Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Григорій Омельченко: "Прикро, що Лазаренко сидить в камері один"

Четвер, 7 лютого 2002, 12:33
Саме з ініціативи цієї людини українські депутати ухвалили рішення порушити кримінальну справу проти президента Леоніда Кучми. Григорій Омельченко
лідер і організатор депутатського об'єднання "антимафія", в яке входять офіцери спецслужб. Колишній глава відділу по боротьбі з корупцією контррозвідки Служби безпеки України Омельченко взявся за розслідування найбільш гучних мафіозних справ.

- Чи не запізно ви затіяли імпічмент, адже нинішньому складу Ради залишилося засідати трохи більш 10 днів?

- Ми вимагали імпічмента ще в 1997 році. Ми наполягали на відстороненні президента за порушення Конституції і службові злочини. Ми говорили про це і в 2000-му, представляли матеріали про злочинну діяльність українських посадових осіб. Знадобилося ще півтора року, щоб депутати підтримали нас.

Якщо нинішня сесія не проведе імпічмент, це питання не зніметься. Наші матеріали зареєстровані в Раді. Обрані в березні депутати будуть вимушені повернутися до президентської теми.

- Ви хочете добитися імпічменту, зробити те, що не вдалося українській опозиції рік тому, коли Кучму звинувачували в загибелі журналіста Георгія Гонгадзе, а посеред Києва з'явилася наметова "Зона, вільна від Кучми"?

- Закон вимагає від мене: якщо мені відомо про злочини посадових осіб, я повинен зробити з цього приводу звертання або запит в генпрокуратуру. Ми не відмовимося від ідеї імпічменту . Нам просто образливо, що Пашка Лазаренко сидить в камері один.

- Жодна з ваших справ не закінчилася конкретним результатом - ви нападали на Звягільського, а він виправданий і став депутатом. Полювали за Кучмою, а він переобраний на другий президентський термін. Нинішня історія з імпічментом - спроба спецслужб популяризуватися перед виборами?

- Можна подумати, що все планується під вибори, але якби Генпрокуратура зайнялася "нашими підопічними", не довелося б знов згадувати про них. При владі діє злочинність, будь-які докази розсипаються - проти фактів працює система.

- Може просто фактів замало?

- Матеріалів досить. Але жоден з політиків не може сісти один - він працював в групі, за співучасті, під чиїмсь прикриттям. Це створює кругову поруку чиновників.

Матеріали депутатського розслідування дій Кучми - плід роботи двох слідчих комісій, починаючи з 1994 року. Одна з них, у справі про розпродаж "під нуль" Чорноморського морського пароплавства, з'явилася з моїй ініціативи. Ще тоді ми вийшли на інформацію про причетність Кучми до викрадення 12 мільйонів німецьких марок. Ми домагалися порушення карної справи. Прокуратура не винесла постанови про відмову, але і про відкриття - також. Потім ми виявили президентські рахунки в Західній Європі. Але, незважаючи на доручення Ради генпрокурору провести розслідування, все пішло в пісок.

І не можна забувати, що п'ять осіб , які знали про розкрадання 12 мільйонів марок, що відбулося, коли Кучма був прем'єром, а Кравчук президентом, убиті. Шостий раптово помер від інфаркту, сьомий загинув в автокатастрофі.

- Ви упевнені, що на цей раз вам буде супроводити успіх?

- Депутати підтримали запит, написаний нами. Згідно з ним прокуратура повинна порушити справу проти президента і його оточення - екс-міністра Лобова і депутата Звягільського. Мова йде про зникнення мільйонів з Державного валютного фонду України, про пособництво Кучми Павлу Лазаренко (екс-прем'єру України, що нині знаходиться в американській в'язниці. - Я.С.) у відмиванні грошей, про корупцію.

У четвер ми в Раді ставимо питання про початок процедури імпічменту. Ми так вирішили на нараді у спікера Івана Плюща. Імпічмент не означає, що на президента відразу надінуть петлю. Документи, зібрані нами, підуть в Верховний суд, щоб він дав висновок: чи є названі дії злочинами.

Якщо Верховний суд виправдає президента і не вважатиме "викачку" державних коштів за злочин, тоді я особисто поставлю в Раді питання про присвоєння Кучмі звання "Героя України".

За скандалом з 1+1 дехто бачить руку Омельченка, а хтось - вухо СДПУ (О). Про перебіг подій, версії та припущення, про скандали та їх появу в пресі – читайте в новому проекті ППП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...