Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Газова" помста Києва

Четвер, 7 лютого 2002, 13:01
Суперечлива інформація про підсумки засідання ради директорів "Газпрому", що відбулася 4 лютого, зіграла явно не на користь останньої. Справа в тому, що після зборів ради директорів поповзли чутки про відмову "Газпрому" будувати гілку газопроводу Ямал-Європа, яку планується провести через територію Білорусії і Польщі. Цей трубопровід покликаний постачати до 30 млрд куб. м газу на рік з Росії до країн Європи, оминаючи територію України.

У консорціум по його будівництву разом з російським "Газпромом" вже вступили майже всі найбільші європейські газові концерни - італійський Eni, французький Gas de France, німецькі Ruhrgas і Wintershall. Пішли навіть чутки про те, що директори газового концерну схвалили пропозицію менеджменту "Газпрому" заморозити цей проект і направити кошти на більш насущні проблеми російського газового монополіста. Правда, буквально на наступний день анонімне джерело "Інтерфаксу" спростувало цю інформацію. Хоч експерти і зійшлися на думці, що всі ці повідомлення - частина інформаційної кампанії "Газпрому", який торгується з Польщею про умови будівництва газопроводу, у Києві розцінили цю інформацію по-іншому.

Варто нагадати, що Україна затаїла чергову образу на Росію, коли президенти Володимир Путін і Олександр Квасневський фактично домовилися про те, що Москва буде будувати газопровід в Європу в обхід української території. І ось тепер Київ, ймовірно, вирішив відігратися. Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку України ухвалила рішення відмовити національній акціонерній компанії "Нафтогаз України" у випуску і обігу єврооблігацій об'ємом 1401 млн дол. (1401 тис єврооблігацій номіналом 1000 дол.) для подальшої їх передачі ОАО "Газпром" на рахунок погашення боргу за поставлений, але не оплачений природний газ.

Як повідомляє ПРАЙМ-ТАРС, рішення про відмову у видачі дозволу, прийняте в зв'язку з тим, що умови випуску і обігу єврооблігацій "НАК Нафтогаз України" суперечать чинному українському законодавству. Відповідно до міжурядової російсько-української угоди від 4 жовтня 2001 р., яка містить застереження про умови погашення заборгованості "Нафтогазу України" перед "Газпромом" за поставлений, але не оплачений газ, "Нафтогаз України" має забезпечити випуск і передачу єврооблігацій "Газпрому" протягом 4-х місяців від дня підписання угоди.

Виходить, що термін передачі вже настав. Єврооблігації повинні гаситися українською стороною в період з 1 травня 2004 р. до 1 листопада 2013 р. з виплатою 2 рази на рік по 5% від об'єму їх емісії. На неоплачену суму облігацій нараховується прибуток в розмірі 6-місячного Libor плюс 1% річних. Перший процентний прибуток за цими єврооблігаціями встановлений з 1 червня 2000 р. по 1 травня 2002 р. 30% нарахованого за цей період процентного прибутку повинно бути виплачено "Газпрому" 1 травня 2002 р., а на інші 70% нарахованих за цей період процентних прибутки випускаються додаткові єврооблігації, аналогічні випущеним на основну суму боргу.

У разі невиконання платіжних зобов'язань за своїми єврооблігаціями "Газпром" відповідно до українсько-російської міжурядової угоди "Нафтогаз України" має право скорочувати на невиплачену суму розмір грошової виплати або постачання природного газу за рахунок оплати транзиту російського газу через територію України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування