"Ми і тебе порахуємо…"

Четвер, 6 грудня 2001, 12:52
Перший всеукраїнський перепис населення стартував в середу. Захід примітний з кількох причин. По-перше, регулярний облік громадян країни говорить про рівень цивілізованості самої країни. По-друге, в нашій країні напередодні парламентських виборів інвентаризація електорату не може не створювати додаткового ажіотажу. По-третє, обіцянки держави зберегти конфіденційність особистих даних переписаних громадян не викликають особливої довіри.

Перепис продовжиться 10 днів, і за цей час 250 тисяч переписчиків відвідають житла громадян України. При цьому переписний персонал має право навідатися в одну і ту ж саму квартиру тричі - щоб познайомитися, переписати і перевірити.

У переписному листі - 19 запитань, неправдиві відповіді, які можуть спричинити штрафи - від 3 до 5 неоподатковуваних мінімумів.

Попередні результати перепису стануть відомі протягом найближчого півріччя, але дані будуть оброблятися ще два роки.

На перепис держава затратить до 200 млн. грн, що дещо нижче за світові стандарти. За нормами ООН, на кожного громадянина країни повинно піти не менше ніж $1, але в Україні - всього $0,7.

Перепис тільки почався, а вже з'явилися перші міні-скандали, пов'язані з процедурними питаннями. Так, товариство "Просвіта" вважає, що формулювання питання про рідну мову провокуватиме громадян України вказувати російську мову, а це означає, що результати перепису використовуватимуться для зміни офіційного статусу російської мови.

Про політичну підоснову нинішнього перепису пише "Время новостей". Як відомо, США і Європа не раз зверталися до Києва з проханням не займатися "приписками" під час виборів. А оскільки за останнє десятиріччя кількість жителів країни скоротилася за різними оцінками на 3-5 млн. осіб, то саме ці - офіційно не враховані - "мертві душі" можуть зіграти вирішальну роль у визначенні результатів нинішніх виборів. "Перепис покликаний продемонструвати світові, що адміністрація Леоніда Кучми відтепер не збирається використовувати недозволені прийоми", - вважає "Время новостей".

Однак визнання катастрофічного зменшення жителів країни може стати картою в руках політичних сил, що мріють відродити "світле минуле". Як відзначає Утро.ru, в цьому році в "Україні зафіксований найнижчий рівень народжуваності за весь післявоєнний період - її коефіцієнт поступається коефіцієнту смертності майже вдвічі".

Західні фахівці, повідомляє ВИС, схильні розцінювати депопуляцію України як наслідок складного демографічного процесу, що почався ще в далекі 70-і. Як і жителі багатьох країн Заходу, українці вважають за краще мати 1-2 дітей і живуть трохи довше.

"Для України демографічна ситуація може стати ще одним приводом поміркувати про соціальні наслідки реформ останніх десяти років. Для комуністів зменшення кількості жителів країни стане аргументом у критиці дій уряду, які призвели до вимирання країни.

Прореформістськи налаштовані політики пояснюють зменшення кількості людей нездоровим способом життя (зокрема, алкоголізмом), нещасними випадками, міграцією і новими захворюваннями", пише ВВС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування