Ющенко розділив квоти красиво

П'ятниця, 7 грудня 2001, 22:06
Квоти "Нашої України" розподілено. Всупереч прогнозам, компромісу досягнуто досить оперативно. Пропорція розподілу місць в прохідній частині списку стала відома в п'ятницю вдень, за півдоби до початку з'їздів обох Рухів, партій-фундаторів блоку.

Отже, по 20% списку отримали п'ять суб'єктів: сам Ющенко, НРУ, УНР, "Реформи і порядок" і "Солідарність". Однак представлені вони будуть в списку нерівномірно.

Взагалі в блоці передбачена участь 10 партій: НРУ, УНР, партії "Реформи і порядок", "Солідарність", Християнський народний союз, "Вперед, Україно!", Молодіжна партія України, Республіканська християнська партія, Конгрес українських націоналістів і Ліберальна партія України. Всі вони виступлять засновниками блоку, всі вони будуть значитися в передвиборному бюлетені.

Особливість же в тому, що шість партій з даного списку (ХНС, РХП, КУН, ЛПУ, "Вперед, Україно!" і Молодіжна партія) будуть представлені по квоті когось з п'ятірки фундаторів блоку, що отримали по 20%. Деякі з шістки отримають в прохідній частині місце лише для одного кандидата.

Судячи з усього, провести представників цих партій по своїй квоті змушені будуть Ющенко і "Солідарність".

Логіка така. 40%, які дісталися Рухам, матеріалізуються в 30 місць прохідної частини (в "Нашій Україні", нагадаємо, такими вважаються перші 75 позицій списку). Це навіть менше так званої "базової" домовленості, яка була при створенні блоку - планувалося, що НРУ і УНР отримають 32 місця.

Партія "Реформи і порядок" розраховувала на 17 місць в прохідній частині. Отримавши 20% квоти, вони зможуть провести 15 осіб. Також менше, ніж планувалося. Більш того, ПРП начебто зобов'язалася взяти в свою квоту Славу Стецько з КУН. При такій тісноті ні "Реформам", ні Рухам посуватися більше нікуди.

Так що, найбільш симпатичні екс-прем'єру члени партій, які поступилися своєю квотою, і будуть грати роль так званих "людей Ющенка". Крім того, в частку екс-прем'єра можуть попасти потрібні йому рухівці, або ПРПісти.

Цікаво, що юридично квоти в "Нашій Україні" будуть розділені між чотирма суб'єктами - Рухами, ПРП і "Солідарністю". Річ в тому, що сам Ющенко не представляє ніякої партії, тому і в договорі про створення блоку його квота буде розділена між всіма фундаторами. Однак це тільки формально - реально буде п'ять квот по 20%.

Крім десяти учасників блоку у "Нашої України" є партії-партнери, у яких не буде місця в списку. Їх нагородою за моральну підтримку Ющенка (а фундаторів блоку вони абсолютно не цікавлять, ініціатором їх появи був саме екс-прем'єр) будуть лейби: "учасник політичного блоку Ющенка". Що само по собі непогано для успішної боротьби на мажоритарному окрузі.

Цей додатковий список ще не відомий, тому що з кожною з таких партій будуть підписані протоколи. Схоже, ця доля чекає структури, які планувалися як учасники коаліції: Партія соціального захисту, партія "Нова політика", політичне об'єднання "Єдина Родина" (лідер - Ржавський), Партія захисників Батьківщини (лідер - Кармазін), Партія вільних селян і підприємців, Народна партія вкладників і соціального захисту. (До речі, серед партнерів Ющенка більше не значаться "Нова генерація" і Селянсько-демократична партія. Доля першої невідома, друга - розчинилася в НЛО.)

Відповідь на питання, навіщо Ющенку стільки учасників блоку, якщо деякі з них не будуть навіть представлені в списку, варто чекати ближче до 2004 року.

Читайте також про те, як складно просувалися переговори в "Нашій Україні" і як далеко учасники блоку були до компромісу:

"Наша Україна". Екзамен квотами
Квотне питання ще не один день попсує нерви учасникам блоку Ющенка. У п'ятницю "Наша Україна" продовжить дискусії - зараз в коаліції екс-прем'єра засновники намагаються розібратися з трьома проблемами. Лідер блоку просить собі... більше половини передвиборного списку!

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News