Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пінчук: "99% інформації про мене - неправда"

Субота, 8 грудня 2001, 22:39
Пінчук дав інтерв'ю! Можливо, перше у житті. Скучний з'їзд "Трудової України" в провінційному і холодному Миргороді було врятовано для преси завдяки найзакритішому і найвпливовішому олігарху України. Всю перерву партійного засідання він присвятив спілкуванню з голодними на сенсації ЗМІ.

Не відомо, що примусило абсолютно непублічного Пінчука відповідати на дуже не прості запитання. Все виглядало так. Пінчук виходив із зали засідань, і його оточували журналісти. В результаті він опинивився в центрі кільця з десятка диктофонів. Відразу попередив, що на телекамеру він говорити взагалі відмовляється. І навіть, не дивлячись на незгоду преси з пропозицією Пінчука перейти на режим off records, він все одно перевершив очікування. За лаконічними і холодними відповідями можна прочитати набагато більше сказаного.

Вже після Пінчук зізнався, що не любить відповідати на запитання преси. Причини цього він не навів.

Примітка. Час від часу бесіда набувала хаотичного характеру. Для зручності сприйняття ця розшифровка питань журналістів і відповідей Пінчука зазнала незначного впорядкування за темами.


Лідер СДПУ(О) Віктор Медведчук якось пообіцяв, що канал "Інтер" під час передвиборної кампанії покаже себе з надзвичайно об'єктивного боку. Чи є члени "Трудової України" акціонерами ICTV і…

Я є акціонером каналу.

Який пакет вам належить?

Я це не афішую.

Так скажіть, чи можете ви сказати, що канал ICTV також буде об'єктивним?

Він буде дуже об'єктивним. До каналу ICTV я особисто ставлюся як до бізнесу, а для бізнесу дуже важливо, щоб глядачі вірили каналу. Це чисто бізнесовий проект, і я вважаю, що він прагнутиме бути максимально об'єктивним. Я вважаю Дмитра Кисельова дуже талановитою людиною.

А канал вже став прибутковим?

Поки ми туди ще інвестуємо.

Чи можливі на каналі ICTV передвиборні дебати між партіями?..

Так.

…І вихід в ефір таких політиків як Мороз і Тимошенко?

Цілком можливо. Я не знаю, це питання треба їм задати. Я планую, що дебати будуть на каналі.

Кого б ви ще запросили на ICTV з московських хлопців?

Познера. Я би із задоволенням Володимира Познера запросив.

Як ви ставитеся до передвиборного проекту Інни Богословської і Валерія Хорошковського? (В свій час, коли тільки з'явилася інформація про НЛО, автором ідеї преса називала самого Віктора Пінчука - УП)

Як до дуже правильного, цікавого, своєчасного, дуже важливого для країни.

Ви підтримуєте цей проект в якійсь формі - грошовій, медійній, технічній?

Я поділяю їх ідеї.

Скажіть, а коли глава адміністрації президента Володимир Литвин очолив "За єдину Україну", блоку легше стало дихати?

Поки не полегшало дихати, але має бути краще. Блоку з кількох партій потрібні лідери, тому що голосують не за блок, ідею, а за лідера. Тому важливо, щоб в цього об'єднання з'явилося кілька реальних лідерів. Наприклад, щоб Володимир Михайлович став реальним публічним лідером. Щоб деякі люди, які могли б бути лідерами, не злякалися його авторитету, не закрилися, а навпаки, відкривалися. Якщо це питання буде вирішено, я буду говорити: його прихід дуже корисний.

Я надто скептично ставлюся до розмов: ось, адмінресурс! Адмінресурсом кампанію ніхто не виграє. Це абсурд. Повинна бути реальна електоральна лідерська кампанія.

Ви сказали, що Литвину ще треба стати публічним політиком. А поки він ще не публічний політик?

Ні, я сказав, що йому ще треба стати реальним лідером. Я хочу акцентувати: дуже важливо, щоб Володимир Михайлович продемонстрував персональну лідерську позицію. Те, що він є публічним політиком, це всім відомо. Він повинен продемонструвати, що він реальний лідер.

Учаснику вашого блоку Анатолію Кінаху варто залишатися після весни прем'єром?

Ну, я не впевнений, що це буде тільки його рішення. Напевно, і новий парламент щось захоче….

Кінах - один з найпопулярніших в країні політичних діячів. У нього дуже високий рівень довіри - за об'єктивними опитуваннями, як українськими, так і неукраїнськими фахівцями.

А президент говорив, що якщо прем'єр удариться в політику, економіці настане "гаплик". Ось тепер прем'єр займається політикою. Уряду буде гаплик?

По-перше, прем'єр ще не ударився в політику.

?!

Почекай, почекай, я зараз поясню. Це номінально (заява про те, що Кінах братиме участь у виборах в блоці "За єдину Україну" - УП). Ударитися в політику - це коли він продемонструє свою лідерську позицію. Особисту лідерську позицію. Я до цього так ставлюся, розумієш?

То ви вважаєте, що він ще не ударився. А коли удариться?

Чесно кажучи, всі, хто увійдуть до списку, на перші позиції - я дуже хотів би, щоб вони ударилися в політику, продемонстрували особисту персональну лідерську позицію, заявили про свої особисті погляди. Адже голосувати будуть реально за прізвища.

А хто від "Трудової України" буде представлений в першій п'ятірці блоку?

Ми будемо наполягати, прагнути, просити, переконувати в тому, що Сергій Леонідович Тігіпко є гідним цього.

І хто тоді з лідерів п'яти партій не потрапить до п'ятірки?

Ні, стоп. Я коли слухаю, як розмірковують на цю тему в пресі, я дивуюся. Я вважаю, що перша п'ятірка не повинна бути квотною, а повинна формуватися за принципом - накращі у п'ятірці. Там повинні бути реальні лідери. А не підхід: один від тих, один від інших, один від третіх.
Мене цілком влаштовує, якщо хоч всі п'ятеро там будуть з однієї партії, якщо це будуть кращі кандидати. Якщо при цьому блок набере більшу кількість голосів.

А в якій пропорції списочників і мажоритарників "За єдину Україну" планує отримати місця в новому парламенті?

Я не знаю. Я знаю, що хочу перемогти у 26 окрузі в Дніпропетровську. Ось і все.

Глава вашої партії сказав, що безкоштовним пивом і гречкою вже нікого на виборах не купиш. Як ви ставитися до таких нюансів?

Я вважаю, що взагалі нікого нічим не купиш. Реально, так? Жодними декораціями. Нічим неприродним, нереальним не купиш. Можна спробувати довести, продемонструвати, наприклад, реальне бажання діалогу. А не декоративне. Анкета (акції "Діалог", яку проводить "Трудова Україна" - УП) - це всього лише інструмент. Якщо при цьому не буде реального діалогу, то в інструмент не повірять.

Якщо нікого нічим не купиш, за рахунок чого ви збираєтесь перемагати на окрузі?

Я один раз там переміг, коли ще нікому не був відомий. Зараз, кажуть, в мене там дуже високий рейтинг. Кажуть, я багато чого там роблю.

Лавринович заявив нещодавно, що йому вистачить 1000 доларів на всі вибори. Вам стільки вистачить?

Я щомісяця трачу на окрузі значно більше. Зараз в мене рік продовжується програма комп'ютеризації всіх шкіл. Це я в якості прикладу кажу.

Програму "Діалог" вам підказали політтехнологи, які працюють з партією?

По-різному. Життя підказало. Насправді, це дуже природно - між політиками і виборцями має бути діалог. Просто не завжди це буває.

Скажіть, а чому так виходить, що тільки перед виборами партії раптом виявляють, що все так погано? І перед виборами починають говорити про внесення змін до закону. Ось і кримінальний кодекс, який ухвалено усього кілька місяців тому, вже треба змінювати. (На з'їзді в суботу "Трудова Україна" оголосила про ініціативу підсилити кримінальну відповідальність за поширення наркотиків - УП).

Я думаю, це природньо. Так відбувається в усьому світі. Я не хочу лицемірити. Так, перед виборами політики починають активніше думати, аналізувати, чого вони не зробили.

Ось я взяв нещодавно свою програму чотирьохрічної давності, її уважно прочитав і подивився, а чи все з обіцяного я виконав? Це природний процес - перед виборами все активізується.

А який у вас результат? Все виконали?

Практично все. Я обіцяв спробувати пролобіювати у парламенті один закон, і цього ще не відбулося. Але у мене вже законопроект підготовлений, я його найближчим часом все одно внесу.

Які PR-структури обслуговують партію "Трудова Україна" в рамках передвиборної кампанії і який спектр послуг вони надають?

Якщо ми будемо з вами розмовляти без диктофонів, я вам скажу. А так… Я не упевнений, що було б правильно - вам все розкривати. Мені цікаво було б вам відповісти на це питання, але я не впевнений, що це правильно, не дуже правильно, оскільки будь-яка передвиборна кампанія - щонайменше, це конкуренція. І не завжди треба відразу викладати всі свої козирі. Ми працюємо з дуже сильними професійними фахівцями.

Кому з вітчизняних політологів ви довіряєте. Думці кого: Томенка, Небоженка, Полохала, Погребинського?

Знаєте, я не хочу нікого образити, і комплімент також робити не буду. Мені думка деяких політологів дуже цікава, деякі дуже цікаві люди, деякі брешуть і висмоктують з пальця якусь нісенітницю і починають її роздувати. Я б не хотів нікого ображати, але я вважаю, що деякі до себе ставляться з такою неповагою. Ось вони витягують якусь нісенітницю: ось цей то, то… Самі при цьому знають, що це таке.

(Тут варто зробити невелике пояснення прямого натяку Пінчука. Влітку 2001 Микола Томенко заявив, що одна велика іміджмейкерська компанія отримала замовлення на порятунок іміджу Кучми в США. З нею був підписаний контракт на 500 тисяч доларів. Замовником виступає Агентство гуманітарних технологій, власником якого значився Віктор Пінчук. Пізніше стало відомо, що замовлення було зроблено вашингтонській лобістській фірмі Black, Kelly, Scruggs & Healey (BKSH), яка на різних етапах відстоювала інтереси найбільш одіозних диктаторів сучасності - колишнього диктатора Філіппін Маркоса, екс-правителя Заїру Мобуту, лідера антиурядового ангольского угрупування Джонаса Савімбі etc.)

Про вас дуже багато пишуть в пресі. Яка частина з цього правда?

Після того, як я це все відчув, я для себе зробив сумний висновок. Швидше за все, ми всі люди, живемо в нереальному інформаційному просторі. Реальної істини, напевно, ніхто не знає.

Якщо я знаю, що 99% написаного про мене не відповідає дійсності, я це екстраполюю на все інше. Все, що я читаю про різних людей в світі, напевно, не дуже відповідає дійсності. Те, що я про себе читаю, це…

Що вас більше за все ображає?

Мене нічого не ображає.

Деякі з політологів кажуть, що у вас з вашими партнерами з Партії регіонів був дуже серйозний конфлікт з приводу Алчевського металургійного комбінату. Чи є він зараз? (За наявною інформацією, на заводі представлені дві групи - "Інтерпайпу" і "Індустріального союзу Донбасу" - УП)

У нас з ними з самого початку найтісніші партнерські відносини: фіфті-фіфті. Ми з ними дуже нормально працювали. Завжди.

Виникають часто розбіжності в бізнесі, так? Але при цьому у нас з ними завжди були чесні партнерські відносини. Це люди, які тримають слово. У мене в цьому сенсі до них немає ані найменшої претензії.

Чи правда, що однією з причин відставки уряду Ющенка стали не зовсім вдалі переговори з трубного питання в Росії?

Ось це відноситься до тих 99%… Я знаю, що це повна нісенітниця!

Чи то в цих 99%, чи то в 1%, але вас вважають однією з найвпливовіших фігур в країні.

Це ж оцінки! Хтось вважає одне, хтось інше.

Ви вважаєте себе найвпливовішим?

Ні.

Найбагатшим?

Ні.

Як ви вважаєте, яке місце ви посідаєте в українській політиці?

Скромне.

А як ви можете себе охарактеризувати? Що, наприклад, означає прізвище Пінчук?

Мені одного разу розповідали, що начебто так називають мешканців міста Пінськ, це в Білорусії. Можливо, це і значить, я не знаю.

Ви родом звідти?

Ні. Я не займався деревом, генеалогією. Ті мої родичі, яких я знаю, вони з Києва, з Вінницької області. Про Білорусію нічого не знаю.

А можна, щоб ви себе якось все-таки охарактеризували? Ви настільки загадкова особистість, і тут ось ми поруч з вами з диктофонами, так що саме час пролляти світло. Ми ж за вами два роки ходили. Виявляється, ви такий жвавий!

(Сміється) Хлопці, я більш жвавий, ніж ви думаєте!

Міфи руйнуються на ходу!

Напевно, без диктофонів ми могли б поговорити і порозмірковувати...

Яке ваші, наприклад, хоббі?

Картини колекціоную, театр люблю…

Живопис якої епохи?

ХІХ сторіччя. Костянтин Коровін, Давид Бурлюк.

У вас оригінали полотен?

Так, у мене оригінали. Я навів кілька прізвищ, роботи яких я придбав останнім часом. Взагалі люблю ХІХ сторіччя - початок ХХ. Російське мистецтво.

А яку музику любите?

Різну. Дуже люблю бардів, дуже люблю класику, дуже люблю сучасну музику. З бардів - Окуджава мені дуже подобається, Нікітін. Візбор дуже подобається, "Солнышко мое". Дуже люблю пісню Таїсії Повалій "Україно моя".

Ви граєте на гітарі?

Ні. Ви знаєте, мріяв навчитися, не навчився. Ліньки було. Я пішов вчитися, мені сказали: у вас зі слухом не гаразд, але, кажуть, якщо будете багато працювати, у вас вийде. Але я не хотів.

Які телеканали ви дивитеся? Новини ICTV "Факти" дивитеся?

Не постійно, але часто дивлюся. Всі канали потроху дивлюся.

Перший канал дивитеся?

Іноді.

І, на ваш погляд, він змінився з приходом нового керівництва?

Не знаю. Там зникла одна передача.

Ваше ставлення до радіо "Свобода"?

Я майже не слухаю, тому ставлення власного у мене не може бути. Воно може бути тільки опосередковане. До якихось дій в певні моменти.

Очевидно, воно виконувало якусь місію, якусь функцію в певний момент. На мій погляд, воно не було об'єктивним, незалежним носієм. Воно було гравцем. У певний критичний момент воно виконувало певну місію, функцію. Воно давало якусь інформацію, але це був інструмент технологій.

А яка його роль буде зараз, перед виборами?

Я думаю, це буде ремікс. Радіо "Свобода" - 2.

А ви готові прийти і відкрито розмовляти на "Свободі"?

Якщо це буде цікаво. Якщо ви мене переконаєте, що це цікаво.

Існує легенда, що коли на Хрещатику поставили наметове містечко, ви там з'являлися. Чи це правда?

Я знаю автора цієї легенди. Я прийшов туди з дружиною подивитися. Ви що, вважаєте, я не міг прийти, подивитися? Мені цікаво подивитися на людей. Просто прийшов подивитися.

Ви плівки Мельниченка читали?

Ні, звичайно.

А слухали?

Ось 28 листопада увечері, коли касета потрапила… Я ввечері прийшов додому, спробував щось почути. І відтоді в мене зник інтерес. Чесне слово. Всі інші викиди не цікавили.

Чому?

Вони не дуже цікаві. Я говорю абсолютно серйозно.

А до справи Гонгадзе ви також втратили інтерес?

Ні.

Який ваш інтерес - спостерігача, гравця?

Гравцями були інші. Мені цікавий пошук істини. Дуже цікаво її дізнатися.

Кажуть, що ви ініціювали створення антикризового штабу, який захищав президента під час початку касетного скандалу. І ICTV озвучувала рішення цього штабу.

Це якісь образи, міфи.

Як же ви тоді реально захищали президента?

Його не треба було захищати, він сам захищався. "Захищати" - мені не подобається це дієслово.

У цій грі були використані різні технології і різні інструменти. Я вважаю, що ЗМІ, до яких я мав відношення, вони, як могли, підказували громадянам України, що вони думають з цього приводу.

Я з ними (ведучими - УП) розмовляв і обговорював. Інші люди розмовляли. Ми радилися. Важко було відразу зрозуміти, яка це гра. Ми інтуїтивно відчували, що це велика складна гра. Якби я володів таким обсягом інформації, як зараз…

Ви для себе осмислили і поставили крапку в питанні, хто замовив Георгія Гонгадзе?

Ні, крапку ні. Я до цього ставлюся як дослідник. Мені це цікаво.

Як ви оцінюєте результат роботи "Трудової України з агентством "Кролл"? І чи буде друга частина розслідування?

Сергій Леонідович відповів на всі ці питання. Я повністю згодний з його оцінками. Надано ряд дуже важливих відповідей. Там не дана відповідь на головне питання, але там дані дуже цікаві, дуже значущі відповіді.

Журналісти дуже переживали за свого колегу, можливо, тому вони були так упереджені і не помітили деяких речей. Вони хотіли - ось, дайте відповідь, прізвища дайте! А те, що там уперше були наведені фізичні докази деяких конкретних речей, то на це не захотіли звернути уваги. Фактично там було фізично доведено: ось це змова, ось це було не так, ось цей брехав. Значить, змова.

