Петро Симоненко: "Я несу відповідальність за появу Потебенька у списку Компартії!"

П'ятниця, 1 лютого 2002, 12:28
Українські комуністи продовжують залишатися одними з фаворитів парламентських виборів. І зараз очевидно, що електоральні успіхи КПУ пояснюються не тільки ностальгією літніх людей за ідеалізмом і молодістю, але швидше тонким і прагматичним розрахунком партійного керівництва. Комуністи відмовилися від месіанства, і проводять стратегію збереження завойованих позицій.

Рейтинг виправдовує засоби - КПУ реалізовує ленінську тактику боротьби, і зневажає політичний етикет. До свого списку комуністи включили генерального прокурора Потебенька - неоднозначну фігуру, але сильного політичного гравця. При цьому багато хто з депутатів фракції КПУ були безжалісно скинуті за борт партсписку, як відпрацьований і безперспективний баласт. Лідер партії Петро Симоненко розповідає ексклюзивні деталі процесу.


- Петро Миколайович, головною темою розмов серед керівництва Компартії є формування партійного списку. Багато хто з ваших соратників говорить, що список складався непрозоро, місця отримали маловідомі люди, а ті, хто заслуговує - навпаки, "пролетіли" повз.

- Насправді алгоритм формування списку був абсолютно прозорим. Але те, що це питання викликало дискусію, я вважаю цілком нормальним явищем. Кандидати до партійного списку висувалися обласними організаціями, кожна з яких делегувала найбільш активних, авторитетних комуністів і безпартійних. Ось саме при затвердженні цих місцевих списків на пленумах обкомів партії і відбувалася грунтовна, критична розмова по кожній кандидатурі, були і різкі оцінки.

Так, критика окремих кандидатів загального списку була і у виступах делегатів з'їзду партії. Критично висловлювалися перші секретарі Запорізького, Харківського, Закарпатського, Херсонського обкомів партії та інші. Справа у тому, що ми запропонували обласним організаціям визначити самостійно співвідношення понять "лідер парторганізації" і "лідер обласного списку".

У результаті деякі перші секретарі обкомів стали другими і навіть третіми у місцевих списках. Ті комуністи, які протягом останніх 4 років зробили максимальний внесок у роботу партії, отримали й більш високі номери. Звичайно, ряд народних депутатів нашої фракції, до яких в обласних організацій були зауваження з партійної роботи, дістали низькі оцінки при формуванні єдиного списку. Але вирішував ці питання не я, а рядові партійці. І щоб їх рішення були об'єктивними, ми, секретарі ЦК, у роботі пленумів не брали участі.

- Але чому принципи формування партсписку не були оприлюднені зазделегідь, і до самого з'їзду були невідомі навіть серед партійної еліти?

- Ця наша внутрішньопартійна справа. Ці принципи визначила президія ЦК КПУ на своєму засіданні з участю перших секретарів обкомів партії.

Ми побудували ієрархію обкомів, і відповідно визначили кожному квоту місць у загальнопартійному списку. Була зроблена математична модель для кожної області, прораховані середні показники впливу партійних організацій на масу за результатами парламентських виборів 1998 р., а також двох турів президентських виборів-99. За цією системою на перше місце вийшла Луганська область, де наш вплив охоплює принаймні 49 процентів виборців. 15 областей мають показники від 30 до 40 процентів, і саме вони отримали пріоритет при делегуванні кандидатів у загальний список на місця з першого по соте.

- У вашій фракції кажуть, що такі комуністи як Понеділко, Ковалів, незважаючи на свої зусилля виявилися чомусь недооціненими. Хто їх "опустив"?

- Це шановані у партії товариші і нічого випадкового в їх долі у виборах немає. Понеділко дуже досвідчений комуніст і сильний політик, і ми поставили йому задачу перемогти на мажоритарному округу. Ковалів у списку Донецького обкому партії йде восьмим, але відповідно до затвердженого алгоритму у загальнопартійному списку він виявився 106. На минулих виборах кандидатів, які могли перемогти на окрузі, з'їзд включив у першу сотню. Тепер таке поєднання неможливе, і за рекомендацією обкомів ми підбираємо товаришів, здатних серйозно поборотися за мандат народного депутата. Так, ми вирішили рекомендувати Кузнецова як на посаду мера його рідного Краматорська, так і на мажоритарний округ.

Всіх депутатів цього скликання ми до списку включити не змогли, так як ми поставили задачу підвищення професійного рівня роботи фракції, підготовки активу і різного рівня фахівців на республіканському рівні, залучити до законотворчої роботи відомих у партії і суспільстві діячів, які здатні ефективно представляти партію у різних професійних сферах. Враховували і необхідність оновлення складу майбутньої фракції.

- Але з іншого боку, є підхід коли сильних політиків партії виставляють на самий верх. Ось, скажемо, у списку "За єдину Україну!" вгорі повно мільйонерів, для яких купити округ - раз плюнути.

- У цьому і проявляється тільки їх слабкість, а може бути і страх. Блоки, які підтримують нинішній режим Кучми - "Наша Україна", "За єдину Україну!", СДПУ(О), бояться нормальної демократичної конкуренції. Адміністрація Президента провела між ними розподіл квот на мажоритарні округи, щоб кандидати від цих об'єднань боролися тільки проти опозиції, і не стикалися між собою. Ми провели вибірковий аналіз 68 округів, які представляють для нас найбільший інтерес. Тільки на двох округах з цього числа можна очікувати серйозної конкуренції між партіями влади!

В інших все поділено, і головною мішенню будуть комуністи. А свої партсписки влада формує з приспішників за принципом вірного підданства. Ну скажіть, чи може екс-прем'єр-міністр Пустовойтенко насмілитися йти в окрузі?! Так проти нього навіть агітувати не потрібно, люди вже самі знають: якщо він не піде за списком "За єдУ!", то у парламент його ніхто не вибере.

- У вас у списку є заступник директора інституту соціології Шульга. За вашими оцінками, чи правда, що нинішній рейтинг КПУ поступається "Нашій Україні", як це публікується у всіх звітах?

- Наш рейтинг найвищий, а переважна більшість опитувань, які проводяться – "політичне заробітчанство"- далекі від науки. У минулому році СДПУ(О), яку не запідозриш у симпатіях до комуністів, провела дуже масштабне соціологічне дослідження по всій країні. Результати показали, що рівень довіри виборців до комуністів приблизно 40 процентів. Однак у партійній роботі ми з великою довірою ставимося до досліджень і результатів соціології. Враховуючи їх, ми і визначаємо напрями роботи фракції і зміст агітації. Наприклад, ми враховуємо, що для виборців Сходу і Півдня України головною проблемою є рівень охорони здоров'я. І ми включили у список партії фахівців з медицини, таких як Лобода.

- Я саме хотів про нього запитати! Кандидатура директора "Укрпрофздравниці" як і деякі інші невідомі серед комуністів прізвища, викликала обурену реакцію багатьох делегатів з'їзду. Ніхто не знає, які у нього заслуги, і ніхто не чув, щоб партія користувалася послугами профспілкових санаторіїв.

- Ось у цьому і проявляється наша безкорисливість! Лобода включений до партійного списку, передусім, тому, що є прекрасним фахівцем, який зміг зберегти і розвинути систему, за яку відповідає, зберегти її доступність для трудящих.

- Але ж у нас багато людей, на яких тримається система, - на зразок Миколи Азарова, не перед зарплатою буде сказано.

- Цим ми, комуністи, і відрізняємося від інших партій, що відрізняємо творців, і тих, хто служить інструментом у руках режиму.

- Ваші колеги кажуть, що "прохідна частина" партсписку буде не більшою 75-80 прізвищ. Що думаєте ви?

- На минулих виборах ми провели за списком 84 людину. Ми будемо робити все, щоб у цю виборчу кампанію їх число було більше. Відносно прогнозу - 1 квітня дасть відповіді на всі питання.

- А тепер хіт сезону. Хто вніс до списку кандидатуру генерального прокурора Потебенька?

- Довгий час ми вели переговори про співпрацю на виборах з людьми, які представляють всі сфери суспільства. У багатьох випадках переговори закінчувалися успішно і наш список поповнили, наприклад, керівник ветеранського руху Герасимов, генеральний консул у Данії Алексєєв, - молода людина, але вже полковник запасу з двома вищими освітами, та інші. Можу зараз сказати, що ми обговорювали можливість включення до списку осіб, які служать у міністерстві оборони та внутрішніх справ. Зі всіх державних структур ми не проводили переговори про включення до списку тільки із співробітниками уряду, Служби безпеки і адміністрацій Президента.

Відповідальність за появу Потебенька у списку Компартії повністю лежить на мені. Я особисто провів переговори з Михайлом Олексійовичем, і запропонував його поставити під номером 20 на засіданні президії ЦК.

- Один відомий комуніст у кулуарах парламенту поставив цікаве питанням, - чи відбулася б революція 1917 року, якби Ленін включив у виборчий список більшовиків у четверту Держдуму імперського обер-прокурора? Коротше кажучи, як і чому ви вмовили Потебенька?

- Потебенько - прекрасний організатор, чесна і принципова людина. Він певною мірою став заручником ситуації, а об'єктивні обставини, у тому числі і законодавча чехарда не дають можливості оперативно розкрити гучні злочини. Якби не всілякі там клінтони та їх українські маріонетки, матеріали розслідування діяльності першого президента Кравчука давно б вже були оформлені у вигляді карної справи.

Михайло Олексійович проявив силу волі, коли все ж таки порушив справу сина Кравчука. Корупція в Україні пустила глибоке коріння ще до призначення Потебенька. Вкрадені у народу гроші високопоставлені злочинці сховали в оффшорних зонах. Оффшори знаходяться в основному під контролем американців, які зацікавлені у збільшенні оберту тіньових капіталів і не бажають їх повертати в Україну. Це не Потебенько гальмує розслідування, а мафія і її високі заступники.

З Михайлом Олексійовичем ми зустрілися ще восени. Переговори пройшли у Києві. Коли я робив пропозицію, я, зрозуміло, враховував, що цей крок зазнає критики з боку наших політичних противників. Але ми зважили все. Михайло Олексійович подумав, і через деякий час дав згоду. Він дуже переживав, коли проходило гостре критичне обговорення його кандидатури на пленумі ЦК і з'їзді партії.

- Давити на генпрокурора реально може тільки Президент Кучма, як це чудово можна почути на плівках Мельниченка. Вам не здається, що Михайло Олексійович, у високих професійних якостях якого я також не сумніваюся, разом з тим дуже піддається вказівкам Леоніда Даниловича?

- Ні. Я пригадую, як зайшов до Михайла Олексійовича минулого літа. Він був збуджений, напередодні він подав заяву про відставку. Він робив подання Президенту і прем'єр-міністру Кінаху, що не можна призначати Станік на посаду міністра юстиції. Генпрокурор прямо заявив Президенту, що і Станік і її чоловіка Долганова потрібно притягнути до карної відповідальності. Я тоді сказав Михайлу Олексійовичу, що прокуратура залишається єдиним інструментом боротьби із злочинністю у країні. Всім відомо, що судова система тільки імітує об'єктивність і законність. Потебенько зараз скутий нормами законів, прийнятих т.з. більшістю. І зрозуміло, що, приймаючи ті, чи інші закони вони захищають свій капітал, приховують злочини, позбавили Генеральну прокуратуру права нагляду. Тільки зараз вдалося відкрити карні справи, скажемо, по екс-главі "Нафтогазу України" Ігорю Бакаю, при тому, що чинилися всілякі перешкоди.

- Михайло Олексійович заявив, що до парламентських виборів прокуратура розкриє резонансні злочини. Однією з них є справа про банкрутство банка "Україна". Разом з тим, до справи причетні родичі Ткаченка, екс-глави парламенту і восьмого номера у списку КПУ. Вас не лякає, що службове завзяття прокурора завдасть збитку партійній репутації?

- На одній з останніх зустрічей з Президентом я запропонував забезпечити прозорість розгляду справи "України". Електронна база даних про діяльність банку зникла. Але за моєю інформацією, дискета з доказами зберігається в одного з міністрів. Не буду поки називати його прізвище.

- Це вам Потебенько розповів?

- Ні, це мої дані. Я з Михайлом Олексійовичем ці питання не обговорював принципово. Попросив тільки об'єктивного розгляду. А Олександр Ткаченко сказав, що він обов'язково розкаже, хто саме винен у закритті "України". І він це зробить свого часу, тому що до виборів будь-яка інформація може бути витлумачена як порушення Закону про вибори.

- Ви вважаєте, що сім'я Ткаченків непричетна до краху банка?

- Тільки суд має право визначити, чи винна чи невинна конкретна людина. І я не маю наміру будь-якими заявами чинити тиск на хід розслідування. Але я запропонував Президенту і генпрокурору: перевірте 20 найбільших кредитних ліній "України", і все стане зрозуміло. І ще я сказав Президенту – будь-яке гальмування розслідування по банку, перекладає відповідальність за розорення вкладників особисто на вас. Ми доведемо справу по банку "Україна" до кінця.

- Скажіть, чи зможе вплинути на хід виборів "касетний скандал"? За чутками, скоро можуть з'явитися стільки часу обіцяні соціалістами записи ваших розмов з Президентом Кучмою. Кажуть, що у ваших бесідах брали участь цікаві свідки - депутати ВР Рибак, Звягільський, глава податкової адміністрації Азаров.

- Та я вже неодноразово говорив, що буду радий почути записи моїх бесід з Президентом, тому що всі зрозуміють наскільки принципова у нас вийде з ним розмова. Я не соромлюся цих бесід. В окремих випадках були і свідки цих розмов, в т.ч. і народні депутати. Про результати зустрічей інформуються секретарі ЦК партії, оскільки ми разом готуємо ті питання, які я обговорюю з Президентом.

Я не сумнівався в автентичності записів Мельниченка з 11 листопада 2000 року, коли мені їх запропонували використати. Після оголошення плівок було очевидне, що характер, тематика, межі поведінки фігурантів плівок не залишають сумнівів у достовірності. Але я зажадав проведення технічної експертизи, щоб виключити використання партії з метою дискредитації, в т.ч. і якщо є записи, які містять секретні дані, що стосуються питань національної безпеки. Ми чітко визначили позицію фракції щодо звільнення з посад голови СБУ, міністра внутрішніх справ, керівника митниці.

Думаю, що закладали підслуховувальні пристрої ще в адміністрації Президента, коли був Кравчук. Вірне служіння демократів першої хвилі дозволило американцям нашпигувати будівлю електронними системами прослуховування. Я по-людськи співчуваю мамі і сім'ї Георгія Гонгадзе, який став жертвою політичного злочину. Але мене хвилює і те, що "касетний скандал" може бути активно використаний передусім проти нашої України різними країнами. Разом з тим переконаний, що розслідування необхідно закінчити у найкоротші терміни і винні повинні відповідати згідно закону.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
09:45
У Кривому Розі − приліт інфраструктурний об'єкт: 3 поранених
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
09:17
Комбінований удар по Україні: сили ППО збили 22 ракети, 2 з яких Х-22 та 14 "Шахедів"
09:14
Внаслідок обстрілів призупинена робота вокзалу у Дніпрі
09:06
Інтерв'юВ.о. міністра спорту: Якщо взяти абсолютне значення, то кількість заброньованих футболістів – це невелика частина
Усі новини...