофіційних делегацій. Це знаково, особливо дуже важливо напередодні візиту Путіна до США, бо багато аналітиків не виключають істотного зближення Росії та США аж до нового переділу світу", - прокоментував УП Порошенко.

Ще б йому не бути задоволеним! У Америці Порошенко виглядав дуже презентабельно – перед візитом до США він відвідав перукарню. У Вашингтоні, за повідомленням прес-служби "Солідарності", він навіть заспівав. "Реве та стогне Дніпр широкий", - дуетом з Ющенком біля пам'ятника Шевченку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування