Будинок з кам'яними химерами. Й однією живою

Середа, 9 січня 2002, 11:28
Ще 30 грудня 2001 року на телеекранах можна було спостерігати рекламу блоку "За ЄдУ!". Шестеро "суперчиновників" на фоні Маріїнського палацу тиснули одне одному руки у клялися у відданості українському народові. Краще місця для зйомок відеоролика дійсно важко вигадати. Територія навколо Маріїнського перегорожена, чужі, себто люди, тут не ходять, знімайся до несхочу, ніхто тебе не потурбує... Незабаром своєрідним заповідником стане й Будинок з химерами.

Розмови про потребу реконструкції Маріїнського палацу, який слугує президенту України офіційною резиденцією для прийомів іноземних гостей, ведуться давно. Річ у тім, що вся прилегла до Маріїнського територія перебуває у зоні небезпечного зсуву й фахівці побоюються, що палац, збудований 250 років тому за проектом архітектора Растреллі, сповзе вниз. Ознаки того, що величава споруда потроху хилиться у бік Дніпра, спостерігаються давно. Вихід вбачається один - негайна реконструкція Маріїнського палацу й укріплення схилів Дніпра. Такого висновку фахівці дійшли ще п'ять років тому. Але реставраційні роботи не починалися. На заваді стояла адміністрація президента. "Які роботи? Це ж резиденція глави держави. Де він прийматиме президентів та премє'рів? " - відповідали чиновники на запити проектантів.

Півроку тому стало зрозуміло, що президенти та премє'ри Кучму, м'яко кажучи, ігнорують. Бачили вони його гостинність в білих тапках! Мало кому хочеться приїзджати в царство агресивних бомжів й наркоманів... У 2001 році міжнародної, скажімо так, роботи у Леоніда Кучми було небагато - в українську столицю майже ніхто не приїздив. Трайковський, Кваснєвський, Шрьодер, Папа Римський.Останній, утім, приїзджав, не до Кучми. Отож, на найвищих щаблях влади вирішено скористатися цим своєрідним затишшям й реставрувати Маріїнський палац.

Президентська канцелярія почала шукавати будинок-замінник Маріїнського під тим приводом, що час від часу до Кучми в гості таки заїжджають іноземці. Їх же треба десь приймати й вражати помпезністю й красою. Відтак вирішено спочатку реставрувати Будинок з химерами архітектора Городецького, що поруч біля адміністрації президента на Банковій, переселити туди гостинного Кучму, а вже потім взятися за Маріїнський.

Така схема задовольнила всіх. Точніше, майже всіх. Кажуть, що на грунті, кому має належати Будинок з химерами, чи-то місту, чи-то управлінню справами АП неабияк пересварилися Київський міський голова Олександр Омельченко й головний архітектор столиці Сергій Бабушкін. Перший - за передачу, другий - проти. У них завжди були проблематичні стосунки, але цього разу Омельченко за "хиМЕРську" позицію пообіцяв звільнити Бабушкіна. Але ці чвари нас цікавлять найменше.

Чому Олександр Омельченко погодився віддати Будинок з химерами управлінню справами президентської адміністрації, можна лише здогадуватися. Чи не за протекцію на виборах?..

Роботи над реставрацією Будинку з химерами уже йдуть повним ходом. Підступи до БХ "заміновано" вже понад півроку, а прохід від театру ім. Франка нагору до Банкової - майже рік. Пішоходи, які проходять повз АП, це не могли не помітити. Кошторис робіт становить 30 млн. гривень. Здати в експлуатацію відреставрований БХ планується в середині цього року, або трохи пізніше. Формальний замовник реконструкції - управління пам'яток історії та архітектури Київської держадміністрації. Роботи відбуваються, ясна річ, не під тим проводом, що сюди має вїхати Кучма. В 2002 році Будинку з химерами виповнюється 100 років.

За проектом між АП й БХ буде тунель. Якщо "нора" таки буде прокладена, то це означає те, що про повернення місту Будинку з химерами не може бути й мови. Одразу після здачі Будинку з Химерами в експлуатацію, реставратори візьмуться за Маріїнський. Ось такі плани у столичних й центральних властей.

Існує побоювання, що в разі передачі Будинку з химерами на баланс Адміністрації президента, вулиця Банкова просто перестане існувати на мапі. Її пергородять й простому смертному прохід буде заборонено. Він (смертний) не зможе навіть підійти й подивитися на цю воістинну загадкову споруду, а сфотографуватися на її фоні й поготів, адже це - секретний об'єкт. Саме це бентежить найбільше. Столична творча інтелігенція, яка мала б волати з цього приводу, мовчить. Їй вже давно затулили пельку всілякими нагородами, що вручалися в тому ж таки Маріїнському. Скоро їх нагороджуватимуть у будинку з химерами. І це також прикро. Прикро й сумно. Але це вже інша історія.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування