Потебенько іде до комуністів. Потебенько йде з прокуратури?

Субота, 5 січня 2002, 22:21
Останнім часом Потебенько перестав навіть створювати видимість того, що він виконує свої функції. Посада зобов'язувала його саджати до в'язниці резонансних злочинців, однак останні півроку чутки навколо страховища українського правосуддя торкалися тільки двох тем: 1) чи піде він у депутати, і 2) чи звільнять його з посади генпрокурора. У суботу перший пункт підтвердився. Другий на підході.

У черговий раз джерела УП повідомляють про відставку Потебенька. Цього разу версія виглядає правдоподібною: тепер у нього є тверда гарантія отримання депутатського значка. У надійності з двадцятим місцем у списку комуністів може конкурувати хіба що п'ятірка "За єдУ".

Отже, свіжа інформаційна хвиля така: Кучма нарешті задовольнив старе прохання Потебенька про відставку. Іншим, ще не оприлюдненим указом, виконуючим обов'язки генпрокурора стає чинний прокурор Києва Юрій Гайсинський. А на його місце до столиці переходить старий "друг" родини Гонгадзе, заступник генпрокурора Олексій Баганець. Кажуть, останній вже навіть переїхав до нового офісу – у нього з'явився великий світлий кабінет у Київській прокуратурі.

У результаті задоволені всі: у Потебенька заслужена рибалка і необтяжлива робота на чотири роки, у депутатів - в.о. генпрокурора з урізаними повноваженнями і гарний предмет для торгів, у ес-деків – непоганий варіант реанімувати репутацію переможців: Гайсинський товаришує з Обіходом, Обіход ходить до бані з Медведчуком. Щоправда, незрозуміло, навіщо це все Кучмі?

Відповідь на те, чи матеріалізується друга найпопулярніша чутка останніх місяців, дасть час. Перша ж стала реальністю у суботу на з'їзді КПУ.

На відміну від нових демократичних, трудових і аграрних партій, на власному з'їзді Компартія України виглядає несподівано живо. Текст передвиборної програми перекроюється прямо на місці, лідера комсомольців його рідна парторганізація у виховних цілях просить "послати" у середину списку, а включення до нього ж "одіозного" силовика, генпрокурора Михайла Потебенька викликає бурхливі дебати. Власне, останнє і стало ключовою подією VI Позачергового з'їзду КПУ, що пройшов у суботу у Києві.

Вибір на користь генпрокурора лідер Компартії Петро Симоненко обгрунтував тим, що Потебенько – професіонал, якому просто довелося працювати у певних умовах. Адже "за особистими якостями Потебенько немає в чому докоряти – крім того, що він мав, так би мовити, відношення до касетного скандалу або незавершених гучних справ. Ніхто йому не буде докоряти, що він прихильник певних політичних сил, ніхто не зможе докорити, що він створив корумповану вертикаль у прокуратурі, що він сліпо виконує чиїсь вказівки". Як виявилося, таки докоряють - причому соратники по партії.

Делегати з'їзду зустріли оголошення двадцятим номером списку кандидатури Потебенька сумним "у-у-у-у". Особливо виразно ця реакція виглядала на фоні оплесків, що пролунали на адресу Олега Блохіна (№ 10).

Що було за цим незадоволеним гулом? На думку деяких делегатів-комуністів, поява генпрокурора у партійному списку може дуже негативно відбитися на ставленні до партії простих виборців. За прикидками Володимира Яценка, в такому випадку КПУ втратить мінімум третину голосів.

"За корупцією Україна у першій трійці держав світу, жодна [гучна] справа до кінця не доведена. Вірний служитель режиму систематично дає інтерв'ю під портретом одного окремо взятого громадянина України, значить, він зраджує святе - Конституцію, Закон - і служить цьому громадянинові", - заявив депутат.

Аргументи "за" Потебенька в основному наводилися у жанрі "дивитеся, яка Людина до нас прийшла!". І на кого КПУ буде схожа, як не прийме її до себе?" - "На несолідних людей, з якими зв'язуватися ніхто не буде", сам на своє питання відповів один з депутатів. "Не може бути незалежним прокурор у нашій безглуздій Україні", пояснив він же вади Потебенька.

Амбіційний Леонід Грач, глава Верховної Ради Криму, прийнявши ситуацію близько до серця, пообіцяв віддати генпрокурору своє 11 місце у загальнопартійному списку і навіть вийти зі списків КПУ. На думку лідера кримських комуністів, партія повинна вдячність висловлювати людині, яка погодилася йти з нею "в бій" (бурхливі оплески).

Інших делегатів цікавило питання, кого отримає КПУ з приходом Потебенька: досвідченого юриста-пенсіонера або генпрокурора. Симоненко був лаконічний: до 31 березня – прокурор, а далі – сила закону.

Думку самого генпрокурора почути не вдалася - ні його самого, ні його "спікерів" на з'їзді не було. Власне бажання інваліда першої категорії (внаслідок Чорнобильської катастрофи) Михайла Потебенька приєднатися до комуністів зовсім недивне: кар'єру він будував у часи СРСР, ставши у 1990 році Прокурором УРСР.

Рік тому антикучмісти жорстоку поведінку щодо матері Георгія Гонгадзе охрестили генпрокурора "сталіністом".

Проте, на з'їзді можна було почути і таку позицію (невинесену на трибуни) - ось, мовляв, кинули кістку, тепер її обсмокчуть, а рішення буде прийнято таке, як треба. Власне, так і сталося: за "залишити Потебенька у списку" проголосувало 217 осіб, проти - 38, утрималися - 34.

Так "порядний професійний юрист" і де-юре генпрокурор став кандидатом у народні депутати за загальнонаціональним округом від Комуністичної партії України. Так комуністи отримали собі у лави найзапеклішого представника "ненависного" режиму – а разом з ним і живе свідчення тієї ручної ролі, яку вони грають у країні.

У новому парламенті Потебенько може розраховувати на одне – посаду голови антикорупційного комітету, поклавши своє тіло на вузький люк, через який зараз вилітають скупі факти справжньої історії "розбудови" української держави.

З приходом Потебенька тепер Компартія нехай тільки спробує розповідати казки, що вона відмовляється брати відповідальність за те, що ставалося у країні протягом останніх років! І нехай тільки відкриє рот з нафталіновою тирадою про пригноблення пролетаріату – це буде неправда, тому що Потебенько три з половиною року обслуговував цих "класових ворогів".

Хоча брехати – це високий стиль української політики. І не будемо забувати: "коммі" пригріли найбрехливішого чиновника країни, який замазав нечистотою неправди слово "прокуратура" і назавжди збагатив політлексику України спецтерміном "хвальшивка".

***

P.S. Володимир Чемерис, співкоординатор акції "Україна без Кучми": "Коли останнім часом говорили про те, що Потебенько ввійде до списку КПУ, то наголошували, що слідом за Потебеньком до комуністів перейдуть справи, які він порушив у Генпрокуратурі. Проте питання в іншому – Потебенько завжди виконував волю Банкової. І його прихід до списку КПУ – це один зі способів, яким Банкова прив'язує до себе комуністів.

Слід також сказати: у нинішній системі будь-який інший прокурор все рівно буде потебеньком".

В'ячеслав Піховшек, ведучий програми "Епіцентр": "Відверто кажучи, я не розумію, як технологічно можна відправити Потебенька у відставку, тому що у такому випадку буде припинена на декілька місяців робота Генпрокуратури - адже шансів провести [через парламент] нового генпрокурора немає. Призначити виконуючого обов'язки генпрокурора – це поставити під сумнів правомочність рішень цієї людини. Перед нами надзвичайно цікава правова колізія, при якій перед президентом однакова кількість плюсів і мінусів від звільнення або призначення Потебенька.

Декілька днів тому я бачив Михайла Олексійовича Потебенька. І, треба сказати, він не справляв враження невпевненої у собі людини. Потебенько прийняв на свій рахунок моє висловлювання про заяви Ющенка на підтримку Потебенька і Кравченка. Воно було у моєму інтерв'ю "Телекритиці", яке передрукувала "Українська правда".

Я вважаю, що Михайло Олексійович людина дуже послідовна і принципова, він зарекомендував себе абсолютно лояльним у касетному скандалі стосовно президента, він був дуже послідовним. І я не бачу жодних причин, чому Михайло Олексійович перестав би бути лояльним до президента Кучмі і зараз.

Мені здається, тут практична проблема, як буде сполучатися опозиційність Компартії до президента і лояльність самого Потебенька до Кучми. Я не виключаю, що участь Михайла Олексійовича істотно пом'якшить критику Кучми з боку КПУ, і, найпевніше, вона перейде на конкурентів Компартії за опозицією. Перед нами надзвичайно вдалий технологічний хід з боку тих, хто хотів би домогтися такого результату".

Віктор Мусіяка, лідер партії "Вперед, Україно!": "Це рішення – свідчення того, що Потебенько органічно відчуває себе у компанії комуністів. Він був останнім прокурором УРСР, і він виступив на захист Компартії, коли ставилося питання про її заборону. Він не просто виступив на захист, а виступив як генпрокурор, який визнавав це рішення незаконним.

КПУ це пам'ятало і ніколи не здавало його. Тут треба віддати їм належне, бо ідеться про своєрідний кодекс честі.

Ми зайвий раз отримали свідчення того, що внутрішньо він залишався прихильником цієї ідеології. Він виріс у цій комуністичній системі, був у ній, і йому не треба було докладати надзусиль, щоб зробити такий логічний крок.

Хоча, за великим рахунком, політикою він [Потебенько] раніше не займався. Він пенсіонер і вперше іде до парламенту. Можливо, там якийсь його талант і відкриється".

Екс-віце-прем'єр Юлія Тимошенко вважає включення генерального прокурора України Михайла Потебенька до виборчого списку Компартії України "логічним і гідним завершенням" його кар'єри.

"Комуністи і влада є одним цілим, Потебенько сховав всі злочини нинішньої влади у надрах прокуратури, покриваючи їх", - заявила вона в суботу в інтерв'ю журналістам. На думку Тимошенко, "логічно", що саме в Компартії "він знайде свій останній притулок".

Лідер Соцпартії Олександр Мороз вважає обрання Потебенька у список комуністів "чудовою" подією. "Це дає відповідь на багато питань: чому комуністи не підтримали його звільнення, коли він послідовно блокував розслідування справи Гонгадзе", зазначив Мороз у суботу в інтерв'ю журналістам під час з'їзду "Блоку Юлії Тимошенко".

Читайте також:

Потебенко йде за списком комуністів 20 номером

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування