На кримський Виборчком подали в суд

Середа, 9 січня 2002, 17:30
Красноперекопська районна рада депутатів, в особі її голови Сергія Копцева, звернувся з позовною заявою до Центрального райсуду Сімферополя з вимогою відмінити постанову Виборчої комісії Криму "Про утворення одномандатних виборчих округів по виборах у Верховну Раду АРК".

Райрада вимагає також встановити кордони виборчої дільниці на своїй території "відповідно до норм чинного законодавства".

Як повідомив УП керівник апарату Красноперекопського райради Володимир Бордиков, позовна заява проти Виборчкому була викликана тим, що його члени вирішили не прислухатися до пропозицій сесії райради по формуванню округу №76 і так змінили його межі, що частина його традиційних виборчих дільниць потрапила в інший округ, проте сюди були приєднані віддалені дільниці, які не мають загального кордону з основним округом.

Таким чином, округ став складатися з 2-х територіальних областей, які розділені між собою іншим округом, а це суперечить чинному законодавству.

На погляд Бордикова, "це пов'язано з політичною грою". Він вважає, що "ті політичні сили, які роблять погоду у Криму, чудово обізнані про бажання тих чи інших людей балотуватися у депутати, і тому було зроблене все, щоб комусь зашкодити, а комусь створити більш сприятливі умови на виборах" (за даним округом на минулих виборах народним депутатом був обраний нинішній голова райдержадміністрації Красноперекопського району Василь Косенчук - УП).

Голова Виборчкому Криму Іван Поляков, коментуючи ситуацію журналістам, заявив, що невдоволення з приводу рішення Виборчкому про створення даного округу викликане тим, що для того, хто бажає знову балотуватися по цьому округу, "по натоптаній доріжці завжди легше йти".

Зі слів Полякова, на минулих виборах у Красноперекопську було свідомо занижене число виборців в округу і тепер все приведене у відповідність із законом. З іншого боку, Поляков визнає, що Виборчком міг помилково допустити розриви всередині виборчого округу, і ця помилка буде виправлена.

Іван Поляков проте заявив, що Виборчком готує свої заперечення для суду, оскільки, на його думку, "не компетенція суду утворювати виборчі округи і підказувати нам (Виборчкому - УП), куди і яку вулицю передавати. Це чиста компетенція Виборчої комісії АРК".

Тому голова вважає подачу позовної заяви з боку Красноперекопської райради на адресу Виборчокму "необгрунтованою".

Постійні представник Президента України у Криму Анатолій Корнійчук вважає, що "Виборчком Криму працює на догоду одній політичній силі у Криму", маючи на увазі комуністів.

Сьогодні, коментуючи журналістам ситуацію, коли Красноперекопська райрада подала заяву у суд на Виборчу комісію Криму, Корнійчук висловив думку, що вона обгрунтована. З його слів, на півострові "йде бездумна, нічим не обгрунтована нарізка округів", і тут "більше політики, ніж здорового глузду".

Зі слів Корнійчука, "практично у всіх регіонах Криму, зокрема у сільських районах, виборчі округи перенарізані і формування цих округів не піддається логічному аналізу". Змінені кордони округів у 12 з 14 сільських. Роздроблені сільради, чого раніше ніколи не допускалося. У ряді округів змінені їх центри.

Корнійчук привів приклад з смт. Роздольне, яке має більшу кількість виборців по всьому району, проте не стало центром жодного виборчого округу по виборах депутатів у Верховну Раду Криму.

На думку представника президента, Виборчком Криму використовує технологію проведення кордонів округів і варіювання їх чисельністю в інтересах певних політичних сил і таким чином послабляє позиції депутатів, які успішно попрацювали у нинішньому скликанні Верховної Ради України.

"Будь-який депутат повинен звітувати перед своїми виборцями після закінчення своїх депутатських повноважень, - заявив Корнійчук. - Перед ким він буде звітувати, якщо він втратив свій округ?"

Представник президента також зазначив, що при зміні меж округів Виборчком практично не враховує думки сесій районних рад, що привело до конфліктних ситуацій, які виникли у деяких районах. Крім того, на його думку, не враховані інтереси і кримськотатарського населення, хоч представництво направляло свої пропозиції.

На думку Корнійчука, і надалі потрібно чекати, що кримський Виборчком буде допускати випадки відмови у реєстрації через різні формальні приводи кандидатів від демократичних сил.

www.pravda.com.ua

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування