Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бомба під Ющенком. Полювання розпочалося

Середа, 9 січня 2002, 19:22
Про те, що можна робити із записами мобільних розмов політиків напередодні виборів, дохідливо розповіли автори американського фільму "Основні кольори". Простий цифровий монтаж - і будь-яка невинна розмова з власним співробітником може перетворитися в бесіду з коханкою.

Але Україна - не США, і сексу в нас немає. А якщо вітчизняних політиків на чомусь начебто "ловлять", то виключно на політичній брехні та риторичних передвиборних заявах, які навіть монтувати немає потреби. Скучно!

На цей раз спіймали "рятівника нації" - Віктора Ющенка. Ловцем виступив Дмитро Понамарчук, вірний зброєносець Вячеслава Чорновола, а тепер ще і політик від Народного Руху України (є). Щоб якось задрапувати "піарність" цього полювання, що випирає з усіх дірок, її розкрутка відбувалася через нещодавно створене громадський Рух "За доброчесність в політиці".

На суд журналістів "громадянин, виборець, журналіст" Понамарчук представив "сеанс чорного піара з подальшим викриттям". Спочатку було показано плівку виступу Віктора Ющенка в Черкасах (25.12.2001), де він, у властивих йому висловлюваннях віщував про мораль в політиці та на питання про "причетність" його блоку до відставки Віктора Медведчука відповів, знов-таки, як завжди туманно, що "Медведчук сам зняв Медведчука".

Цей фірмовий афоризм "від Ющенка", природно, можна витлумачити по-різному, але краще взагалі не тлумачити - не для цього він призначений. Справжній же руховець Понамарчук почув в ньому свою версію: Ющенко стверджує, що Медведчук сам підстроїв свою відставку.

І тоді в хід пішла плівка, через яку все дійство й було зорганізоване. За 12 днів до черкаського виступу, а саме 13 грудня (день відставки Медведчука) Віктор Андрійович відправився до Вінниці. І, ніби, звідти розмовляв по мобільному телефону з київським мером Олександром Омельченком.

Судячи з представлених фрагментів, Сан Санич досить сильно хвилювався щодо майбутнього голосування і вичитував Ющенка за його відсутність в місті в момент, коли "вирішується доля країни". Лексика у київського голови була ще та, хоч до "гаранта" йому далеко.

Загалом-то - нічого особливого в записах немає, хоч на них і представлений ненайпрезентабельніший бік вітчизняної політичної кухні. Але для країни, що пережила "касетний скандал", подібні компромати - "что Каштанка супротив человека".

По закінченню дії, Пономарчук зазначив, що він переживає "особисту трагедію". Якби "так розмовляли з головою Народного Руху, більшої ганьби я б не пережив", сказав директор "Рух-прес". А тут людина, що поглинула обидва Рухи, все повторює "Олександр Санич - Олександр Санич". Ще і сам йому телефонує! (Хоч, насправді, Ющенко "Олександр Санича" не послухався та до Києва не повернувся…)

І так - протягом тридцяти хвилин Понамарчук, періодично посилаючись на іншого діяча нового Руху - Сергія Конєва, пояснював, чому "мораліст і совість нації" Ющенко насправді є "редискою і нехорошею людиною".

Відчайдушні спроби журналістів з'ясувати походження записів так і не увінчалися успіхом. Понамарчук стояв "як скеля" - імена та адреси джерел називати не став, щоб зберегти їх особисту безпеку. А достовірність записів він, як найдосвідченіший радіо-журналіст, підтвердити і сам може. Крім того, експертиза плівок начебто "проводилася" десь в надрах НРУ (є).

У чому саме полягає "крамола" бесіди Ющенка і Омельченка, тобто в чому Дмитро Митрофанович звинувачує політиків, також залишилося невиясненим. У змові проти Медведчука? Так Ющенко начебто не клявся у вічній дружбі з лідером соціал-демократів. А те, як Понамарчук зрозумів цитату екс-прем'єра - це проблема самого Понамарчука. Тим більше що до цього Ющенко називав зняття Медведчука "політичним рішенням".

Знову ж, продовживши тему зради. Якби колишнього першого віце-спікера не зняли, можна б було передбачити, що екс-прем'єр підставив Омельченка - але історія говорить про інше.

Понамарчук дуже нервував і докоряв журналістів в небажанні його зрозуміти. Основна теза, що, якщо "один сидить в Вінниці, іншій - у Києві, на Хрещатику, 36 - і обидва вирішують справи Верховної Ради, то навіщо вони туди йдуть? І вартість обох - нульова," - осмислити практично неможливо. "Він [Ющенко] - брехливий політик, і я спробував сьогодні це довести", так підбив підсумок своєї акції Понамарчук, але при цьому він, за власним висловом, "очі нікому не відкривав".

Видно, сенс зливу "компромата" розташований в зовсім іншому вимірі. "Чесний" громадянин і політик (і навіть поки що - до висунення - не кандидат в депутати) схоже, аж ніяк не головна дійова особа в цій грі. Ще одна поява "істинного" Руху, безжалісна експлуатація імені Чорновола на тлі міжусобиць навколо імені Ющенка - все це прості політичні ходи авторів проекту "Рух № 3". Очевидно, тут же знаходиться коріння і "мобільного перехвату".

Цікаво, але у Верховній Раді ходили чутки, як передає Інтерфакс-Україна, що ці плівки буде "презентувати" сам Віктор Медведчук. В прес-клубі ес-деков з'ясувалося, що такий захід не планувався, але виблискуючий Віктор Володимирович все одно поспілкуватися з журналістами, розказавши їм, що в записах він "не побачив нічого невідомого або нового".

Тепер питання, навіщо все це "бойківцям" - крім, звичайно ж, бажання викривати "брехунів". Рух Бойка завжди підозрювали в зв'язках з ес-деками, і він за логікою речей має їх публічно не любити. Але з іншого боку, можливо, це така технологія - демонстративно підігравати своєму спонсорові, щоб інші думали: ну вони ж не дурні - так відверто під них лягати.

Тепер про ресурс, який збереже для нащадків приклад нечесності Ющенка. Сайт "За чесність в політиці" - структура, що претендує на роль українського Компромат.Ру. Відмінність від російського аналога в одному - їхній "мочив" всіх, а нашому не байдужі тільки обрані. Вони вже створили свою базу даних "найбезчесніших політиків". Половина списку - вороги й конкуренти СДПУ(О) з рядів опозиції. Проте там ви не знайдете ані Кучму, ані Потебенько, а з соціал-демократів – лише один Суркіс, але підозрюють його не в махінаціях з футбольними трансферами або платежами обленерго, а… у "використанні народної пристрасті до футбола в особистих політичних цілях".

Про те, що витівка ця не одноразова і має розписані статті витрат, кажуть декілька спостережень. Напередодні сеансу викриття до нього підігрівався інтерес медіа-громадськості - навіть Інтерфакс-Україна випустив два окремих анонси прес-конференції і ще одне інформаційне повідомлення. Журналістам на прес-конференції роздавали касети з Ющенком-Омельченком, а весь інтернет заповнений банерами сайту "За чесність в політиці".

Тепер ще один цікавий момент. На початку листопада керівниця московського ФЕПу Марина Литвинович призналася двом київським журналістам - "Української правди" та "Обкому" - в зв'язках Фонду Павловського з СДПУ(О), а потім розказала про декілька прийомів, за допомогою яких можна допомогти розвіяти міф про Ющенко-лідера нації. Серед них означалося і створення сайта, на якому лідера "Нашої України" можна було б ловити за язик.

Литвинович не стверджувала, що ця технологія буде використовуватися на виборах, але додала, що ідеї ФЕПу, підготовлені для передвиборної кампанії СДПУ(О), будуть реалізовуватися з початком "виборчого процесу", тобто після 1 січня 2002. Варто додати, що після цих відвертощів дівчину з Києва відізвали, а в неофіційних бесідах один співвласник ФЕПу дуже скептично охарактеризував її розумові здібності.

Однак, віддалившись в роздуми про роль СДПУ(О) в антиющенківській акції, важливо не пропустити ще одну версію - ес-деків могла просто підставити якась третя сила.

Роль Медведчука в касетному скандалі поки залишається гарячою темою для головного телеглядача країни. А Леоніду Даниловичу вечірні новини обов'язково вімкнуть. Залишиться тільки нашептати "гаранту" нескладний ланцюжок: Мельниченко-підслухані розмови-підслухані телефони-Рух Бойка-СДПУ(О). Хоч, з іншого боку, розробники скандалу могли прорахувати і такий варіант. І тим самим відвести від Медведчука підозри в причетності до "плівок Понамарчука".

Поки очевидні в цьому скандалі декілька потерпілих. Власне Ющенко. "Судний день" був вибраний неспроста. У ту ж середу відбулося офіційне народження блоку "Наша Україна" - всього лише на декілька годин пізніше, ніж прес-конференція Понамарчука і Ко. Ющенко відмовився коментувати псевдокасетний скандал.

Другий потерпілий - Омельченко, який постає на плівках мстивим до істеричності.

Третій потерпілий - Вячеслав Чорновіл, прізвище якого Понамарчук експлуатує в своїй діяльності. Викриття Ющенка стало чудовим інформаційним мотивом НРУ (є), який дивовижно вписується в закон про вибори - начебто пропаганди немає, але, хто хороший і хто поганий, бачать усі…

Четвертий потерпілий - мобільний зв'язок, який, як виявилося, також легко підслухати.

П'ятий - українське суспільство.


P.S. Розшифровка діалогу Ющенка з Омельченком. З незрозумілої причини борці за чесність переклали його на російську.

015
1. Алло?
2. Алло. Это помощник..
1. ..да, ..
2. …Ющенко Виктора Андреевича.
1. Да, да. Сейчас
2. Вы знаете…
1. Сейчас, да, - сейчас, секундочку …..(020)
023
О. Алло, Алло!
Ю. Алло, алло…
О. Добрый день!
Ю. Александр Саныч. Доброго здоровья!
О. Виктор Андреевич?
Ю. Да
О. Как Вы могли так поступить, уехать..э..э.. в Винницу, в день, когда сегодня голосуется первым вопросом Медведчук и даже ни хера не сказали, ничего не знает… Порошенко забрали с собой. Не знает Удовенко, не знает Костенко и не знает Король. Как Вы могли так поступить?!!
Ю. Александр Саныч.. они голосуют. Они голосуют.
О. Я Спрашиваю Вас, как Вы могли так поступить, Виктор Андреевич!!! Я с Вами… с Плющом работаю уже четыре часа. Как же Вы могли поступить?! Почему, почему вы не собрали у себя людей?!
Ю. Они голосуют. Александр Саныч.
О. Они голосуют?
Ю. Что мне собирать? У меня подписи – есть. Что мне собирать?
О. Вы знаете, что Король не сдал?!
Ю. Король сдаст через 15 минут
О. Виктор Андреевич… побойтесь…
Ю. неразборчиво, говорит одновременно
О. Виктор Андреевич. Виктор Андреевич. Я Вас поздравляю с днем Андрея Перезваного, святого Вашего отца.
Ю. Спасибо.
О. И я Вас прошу, если Король через 15-20 минут не привезет мокрые списки и не сдаст…
Ю. Александр Саныч…
О. Побойтесь Бога! Вернитесь, пожалуйста!
Ю. Нет вопросов…
О. Оставьте сегодня Винницу. Вернитесь с пол-пути! Я Вас прошу! Вернитесь в Киев!
Ю. Александр Саныч, значит, сейчас.. я, я говорил утром с Порошенко. Там нет вопросов!...
О. Я Вас прошу, вернитесь назад в Киев! Или через 15 минут пусть приедет ко мне Порошенко и Король, что он соберет списки мокрые списки. Мокрые списки – не копию!
Ю. Есть, есть… Я через 15, через 10 минут Вам звоню.
О. Я Вас прошу! Или вернитесь на Киев!
Ю. – Добро.
О. Вы меня поняли (руссизм)? Судьба решаетсяУкраины! Вернитесь в Киев!!!-
060
061
1. Алло,
2. Это помощник Ющенко. Дайте Олександр Саныча, если можно..
1. Да, сейчас, секундочку, сейчас.
065 Кашель
070
О. Добрый день!
Ю. Александр Саныч..
О. Да..
Ю. Доброго здоровья. Солидарность принесла списки?
О. Не принесла. Король заявил только что Матвиенко.. Алло..
Ю. ..Да..
О. … и Бондаренко, что списки у Порошенко закрыты. Передайте ему, пусть мудак – ломает сейф. Вы понимаете?! Не сдал Мороз – 20. И Порошенко –20. Сорок голосов! Виктор, что Вы наделали?!!!
Ю. Александр Саныч…
О. Виктор Андреевич! Что Вы наделали?!
Ю. Александр Саныч…
О. Я же Вас просил вернуться с дороги назад!!!
Ю. Александр Саныч… та, ну, я с дороги… я, я в Виннице..
О. Я же Вас просил повернуть машину назад, Виктор?!
Ю. Александр Саныч.. Так я в Виннице нахожусь. Ну, .. Это два с половиной часа.
О. Так Порошенко тоже с Вами!
Ю. Так я говорю – два с половиной часа. Если Вы настаиваете (руссизм), то он вернется. Ну – это же два с половиной часа, голосование уже закончится...
О. Почему он не дал команду Королю? Почему он не даст команду сейчас секретариату вскрыть сейф и занести Королю в зал..э..э списки?! А Вы меня… Почему Вы продали меня?!!! Вы меня продали!!! Вы – предатель!!!
Ю. Одновременно очень неразборчиво - Александр Саныч…


Читайте також:

"НРУ" Бойка не має намір виключати Понамарчука з рядів лідерів блоку

Війна компроматів розпочалася. Оприлюднені розмови Ющенка та Омельченка

Медведчук спокійно сприйняв скидання "компромату"

Ющенко від коментарів розмови з Омельченком відмовляється

Плющ чекає на нові передвиборні "касетні скандали"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
Усі новини...