Кравченка - в губернатори. Соціалісти готують записи

Субота, 1 грудня 2001, 20:03
Матеріальне втілення погрози Кучми про те, що досвід генерала Кравченка ще послужить країні, народжували майже дев'ять місяців. Тепер екс-міністр внутрішніх справ на прізвисько "Крава" їде до Херсону.

Новина неоднозначна - з одного боку, нарешті людина при справі, і губернаторство на півдні України – це аж зовсім не найгірший варіант при регулярних чутках про те, що Кравченко чи то повернеться у виконавчу владу, чи то спливе в адміністрації президента. З іншого боку, не зрозуміло, що цікавого знайшла у Херсоні людина, яка втрачає навіть теоретичну можливість наблизитися до доленосного тіла Кучми. Хоч, може, це другий шанс для Кравченка – перепрофілюватися і почати марш-кидок в політику з іншого боку, з провінції.

Зоною відповідальності Кравченка став не найблагополучніший регіон, де складно знайти серйозні промислові активи. Попередній губернатор Олександр Вербицький формально вважався людиною НДП, але любив більше СДПУ(О).

Говорити про інвестпривабливість області взагалі складно - за обсягом промислового виробництва вона посідає 22 місце серед 27 регіонів України, а з розрахунку на душу населення - останнє. Питома вага області в промисловому виробництві держави протягом останніх років залишається майже незмінною і становить 0,84%.

Незважаючи на зростання в січні-жовтні нинішнього року обсягу виробництва товарів народного споживання на 9,9%, цей показник майже удвічі менший, ніж по Україні в середньому.

У області на душу населення виробляється товарів на 243,3 грн., що майже в 2 рази менше, ніж в середньому по Україні (Україна - 453 грн, сусідні регіони: Крим - 353,7 грн., Миколаївська область- 466,1 грн.)

Питати Кравченка про різновиди картоплі, що ростуть у області, поки зарано, тому журналісти цікавилися у нового губернатора його політичними поглядами. Вже перші слова в Херсоні дають шанс Кравченку стати батьком української демократії: "Кожна політична сила має право на реалізацію своїх програм в рамках Конституції. Я настроєний тільки на співпрацю", - сказав він в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна.

Він також повідомив, що в новій посаді збирається "представити спільний з облрадою, з всім політичним вектором" план спільних дій.

Підписаний Кучмою указ про призначення Кравченка главою Херсонської обласної державної адміністрації політики коментували дуже цікаво.

Прем'єр Анатолій Кінах вважає заміну губернатора "посиленням і узгодженням по вертикалі виконавчої влади". "Такі якості як професіоналізм, моральність, державність, лежать в основі прийняття відповідних призначень".

Кінах – можливо, несвідомо – дозволив собі двозначний коментар. На його думку, "людей не цікавлять кулуарні слухи, розмови, які ми ведемо в кабінетах", а рівень життя в Україні.

Цікаво, що з Києва до Херсону Кінаха і Кравченка проводжали нинішній міністр внутрішніх справ Юрій Смирнов і керівний склад цього міністерства.

Сергій Тігіпко радий збереженню кадрового ресурсу: "Я думаю, що розкидуватися людьми, які пройшли таку школу виконавчої влади, не можна", - цитує лідера "трудовиків" Інтерфакс-Україна.

Зі слів Тігіпка, незважаючи на звинувачення, які лунали на адресу Кравченка під час "касетного скандалу", не можна заперечувати те, що, будучи міністром внутрішніх справ, він істотно поліпшив криміногенну ситуацію в Україні. З цим твердженням повинні погодитися навіть опозиційні сили, додав він: "Ми пам'ятаємо, що було в Криму і що було у Києві".

Лідер ТУНДРи, він же глава адміністрації президента Володимир Литвин дав надзвичайно насичений коментар, який дуже сильно демонструє публічність новопохрещеного політика. З його слів, рішення про призначення Кравченка губернатором прийняв президент, а "рішення президента не коментуються, а виконуються".

Однак від Тігіпка з Литвином ніхто не чекав прозрінь, тому дивувати публіку довелося Ющенку. Юрій Кравченко - принципова і чесна людина, повідомляє агентство думку лідера "Нашої України".

"Я можу сказати про Кравченка, як про міністра свого уряду, - я був дуже задоволений тим, що це був не кримінальний міністр", - сказав Віктор Ющенко в інтерв'ю журналістам.

Зі слів екс-прем'єра, Кравченко - "людина офіцерської честі". Безумовно, сказав Ющенко, Кравченко "не складався з одних лише позитивів, як і кожний з нас", але він був "ефективним членом уряду з явними чіткими позитивними принципами, що я більш за все цінував, будучи прем'єром".

Не зміг стримати свого захоплення цими словами Ющенка політолог Михайло Погребинський: "Якщо прем'єр щасливий, що у нього був некримінальний міністр, то це чудово".

На думку Погребинського, "зрозуміло, що Кучма не виключав Кравченка зі списку кандидатів на серйозну посаду, тому що той - один з людей, яким він довіряв".

"Можна сперечатися про те, яку систему Кравченко вибудував в уряді Ющенка, але точно - він був ефективним менеджером. Це безперечно, і так думає і Кучма" - сказав Погребинський в інтерв'ю УП.

Свого бачення причин зміни губернатора політолог не назвав: "У мене немає підстав не довіряти Кінаху, який різко відгукнувся про господарську діяльність в Херсонській області".

Найрізкішим на словах був один з лідерів СПУ і співкоординатор "України без Кучми" Юрій Луценко: "Призначення в область з такою назвою відповідає місцю Кравченка в координатах пахана".

"Відверто кажучи, це х*рове призначення. Від імені комітету "За Україну без Кучми" хотів би попередити журналістів Херсонської області про те, щоб вони не ходили поодинці вулицями і не наближалися до місця дислокації орлів нового губернатора. А жителям Херсонської області варто поспівчувати і висловити сподівання, що вони витримають і це. Область, яка витримала двох Карасиків [Юрій Карасик – двічі міністр сільського господарства, екс-губернатор Херсонщини] і безліч інших маловідомих кучманоїдів, витримає і це горе".

Луценко вважає губернаторство Кравченка на Херсонщині ледь не засланням до Сибіру і порівнює з рішенням відправити борця з алкоголізмом Єгора Лігачова на підйом сільского господарства.

Після цього Луценко пообіцяв надати "серйозний" коментар, з якого буде випливати, що Кравченко прийшов "на звичну роботу з грабування області". Свідчення цього соціаліст "не раз чув на плівках Мельниченка". Найближчими днями "буде подана розшифровка плівок, з яких випливає, що розуміння Кравченком ролі губернаторів зовсім не відповідає їх офіційному статусу".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News