У змови є певна мета. Далі задача служб з'ясувати, що це за змова, які цілі? І таке інше. І це дуже важливо. Я разом з вами хочу знати.

Ви підтримуєте створення міжнародної комісії з розслідування справи Гонгадзе? З такою рекомендацією восени виступила Рада Європи.

Будь-які дії, щоб з'ясувати, як сталося вбивство - зникнення, будемо так говорити - будь-які нормальні цивілізовані дії я вітаю. Але при цьому, все ж таки… Я повністю розумію вас, як колег, професіоналів, друзів. Але при цьому ж, хлопці, гинуть же й інші люди. Чому ви таку увагу не приділяєте тому факту, що гине стільки шахтарів!?

Бо у справі Гонгадзе звинувачується перша особа держави.

Ким звинувачується?

Були плівки.

"Кроллом" наведено докази, що це не так. Що Мельниченко бреше, і таке інше. Давайте від цього відійдемо. Я звертаю вашу увагу на ваше упереджене ставлення до цього.

Ви б хотіли зустрітися з Мельниченком, поговорити з ним і дізнатися правду?

Принаймні, він навіть з "Кроллом" відмовляється півроку зустрічатися. Він, напевно, знає, чого боятися.

І все ж таки, ви б хотіли з ним поговорити? Чи для вас це неприємно з якихось міркувань?

Я би міг задати йому кілька неприємних для нього питань.

Яких? Ви скажіть, ми надрукуємо ці питання. А коли він буде в ефірі радіо "Свобода", ми задамо ці питання. Так і скажемо: це питання від вас.

Давайте, якщо я захочу поспілкуватися, я звернуся… До кого, до вас звернутися, щоб організувати зустріч, адже він же може відповісти щось непублічно? (У цей момент Пінчук звертається до кореспондента радіо "Свобода" - УП)

Можна непублічно.

Це хто сказав?

Радіо "Свобода".

Ви можете організувати зустріч?

Хочете?

(Пауза)

Сенсація! Ви хочете зустрітися з Мельниченком?

Ні, сенсація в тому, що радіо "Свобода" може організувати зустріч з Мельниченком.

Це сенсація річної давності. Сенсація в тому, що ви готові зустрітися з Мельниченком. Або не проти, принаймні.

Ні, я вам цього не говорив. Якщо я вирішу, що мені це цікаво, я знаю, куди звертатися. На радіо "Свобода".

Скажіть, як часто ви зустрічаєтеся з президентом України? Або спілкуєтеся з ним по телефону?

(Пауза) Ви знаєте, що ця людина - батько моєї дружини. Навіщо ви задаєте це питання? Що ви нового хочете дізнатися для себе?

Я хотів дізнатися це з точки зору вашої діяльності як політика. Це, напевно, пролило б світло на ті 99% неправди про вас. Ми хотіли дізнатися, як все є насправді. Ви з ним спілкуєтеся не як з політиком, а як з близькою людиною?

Я просто вважаю, що цю тему треба залишити. Те, що я вважав за потрібне, я вам сказав.

Скажіть, Тимошенко своєю діяльністю нанесла збитки вашому бізнесу? Як ви ставитеся до її діяльності в енергетиці? Вона намагалася займатися реформуванням в Донецькій області...

Своєю діяльністю Тимошенко нанесла збитки багатьом бізнесменам. Мені в тому числі. Діяльність її я не можу оцінити однозначно. Щось вона старалася зробити, до якихось результатів прагнула. Але особисто я, знаючи цю людину, завжди в всьому бачив її особисту користь. Завжди і в усьому.

Що в неї вийшло?

З одного боку, рівень збору, контрольованості... Але, з іншого боку, коли ця контрольованість зациклюється на одній людині, деякі якості якої я знаю надто добре… М'яко кажучи, це не ринкови заходи. Це інша крайність. Це вже іноді нагадує перозподіл.

Якщо б ви обіймали її посаду, ви б діяли так, як вона?

Я не зайняв би її посаду. Я не хотів би цього.

А ви могли б зайняти якусь посаду у виконавчій владі?

На жодну посаду у виконавчій владі я не згодний.

Як ви оцінюєте діяльність Ющенка на посту прем'єра?

Дуже неоднозначно…

Чому ви така непублічна людина?

А чому ви журналіст?

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування