"Мертві душі" для "Укртелекому"

Понеділок, 4 лютого 2002, 14:10
Скориставшись задумом українського письменника Миколи Гоголя, викладеним в класичному романі "Мертві душі", українська національна телекомунікаційна компанія "Укртелеком" запропонувала невеликі пакети власних акцій тисячам співробітників, які вже пішли з життя. І хоч духам було надано цілих два зайвих місяці, щоб поділитися з компанією своєю готівкою, представники "Укртелекому" заявили, що результати їх розчарували.

Незвична акція, що була частиною першого етапу приватизації "Укртелекому", розпочалася в жовтні та завершилася в минулу п'ятницю. Спочатку передбачалося, що 5% акцій підприємства будуть продані керуючому персоналу "Укртелекому", 2,08% - нинішнім співробітникам, а 5,92% - колишнім співробітникам.

Протягом другого етапу, який пройде трохи пізніше в цьому році, уряд сподівається продати 37% акцій стратегічному інвестору мінімум за $350 млн.

Але результати першого етапу можуть виявитися поганим вісником. Очікувалося, що і керівники компанії, і звичайні співробітники повністю викуплять свої пакети. Однак, колишні співробітники подали заявки тільки на 0,3% акцій компанії. А це означає, що портфель з 5,6% акцій невикупленим.

Брокери кажуть, що велика частина таких акцій була зарезервована для людей, що давно залишили цей світ, в межах стратегічного плану, метою якого було підвищення вартості 5%-го пакету акцій, призначеного для керівників "Укртелекому". Адже очікується, що стратегічний інвестор захоче збільшити свої 37% до 40% вже згідно з українським законодавством.

Однак з урахуванням того, що персонал і колишні співробітники викупили менше за 3% акцій, які потім можна буде перепродати стратегічному інвестору, керівники "Укртелекому" зможуть підняти ціни на свій 5%-й пакет акцій.

У романі Гоголя, як відомо, дріб'язковий шляхтич роз'їжджає країною, скупає імена мертвих кріпаків. Він сподівався, що величезна кількість селян допоможе йому одружитися з дочкою справжнього багатія.

Однак, керівники "Укртелекому" використали "мертві душі" не тільки для того, щоб вивести з гри додаткові акції. Цей крок, крім всього іншого, дав їм додатковий час для пошуків покупця на їхні власні 5% акцій.

Кінцевий термін подачі заявок на купівлю акцій теперішніми та колишніми співробітниками був пересунутий з першого грудня на перше лютого. За словами керівництва "Укртелекому", їм довелося продовжити термін подачі заявок, оскільки убогим пенсіонерам потрібно більше часу, щоб зібрати необхідні $72.

Брокери, однак, кажуть, що більшість співробітників і "живих" пенсіонерів продали Міжрегіональній фінансовій компанії, що має деяке відношення до керівництва "Укртелекому". Вони кажуть також і про те, що керівники компанії вимагали більшої кількості часу, аби забезпечити місце для своїх 5% в західних інвестиційних фондах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...