Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Афганістан повертаються біженці

Вівторок, 8 січня 2002, 14:58
На минулому тижні приблизно 4 тисяч афганських біженців повернулися на батьківщину з Пакистану через перехідний пункт Чаман, провінція Белуджістан. У той же час там знаходиться більше 3 тисяч чоловік, прагнучу перейти на територію Пакистану, заявив представник Комісії ООН у справах біженців Юсуф Хассан на прес-конференції в Ісламабаді.

Ісламабад знову повторює, що країна не у змозі більше приймати біженців - їх зараз в Пакистані більше 3 млн. Але КСБ веде переговори з пакистанською владою про дозвіл прийняти тимчасово хоч би жінок, хворих і дітей, які знаходяться на кордоні.

У Пакистані співробітники ООН продовжують перевозити афганців з переповненого табору Джалозаї, розплодженого під Пешаваром, ближче до кордону, у знову створені там табору. Зі слів Юсуф Хассана, щодня сюди доставляють вантажівками по півтори тисячі афганців.

У самому Афганістані також йде процес повернення вимушено переміщених осіб у рідні місця. За даними експертів ООН, більше 400 сімей повернулися, зокрема, в останні дні в села на рівнинах Шомалі, на півночі від Кабула.

У таборах під містом Герат, на заході Афганістану, співробітники Всесвітньої продовольчої програми ООН годують близько 53 тисяч біженців. У найбільший табір - Маслах під Гератом щодня завозиться по 90 тонн продовольства, повідомив журналістам в Ісламабаді представник ВПП Вагді Отман.

Одночасно в Афганістані проводяться програми під егідою ООН по імунізації дітей і відновленню системи освіти. У Кабулі щеплення від корі зроблені 142 тисячам дітей.

Також за повідомленням агентства Афган Ісламік Прес, яке базується у Пешаварі, з посиланням на джерела у прикордонному з Афганістаном районі Міраншах, джирга, рада старійшин, афганській провінції Хост (Пактія) не ухвалила поки рішення про видачу 14-річного підлітка, який ніби то вбив у минулу п'ятницю сержанта США.

Крім того, досі не встановлено, хто насправді стріляв в американського солдата. Підліток, який підозрюється, сховався. А у понеділок пакистанська преса затверджувала, що сержанта загону спецпризначення, 31-річного Натана Росса Чапмана з Техасу, застрелила афганська дівчинка.

Чапман входив до складу команди з 25 американських військовослужбовців, що перевіряли відомості про жертви серед мирного населення внаслідок нальотів літаків США на районі Мата Чинах біля Хоста.

АІП також повідомляє, що ряд районів провінції Хост у ніч на вівторок знову зазнали бомбардування американської авіації. Про жертви і руйнування даних поки немає.

Одночасно у районі Завара (Хост) висадився загін американських коммандос для проведення наземної операції, повідомляє газета "Пакистан обзервер".

Як зазначає газета, в горах Завара знаходилася база талібів й одного з їх лідерів Джалалуддіна Хаккані. Там, ймовірно, залишилися великі склади із зброєю і боєприпасами. Місцеві пуштуни, за даними газети, також допомагають американським коммандос.

Саме по цьому району, де розташовувалися тренувальні табори терористів, у серпні 1998 року був нанесений удар американськими крилатими ракетами "Томагавк" у відповідь на вибухи бойовиками бен Ладану двох американських посольств в Африці.

РІА Новини

Читайте також:

* Мулла Омар переховується в північній афганській провінції Гельменд
* В Афганістан повертаються біженці
* ВПС США скинули бомби на схід Афганістану
* Афганістан вимагає від Америки припинити бомбардування
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування