"Наша Україна". Екзамен квотами

П'ятниця, 7 грудня 2001, 10:55
Квотне питання ще не один день попсує нерви учасникам блоку Ющенка. У п'ятницю "Наша Україна" продовжить дискусії - зараз в коаліції екс-прем'єра засновники намагаються розібратися з трьома проблемами.

По-перше, це квоти членів коаліції Ющенка і п'яти партій-засновників "Нашої України" - два Рухи, ПРП, Християнсько-народний союз, "Солідарність".

По-друге, фундатори блоку вирішують проблему представництва на об'єднавчому з'їзді, тобто фактично названа вище шістка відбирає учасників передвиборного блоку.

Третє питання - це "структура блоку".

"Жодного рішення не ухвалено, - в черговий раз засмутив УП лідер УНР Юрій Костенко. - Поки що не знайшли форму, яка б всіх задовольнила".

Треба сказати, що процес "задоволення" затягується - скоро три тижні, як партії зосереджено намагаються знайти компроміс. За словами Ющенка, питання квот почало розглядатися десь числа 14 листопада. Схожа ситуація і зі складом "Нашої України" - десь в тих же числах Ющенко і п'ятірка засновників домовилися приймати нових членів до блоку тільки одноголосно.

Офіційної інформації з кімнати переговорів "Нашої України" нуль. На диктофон лідери обмежуються висловлюванням надій: до 8 грудня, коли повинні відбутися з'їзди двох Рухів, коаліція Ющенка повинна вирішити питання квот і складу блоку.

Однак оптимізм Петра Порошенка і Юрія Костенка якийсь приречений. Вони зможуть встигнути до 8 грудня, тільки якщо Ющенко запозичить досвід прем'єр-міністра Пустовойтенка зразка 1998 року: збере лідерів, замкне на ключ готель "Домус", в якому знаходиться штаб блоку, і випускатиме на волю тільки після досягнення компромісу.

За неофіційною інформацією, складніше всього вирішується питання квот. Лідер блоку просить для себе… тут треба набрати у легені повітря і сказати, на одному диханні: понад половину передвиборного списку! Джерела УП не уточнюють, на скільки відсотків "більше". Однак факт залишається фактом. Далі арифметика така.

Термін "прохідна частина списку" на переговорах Ющенка і партнерів розшифровується як перші 75 місць. Це - третина всієї частини парламенту, яка обирається за партійними списками. Тобто, щоб "Наша Україна" отримала таке представництво у Верховній Раді, на виборах треба набрати близько 25% відсотків.

Погодьтеся, 25% блок екс-прем'єра може і не отримати - в умовах пропагандистської війни і слабкості пам'яті маленького українця, який поступово забуває, кому треба говорити "дякую" за початок економічного відродження. Слабкість перспектив розуміють і в блоці "Наша Україна": Костенко навіть вголос говорить про "втрату політичного ресурсу Ющенка".

За даними останнього опитування Українського інституту соціальних досліджень і центру "Соціальний моніторинг", які не були помічені у підіграванні тим чи іншим силам, "Наша Україна" набирала 14,5%. Два тижні тому Социс" наводив рейтинг блоку Ющенка в розмірі 16,1%, "Демократичні ініціативи" - 21%.

Однак, давайте виходити з того, що блок Ющенка все ж таки здобуде 25%. Навіть в такому випадку всім п'яти партіям-засновникам "Нашої України" доведеться впхнути свої амбіції у… 37 місць прохідної частини списку (і то, це щонайбільше, адже ми не знаємо, скільки саме Ющенко залишив для себе у прохідній частині списку).

37 місць. Отримавши цю цифру, стає, нарешті, зрозуміло, чому в "Нашій Україні" досі немає цього довгоочікуваного компромісу. Як сказав у четвер в інтерв'ю УП Юрій Костенко, партії-засновники блоку з самого початку погодили "базовий принцип" - два Рухи разом мають в списку "не менше, ніж НРУ отримав на виборах 1998". Тоді це було 9,4%, що матеріалізувалося в 32 депутатських місця. Зрозуміло, що зараз таку квоту УНР і НРУ розраховують отримати не в третій сотні.

Як би це по-ідіотськи не звучало, але за таких розкладів (32 місця - Рухам, половина списку - Ющенку) виходить, що іншим офіційним членам блоку - партіям "Реформи і порядок", "Солідарність" і Християнсько-народному союзу - залишається рівно 5 (п'ять) місць.

У реальність такого варіанту не віриться, тому-то досі питання квот не вирішено. Ясно, що варіантів в членів блоку Ющенка не багато. Перший: комусь доведеться відмовитися від амбіцій, а комусь істотно скоротити свою частку. Другий: розпад блоку в існуючому нині вигляді.

У реальність другого віритися не хочеться. За першим сценарієм, швидше за все, Ющенку доведеться знизити ціну свого імені, а Рухам зменшити амбіції. При цьому істотно - за даними УП, - "Реформи і порядок" хочуть у прохідній частині 17 місць.

Тільки тепер, коли зрозуміла вся жорсткість того, що відбувається у блоці, прояснилися причини появи іншого слуху. В середу увечері джерело УП повідомило, що на засіданні політради засновники коаліції попередньо відмовили в участі у розподілі місць в списку 6 партіям.

Серед них, зокрема, Ліберальна партія Щербаня, "Вперед, Україно!" Мусіяки, Республікансько-християнська партія Поровського і КУН Слави Стецько. Як вже повідомляла вище УП, на засіданні політради рішення ухвалюються консенсусом, що дозволило партіям-фундаторам блоку ветувати входження нових структур.

Мотив, через який їм не дісталися місця, не цікавий, проте причина проступає дуже чітко - будь-який новий член блоку відбиратиме квоту у вже існуючих. Справедливості заради варто зазначити, що Порошенко і Костенко в інтерв'ю УП рішуче спростували цю інформацію про відмову шести партіям. Одначе джерело УП повідомляло її не менш твердим голосом.

Так що, швидше за все, призначено збутися прогнозу заступника глави ПРП Сергія Соболєва: крім п'яти партій в "Нашій Україні" нікого більше не буде. Від УП додамо - дай Бог, щоб менше не стало.

У зв'язку з дискусіями, що продовжуються, і невизначеністю з квотами, "Реформи і порядок" ухвалили рішення відкласти проведення партійного передвиборного з'їзду, запланованого заздалегідь на цю суботу. Орієнтовно з'їзд пройде 22 грудня. Однак 8 грудня, як і планувалося, відбудуться з'їзди обох Рухів.

А ще 7 листопада на своєму з'їзді про входження до блоку "Наша Україна" повинна оголосити Ліберальна партія Щербаня. Цікаво, куди тепер вона приєднуватиметься? Чи задовольнять її місця у непрохідній частині?

Припустимо, вся ЛПУ блоку Ющенка не потрібна - але як бути з найближчим соратником екс-прем'єра Миколою Жулинським? Йому куди діватися - йти по сумнівній мажоритарці, чи піти з поста заступника глави ЛПУ та просочитися за квотою Ющенка? Схожа ситуація з партією "Вперед, Україно!", де заступником голови працює Віра Ульянченко, людина з найближчого оточення Ющенка. Перед нею стоїть така ж дилема, як і перед Жулинським.

Цікаво, чим може закінчитися ця гра мускулами в колі однодумців.

Після цього матеріалу Ющенко, напевно, знову обурюватиметься: "Квоти блоку "Наша Україна" ділить вся країна. Йдіть до ТУНДРи і поділіть там голоси!".

Звичайно, можна зрозуміти небажання екс-прем'єра мати сторонніх свідків внутрішньопартійних розборок. Дійсно, такого ажіотажу цікавих спостерігачів не видно в жодному іншому блоці. Однак і він нас також нехай вибачить: в Ющенка все ще є рейтинг, у народу все ще є надії щодо нього, а у преси - одна суцільна невизначеність.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування