Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рішення про повторну експертизу тіла, знайденого у Таращі. Горбуліна викликають, щоб той розповів про справу Гетьмана

Субота, 1 грудня 2001, 19:35
Прес-реліз

28 листопада 2001 року

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради зі з'ясування обставин загибелі Георгія Гонгадзе на своєму засіданні у вівторок, 27 листопада, ухвалила рішення підготувати та направити листа до Ради Європи, в якому підтримати рекомендацію вересневої сесії Парламентської Асамблеї РЄ щодо утворення міжнародної комісії зі справи Гонгадзе й поінформувати Раду Європи про бездіяльність правоохоронних органів в розслідуванні нападу на народного депутата Олександра Єльяшкевича.

Необхідність створення міжнародної комісії Тимчасова парламентська комісія обґрунтовує тим, що президент України Леонід Кучма не сприяє розслідуванню справи, ігноруючи її запрошення на зустріч для з'ясування питань, які є предметом діяльності комісії. Варто нагадати, що в середині листопада, в ході чергового засідання Тимчасова парламентська комісія затвердила текст відкритого листа Президенту України Леоніду Кучмі у зв'язку з тим, що комісія уже тричі зверталася до глави держави з проханням про зустріч і ці звернення залишилися без відповіді.

Голова комісії Олександр Жир поінформував, що 30 листопада Комітет міністрів Ради Європи планує розглянути питання про створення міжнародної комісії зі справи Гонгадзе, оскільки відповідна рекомендація міститься в резолюції Парламентської Асамблеї РЄ від 27 вересня 2001 року.

Комісія також констатувала, що до сьогодні нічого не зроблено стосовно справи нападу на Єльяшкевича, не дивлячись на ухвалення рекомендації ПАРЄ щодо проведення спеціального розслідування у цій справі українськими правоохоронними органами.

В ході засідання у вівторок комісія заслухала показання Людмили Добровольської – однієї з чотирьох журналістів, які в середині листопада минулого року в Таращі (Київська область) брали участь у впізнанні трупа, знайденого перед цим поблизу одного з навколишніх селищ, і який міг бути тілом Гонгадзе.

Експерт Валерій Івасюк вніс пропозицію про те, що міжнародна комісія, насамперед, повинна провести повторну експертизу ДНК "таращанського тіла". Крім того, сказав він, необхідно провести також експертизу зразків, переданих йому колегою Гонгадзе Оленою Притулою, а потім відправлених на експертизу в Німеччину.

Івасюк заявив, що на експертизу в Німеччину були передані не всі останки, і частина зберігається у нього. Він також нагадав слова Притули про те, що частина залишків "таращанського тіла", які вона отримала від експерта Ігоря Воротинцева у листопаді минулого року, знаходяться у когось із її друзів. Ці останки також повинні бути знайдені і передані міжнародній комісії для експертизи ДНК, заявив він.

Комісія ухвалила рішення запросити на своє наступне засідання - у четвер, 29 листопада, міністра транспорту, голову НДП Валерія Пустовойтенка, заступника генерального прокурора України Олексія Баганця - для дачі пояснень. За словами голови Тимчасової комісії Олександра Жира, народні депутати-члени комісії хочуть поспілкуватися із зазначеними особами з приводу їхніх нещодавніх заяв у пресі у справі Георгія Гонгадзе і щодо касетного скандалу. Зокрема, стосовно висловлювань О.Баганця в його останньому інтерв'ю газеті "Зеркало недели".

Комісія також повторно запросила начальника управління Державної охорони України Валерія Строгого. Керівника Держохорони, зокрема, відповісти на запитання, чи проводилося обстеження кабінету Президента України Леоніда Кучми представниками американського агентства "Кролл", а якщо так, то яким чином і на підставі чого.

На засіданні комісії у вівторок народний депутат України Олександр Єльяшкевич зробив заяву, в якій стверджує, що колишньому секретареві Ради національної безпеки й оборони України Володимиру Горбуліну відомо про деякі обставини, що можуть пролити світло на причини вбивства народного депутата України Вадима Гетьмана.

За словами Єльяшкевича, такий висновок він зробив з приватної розмови, яка відбулась між ним і Горбуліним через рік після вбивства Гетьмана - одразу після загибелі лідера народного руху України В'ячеслава Чорновола.

При цьому він поінформував про свою конфіденційну розмову з Гетьманом за декілька днів до загибелі голови Міжбанківської валютної біржі. В ході цієї розмови Гетьман погрожував: "Я покажу йому президентські вибори!", маючи на увазі Леоніда Кучму.

За словами Єльяшкевича, в ході вище згаданої бесіди з Горбуліним той сказав: "Я звинувачую себе, що я не організував зустрічі Гетьмана з Президентом. Можливо б цього не було". На думку депутата, його заява дає підстави заслухати пояснення екс-секретаря РНБОУ на засіданні парламентської слідчої комісії.

По завершенні засідання у вівторок Жир поінформував, що Тимчасова слідча комісія продовжить своє засідання у четвер, 29 листопада.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування