Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

28 + 13 + 13 + 10 + 3 = 67%. І це без Литвина!
ТУНДРА - монополіст адмінресурсу

П'ятниця, 7 грудня 2001, 13:18
Жах що коїться! Місцеві чиновники абсолютно зневажають Кучму, ігноруючи його указ про чесні вибори, констатує Комітет виборців України за підсумками моніторингу в листопаді. Що ж тепер скажуть на цивілізованому Заході: благородні плани "гаранта" зробити вибори чесними підступно зірвано по всій вертикалі виконавчої влади, яка підпорядковується тому ж самому Кучмі?

Завдячуючи розумному рішенню парламенту про 90-денну передвиборчу кампанію, зібрані приклади зловживань Комітет виборців не може назвати порушеннями Закону про вибори. Оскільки виборча кампанія формально ще не почалась, у термін "порушення" КВУ вкладає "порушення фундаментальних політичних прав і свобод людини".

Лідером серед порушень є "безкоштовне або за зниженими цінами надання товарів та послуг" - 34%. Найщедрішими виявилися партії "Яблуко" та міфічні "Жінки за майбутнє", хоча, зазначає КВУ, така діяльність мала місце з боку переважної кількості політичних партій. Значна кількість порушень такого типу зафіксована з боку депутатів-мажоритарників або потенційних претендентів на їх крісла.

Пощастило мешканцям Дніпропетровщини. У Маріуполі "Яблуко" роздавало подарунки на акції "Осіння красуня", "Демсоюз" організовував безкоштовну підписку газет для інтелектуальної еліти міста Кривий Ріг, а "Жінки за майбутнє" у військовому містечку Гвардійськ проводили агітацію серед жінок, які мають військове звання. Їм вручали косметичні набори.

Взагалі "Жінки за майбутнє" орієнтуються на слабку стать. У селі Серпневе на Харківщині роздавали багатодітним матерям продуктові набори та миючі засоби. В Каховці, що на Херсонщині, 75 ветеранів отримали безкоштовну підписку на районну газету "Каховська зоря" від Каховської районної організації "Жінок за майбутнє".

На Херсонщині "Жінки" провели черговий концерт у рамках всеукраїнського туру зірок естради. На політ-культ-просвіт було звезено делегації з усіх районів області. Безкоштовні запрошення отримали понад 1500 чоловік.

У Донецькій області депутат Раїса Богатирьова може збанкрутувати: працівникам міської лікарні № 12 вона подарувала автомашину "швидкої медичної допомоги", школам - комп'ютери, а Будьонівській міліції – і автомобіль, і комп'ютер.

На Івано-Франківщині любов до народу демонструє Аграрна партія, яка роздавала подарунки пенсіонерам і інвалідам.

На Кіровоградщині діти мають писати вдячні листи товаришам Тігіпку та Пінчуку. Там партія "Трудова Україна" облаштувала дитячий ігровий майданчик. Через ЗМІ проанонсовано облаштувати ще 9.

Не забуває про малечу і "Яблуко". На Хмельниччині та Чернігівщині партія Бродського організувала безкоштовний перегляд дитячих сеансів в кінотеатрі.

А фінансово потужні СДПУ(о) та "Демократичний союз" відзначилися проведенням кількох акцій в регіонах. Здебільшого це проявлялося у патронаті над всілякими благадійно-культурно-освітніми заходами та привітанні цільових груп виборців з їх професійними святами.

Однак якщо презентам від партійних босів можна тільки радіти (і, як радив Мороз, брати все, а голосувати серцем), то "використання службового становища на підтримку певних політичних сил" - це вже і є той самий адмінресурс. Зафіксовано його у 29% випадків.

Всі знають, хто справжній господар у Донецькій області. Навіть районне свято "Я солдат, мамо", присвячене проводам юнаків в армію в селі Іванопілля Константинопільського р-ну проходило під егідою Партії регіонів. Організаторами заходу була держструктура – відділ у справах молоді і спорту обладміністрації спільно з центром соціальних служб для молоді.

Вирішив не відставати від інших губернаторів і голова Луганської обладміністрації Єфремов. У листопаді він поповнив ряди тих, хто присягнув на вірність блоку "За єдину Україну".

Взагалі з ТУНДРою традиційні проблеми – безжальне використання адмінресурсу. У листопаді повністю закінчив свою структурну розбудову блок "За єдину Україну". Практично в кожному регіоні сформовано штаб, проведені обласні конференції партій, що входять до блоку. Дуже часто на конференціях були присутні голови адміністрацій, представники уряду. Конференції проходили в державних установах (здебільшого в приміщенні самих адміністрацій), на цілі якої використовувався службовий транспорт, оргтехніка.

На Закарпатті - інші боси. Штаб Тячівського районного осередку СДПУ(О) знаходиться в приміщенні райдержадміністрації, через стінку з відділом внутрішньої політики.

3 листопада на обласній звітно-виборній конференції Аграрної партії голова Чернівецької облдержадміністрації Теофіл Бауер заявив про свою підтримку на виборах цієї партії. Аналогічна заява була зроблена ним під час проведення "прямої лінії" в газеті " Молодий буковинець".

Проявили себе аграрії і у базовому регіоні - Волинській області. У середині листопада на урочистому вечері, присвяченому Дню працівників сільського господарства, який відбувся за ініціативи обладміністрації, лунали привітання від імені АПУ, на сцені "майоріли" прапори цієї партії.

За спостереженням КВУ, "особливої і відкритої підтримки "Нашої України" адміністративною вертикаллю не зафіксовано в жодній області України. Однак після вступу до блоку Ліберальної партії, експерти КВУ не виключають активної роботи на блок виконавчої влади в Сумській області".

В листопаді визначилися основні претенденти в більшості мажоритарних округів. Їх діяльність цього місяця зосереджувалася в основному на попередніх переговорах з представниками влади, потенційними конкурентами, зарученням підтримки від керівництва потужних партій та блоків, формуванні штабів, проведені базових соціологічних опитувань. Масовими також стали благодійні акції, надання безкоштовних товарів та послуг від потенційних кандидатів в округах.

Також у листопаді обласні адміністрації підготували пропозиції до ЦВК щодо меж виборчих округів. За інформацією КВУ, приблизно третину існуючих округів пропонується змінити. Аргументується здебільшого це зміною демографічної ситуації в регіоні. За існуючою інформацією, часто метою таких змін стає "розбивання" базових округів опозиційних кандидатів. Іншою причиною зміни кордонів іноді стає об'єднання одного району в межах одного округу, з метою концентрації діяльності адмінресурсу на підтримку одного кандидата. Однак, зазначає КВУ, законодавче регулювання цього процесу доволі жорстке, а тому ЦВК змушене буде не врахувати більшість таких пропозицій.

За даними КВУ, окремі політичні партії, блоки, а інколи і органи виконавчої влади вже отримали "гарантовані" їм квоти в загальних результатах виборів. Відтак, формуються узгоджені з владою списки кандидатів на всі посади після виборів (аж до голів парламентських комітетів в новообраному парламенті). Будуються схеми чесного і нечесного досягнення таких результатів.

Також лунають пропозиції в партійних осередках провладних структур скористатися таким благом, як перепис населення. На етапі формування комісій тема зловживань обговорювалася досить жваво. Зокрема, 17 листопада на звітно-виборчій конференції Донецької міської організації НДП відкрито лунали заклики використовувати перепис населення для партійної агітації.

На третьому місці за кількістю порушень зовсім неблагородні зловживання –"примус до вступу до політичних партій". Це приблизно десята частина зафіксованих порушень. Заганяючи під палкою народ до партій, місцеві партійні лідери намагаються зберегти свої посади, показавши центральному офісу свою корисність, вважає КВУ.

У Донецькій області в Партію регіонів "йде масове заганяння" працівників підприємств та установ Донецької області. Про це заявив лідер Донецької обласної організації Соціалістичної партії України Олег Рибаков, виступаючи 30 листопада на засіданні політради, яка об'єднує лідерів обласних організацій політичних партій.

На Луганщині усім співробітникам комунального підприємства "Водоканалгосподарство" запропонували вступити… правильно, у ту ж Партію регіонів.

Прикладом "непрозорого фінансування заходів передвиборчої агітації" КВУ наводить розміщення реклами з прізвищем майбутнього кандидата та назвою заводу, який він очолює, що можна побачити в Запорізькій області. Реклама маскується під звичайну соціальну рекламу та рекламу підприємства. За рекламу заплатив завод.

7 % зафіксованих порушень пов'язані із тиском на опозиційні політичні сили та ЗМІ. Серед політичних партій найбільших утисків зазнавали СПУ, "Батьківщина" та… СДПУ(О).

Джерелом тиску, як правило, є місцевий адміністративний ресурс, зазначає КВУ. Також зафіксовані нечисленні випадки анонімного тиску (погрози, побиття, тощо).

У Василькові Київської області за допомогою правоохоронних органів, податківців чиниться тиск на голову районної організації партії "Єдність" та голову Васильківської міської організації партії "Собор".

На Тернопільщині у Ланівецькому районі адміноргани чинять перешкоди у реєстрації осередків блоку "НУ" та блоку Тимошенко.

Не байдуже ставляться до опозиції й у Чернівецькій області. Керівник обласних соціалістів пригрозив оприлюднити факти, коли поважні люди, вступивши в ряди СПУ, зазнають утисків з боку органів виконавчої влади. За його даними, тільки один із сільських голів - член СПУ в цьому році перевірявся різними інстанціями 13 разів.

В тому ж регіоні обком СДПУ(О) заявив, що розцінює як переслідування з боку обласної виконавчої влади появу в наближеній до облдержадміністрації газеті "Час-2000" фактично анонімного матеріалу, де "в недопустимо брутальних тонах характеризується діяльність обласної організації СДПУ(О), даються образливі характеристики її керівникам".

"Розповсюдження анонімної та наклепницької інформації" ще не вийшло на широку дорогу – такі випадки складають 5% від загальної кількості порушень. Як приклад Комітет виборців наводить листівки проти Миколаївського міського голови Чайки, якого було "обрано почесним головою асоціації геїв та лесбіянок".

"Примусовий збір коштів на передвиборчу кампанію" КВУ вважає типом порушень, які "найважче зафіксувати, а тим більше підтвердити". Вони віддають йому 3% в загальній картині зловживань.

Знайшов Комітет виборців і зовсім кумедні випадки, які "не вписуються в загальну картину". Так, у Черкаській області протягом всього місяця продовжувався масовий запис в Партію реабілітації тяжкохворих України. За інформацією КВУ, десятки тисяч осіб вступили до лав цієї партії. Масовим є цей процес в місті Черкаси та Чорнобаївському районі. "Дуже схоже на те, що метою активістів партії є не участь у виборах, а фінансове шахрайство. Членам партії обіцяють по $400 щомісяця та каблучку з топазом. При вступі збирають по 4 грн".

Головні "автори" зафіксованих в листопаді порушень:
- місцева влада - 21%;
- установи, підприємства та організації (не обов'язково державні) – 8%;
- депутати, кандидати – 10%.

Були зафіксовані порушення з боку 15 політичних партій:
- Партія регіонів - 8%;
- "Жінки за майбутнє" - 8%;
- СДПУ(о) - 8%;
- АПУ - 6%;
- "Яблуко" - 6%;
- Партія зелених - 4%;
- "Трудова Україна" - 3%;
- "Демократичний союз" - 3%;
- "Батьківщина"- 3%;
- інші партії - 7%.

Не менш цікаво і те, на підтримку кого була спрямована основна частина адмінресурсу:
- Партія регіонів - 28%;
- Аграрна партія - 13%;
- НДП - 13 %;
- СДПУ(О) – 13%;
- "Трудова Україна" - 10%;
- "Жінки за майбутнє" – 10%;
- "Єдність" – 7%;
- Партія промисловців і підприємців - 3%;
- "Батьківщина" – 3%.

Таким чином, 67% порушень з боку адмінресурсу (тої частини, що була спрямована на підтримку тієї чи іншої політичної партії) припадають на долю партій, що входять до блоку "За єдину Україну" (ТУНДРА).

Після цього залишається тільки вибачитися перед керівниками блоку за безпідставні звинувачення, які лунають на їх адресу на прес-конференціях. Від адмінресурсу у ТУНДРи просто заклало ніс, його запах вона просто вже не сприймає.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...