Комісія викликає Пустовойтенка та вислухала пояснення Олексія Подольського

Субота, 1 грудня 2001, 19:41
Прес-реліз

29 листопада 2001 року

Забезпечити явку міністра транспорту Валерія Пустовойтенка на засідання тимчасових парламентських комісій, - з такою пропозицією у спільній заяві до прем'єp-міністра України Анатолія Кінаха мають намір звернутися Тимчасова слідча комісія з розслідування зникнення журналіста Георгія Гонгадзе… та Тимчасова спеціальна комісія з вивчення причин кризового стану АКБ "Україна".

Рішення ухвалити спільну заяву прийнято на засіданні Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування кримінальних справ стосовно зникнення журналіста Гонгадзе у четвер, 29 листопада у зв'язку з ігноруванням Пустовойтенком запрошень на засідання обох парламентських комісій.

На засіданні комісії, яке проходило під головуванням Олександра Жира, заслухано пояснення правозахисника Олексія Подольського, колишнього помічника народного депутата України Сергія Головатого, з приводу його побиття у червні 2000 року, а також обставин, які супроводжували порушення кримінальної справи з цього приводу.

Подольський наголосив, що його побиття невідомими, які, припускає він, були працівниками правоохоронних органів - підлеглими екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, пов'язане з його професійною діяльністю в правозахисному об'єднанні "Ми".

Подольський зазначив, що в організації його побиття підручними екс-міністра він ще раз переконався після оприлюднення записів майора Миколи Мельниченка. Серед іншого Кравченко доповідав Президентові, що "...все в порядку", а також про те, що "він просив запросити свого шефа".

Як наголосив правозахисник, дійсно з таким проханням він звертався до невідомих, які пізно увечері 17 червня 2000 року втягнули його до автомобіля, вивезли в Чернігівську область і там довго били, аби він не писав більше публікацій, що викривають злочини влади. Отже, вважає Подольський, на плівці Мельниченка зафіксовано момент доповіді міністра з приводу виконаного завдання.

Під час засідання народний депутат України Єльяшкевич закликав співбесідника комісії звернутися в органи прокуратури з вимогою порушити кримінальну справу за фактом його побиття і просити Мельниченка виступити свідком у цій справі. За словами депутата, таким чином вкотре буде спростовано заяву заступника генерального прокурора України Олексія Баганця про неможливість екс-майора виступати як свідкові.

Підсумовуючи сказане, Жир дав доручення підготувати запит до міністра внутрішніх справ Юрія Смирнова та генерального прокурора України Михайла Потебенька щодо стану розгляду справи за фактом побиття Подольського, які було порушено спочатку МВС, а потім Генпрокуратурою.

Засідання Тимчасової парламентської комісії буде продовжене у вівторок наступного пленарного тижня - 11 грудня. Прийнято рішення звернутися до Президента України Леоніда Кучми стосовно забезпечення явки на нього начальника управління Державної охорони України Олексія Строгого, який не з'явився на засідання у четвер "у зв"язку з відрядженням".

На засідання також буде запрошено екс-секретаря Ради національної безпеки і оборони Володимира Горбуліна - у зв'язку з новими обставинами, що можуть пролити світло на загибель народного депутата України Вадима Гетьмана, повідомленими комісії у вівторок, 27 листопада, народним депутатом України Олександром Єльяшкевичем.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News