День, коли у Кучми болить серце

Понеділок, 31 грудня 2001, 23:01
Новорічних побажань Кучми ми чекаємо з нетерпінням. По-перше, сам факт звертання. Україна, слава Богу, не США, і тому "гарант" не балує нас своїми щотижневими радіопосланнями. Якщо Кучма і виступає перед країною, то тільки на свято або з нагоди збивання літака Ту-154. Тому завжди цікаво продегустувати накип з душі лідера нації, яку цього разу він несе народу.

По-друге, новорічний виступ пікантний визначеннями, якими Кучма і його спічрайтери наділяють явища, що відбувалися в країні. Якщо говорити про зміст словопотоку, то завжди цікаво, про які події "гарант" вирішить промовчати.

Третя ж причина, через яку варто тримати телевізор на першій кнопці до 00:00, зрозуміла тільки витонченим естетам і модникам. Для новорічного звертання Кучму завжди наряджають в білу сорочку. Тому цю урочисту мить можна чекати, щоб помилуватися президентом в святковому туалеті. Однак цього разу Кучма підвів - він був у традиційній блакитній сорочці.


"При всій своїй незаурядності 2001 рік виявився і нелегким, а, частково, навіть складніше за попередні. Але, тим не менше, ми з вами прожили його гідно".

Цей - початок новорічного виступу Кучми. Не хочеться перебивати, однак, Леоніде Даниловичу, аж надто сміливо сказано: "ми прожили гідно". Якби не стан напівзабуття, в якому країна підходить до новорічної півночі, то Кучма породив би розкол нації через цей займенник "ми". Принаймні в думках адекватних українців.

Адже цікаво, чи багато знайдеться бажаючих розділити з президентом радості 2001 року: 9 березня і спецоперацію "мордою в сніг", проведену протягом наступної ночі на столичному вокзалі. Чи багато готових поставити підпис під словами: "Бувають трагедії і більшого масштабу" на фоні семи десятків занапащених душ?

А 25% українців, які записуються в прихильники Ющенка, вони щасливі тим, як президент здав їх кумира? Те ж питання можна задати нечисленній армії прихильником червоної троянди. А провести засідання суду, яке скликається в п'ятницю вночі без представників захисту, і яке дає санкцію на арешт колишнього заступника прем'єр-міністра - це також гідно? Особливо допитливі можуть запитати у адвокатів Фельдмана, що в цій країні вони вкладають в слово "гідно". Страшенно щасливими від цієї репліки Кучми стануть родичі двох нещасних українців - на прізвище Гонгадзе і Александров. А також багатьох інших, які стали жертвами Комбінату. Цей ряд досягнень можна продовжувати і далі – шкода витрачати новорічний час. Більш влучно, ніж сказав "гарант", і не напишеш: "Ми довели собі і світу: можемо!"

"Ми залишаємося відкритими для світу, зіставляємо свої кроки із загальнолюдським рухом, приймаємо доброзичливе сприяння і підтримку міжнародного співтовариства". Розумієте, в чому кучміна хитрість? Ось сказав він це, і відразу з'являється упевненість в багатьох справедливих речах, які відбудуться в 2002 році. Наприклад, сприяння Києва в створенні міжнародної комісії зі справи Гонгадзе. Однак це міцне почуття живе рівне півсекунди - його вбиває сам Кучма своїм наступним реченням: "Але одночасно будемо затверджувати в цьому багатоликому співтоваристві своє обличчя. Будемо жити своїм розумом і говорити своїм голосом".

У іншому виступ Кучми був бутербродом з банальностей і сміливих фантазій. "Ми зуміли вистояти в найважчий час, гідно відповісти на зовнішні і внутрішні виклики. Ми вистояли і тепер підіймаємося на нові рівні всюди - від економіки до спорту, де скоро будемо мати і свого, українського, чемпіона світу з шахів". (Усвідомивши, яку рекламу він втратив, Суркіс мимовільно потягся до ліктя.)

Ще Кучма запропонував співвітчизникам подякувати 2001 року за те, "що додав нам оптимізму і упевненості, ствердив у переконанні - все у нас буде добре".

Разом з тим, на думку президента, багато ще необхідно зробити. "У мене, як і у вас, болить серце за тих, хто обділений долею, хто не в змозі сьогодні поставити в своєму будинку нарядну ялинку і накрити багатий стіл".

Ой, куди вже там серцю Кучми - у будь-якого тренованого спортсмена воно не витримає, коли вийдеш до знедоленого плебсу із засніженої "Гути" - нової резиденції "гаранта", в якій він буде справляти цей Новий рік. І за своїми масштабами, і за джерелами фінансування, і за кошторисом витрат вона більше нагадує вокзал, а не помешкання лідера однієї з найбідніших держав Європи.

Тому, щоб знайти душевний спокій, побажаємо ж Кучмі хоч би на восьмому році президентства стати більш щирим і моральним. Як ексклюзивна рекомендація новорічним гостям "гаранта" - подаруйте йому Дейла Карнегі та щось з трудів Карли дель Понте.

Тримайся країно, залишилося небагато - ще два новорічних звернення. Є час відучитися говорити: від нас нічого не залежить.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News