Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Євро повалить доларові піраміди в країнах СНД

Четвер, 7 лютого 2002, 13:55
Мрії політиків Старого Світла, схоже, збуваються. По Європі тріумфально простує євро. Єдина європейська валюта з віртуальної перетворилася на реальну, європейський обиватель із задоволенням міняє марки, франки, драхми, ліри, песети на нові, хрусткі банкноти. З нового року євро стала засобом платежу в дванадцяти країнах Європейського Союзу.

Вже до кінця січня в євро здійснювалося 85% всіх грошових операцій. Банкіри і аналітики прогнозують, що євро в перспективі складе конкуренцію американському долару, стане другою резервною валютою, зможе укріпити європейську економіку і інтеграцію, послужить могутнім чинником їх розвитку.

Але, видимо, не тільки філософські роздуми про природу грошей примушують ділові кола Росії і країн СНД найближчим часом вжити термінових заходів для того, щоб уникнути чергової фінансової катастрофи, яка разом може поховати надмірні амбіції лідерів нових незалежних держав.

З появою євро посилилася конкуренція США і об'єднаної Європи, сфера використання долара, враховуючи, що на всі держави ЄС припадає 38% світових торгівлі, а США - 12%, буде істотно скорочуватися. Вже сьогодні аналітики стверджують, що об'єм "зайвої" доларової маси в світі становить 50 млрд. Більше того, 30% торгівлі Росії припадає на країни СНД, природно популярність євро буде визначатися цим могутнім чинником. У СНД доларизація стала реальністю і досягла небачених масштабів. Практично все населення пострадянського простору зберігає свої накопичення в американських доларах, а не в карбованцях, гривнях, ларі.

Напередодні ймовірного чергового перерозподілу світового фінансового і фондового ринків, прагнучи убезпечитись від знецінення долара, країни СНД можуть перейти на євро і викинути на валютний ринок до 60 млрд. доларів.

Це, як стверджує більшість російських аналітиків, "і зіграє роль пострілу стартового пістолета, викидання долара стане поголовним і буде наростати як снігова лавина". Доларова піраміда може легко зруйнуватися, як завалилися МММ, ДКО в Росії, ОВДЗ на Україні. Щоб уникнути чергового фінансового потрясіння лідери країн СНД сьогодні прагнуть попередити негативний розвиток подій, ведуть активні консультації між собою, висувають найрізноманітніші проекти, які зможуть захистити фінансові системи нових незалежних держав.

Президент Казахастана Нурсултан Назарбаєв, на останньому самміті керівників держав СНД заявив, що "необхідно розпочати переговори про створення єдиної валюти країн Співдружності". На його думку, така валюта вирішила б багато проблем взаємовигідної торгово-економічної співпраці і захистила б економіку СНД від негативного впливу долара і є, а також залежності від американських і європейських фінансових ринків. Є багато "за" і "проти" єдиної, уніфікованої валюти країн СНД.

Якщо існує єдина валюта, буде єдиною і система взаєморозрахунків, зникнуть коливання національних валют стосовно одна одної. Але, в той же час, буде знищений валютний ринок країн СНД, який хоч і малою мірою, але сприяв розвитку національних економік. Правда, фондовий ринок, ринок цінних паперів розвинений тільки в Росії і деяка його подібність існує на Україні.

Відомий російський експерт, радник правління Кредитімпекс банка Михайло Старченко в інтерв'ю журналу "Євразія сьогодні" заявив, що "якщо і буде прийняте політичне рішення про створення єдиної валюти країн СНД, то це буде карбованець. Слово "карбованець" (рос."рубль") на слуху, всі пам'ятають карбованець, ментальних проблем не буде". На думку банкіра, Росія, в порівнянні з іншими країнами СНД, займає домінуюче місце в економічному розвитку. Але головним аргументом на користь карбованця, як єдиної валюти є те, що на пострадянському просторі живуть мільйони людей, які ще добре пам'ятають карбованець, тримали його в руках, засовували в кишені і гаманці.

Тому вони зможуть швидко освоїти єдину валюту і пристосуватися до нових фінансових правил, не отримавши від реформи чергового психологічного потрясіння. Але національні гроші це, як відомо, ще і символ суверенітету і незалежність держави.

Будь-які ініціативи введення єдиної валюти будуть політизовані і стануть причиною соціального катаклізму, розділення населення на патріотів і зрадників. Росія відразу ж буде оголошена країною імперських амбіцій, а країни СНД - маріонетковими державами. Важко уявити, що націоналісти Грузії, України або Казахстану схвалять ідею введення єдиної, "несвоєї" валюти, ліквідацію національних Центробанков.

Всі країни колишнього СРСР сьогодні залишаються державами з нестійкими кризовими економічними системами. Їх лідери вважають за краще свої економічні проблеми вирішувати самостійно, а створення будь-яких наднаціональних , наддержавних структур сприймають як замах на суверенітет і незалежність країни.

Експертизи:

Надзвичайний і Повноважний Посол України в РФ Микола Білоблоцький:

"На нинішньому етапі введення єдиної валюти в країнах СНД неможливе і недоцільне. Існує багато "але", як би нам не хотілося прискорити інтеграційні економічні процеси. Істотна відмінність законодавства, нормативної бази, що регулює економічні, фінансові, кредитні відносини в СНД, а також рівень розвитку економіки в країнах Співдружності не дозволить єдиній валюті виконувати функцію євро.

Європа довгий час йшла до єдиної валюти. Економічні системи цих країн характеризуються єдиними стандартами і рівнем розвитку. Сьогодні розмови про єдину валюту в країнах СНД - це утопія. Показово, як Росія і Білорусія, об'єднана декларативно в єдину союзну державу, намагаються ввести єдину валюту. Вже три роки обговорюється ця тема, але, видимо, існує безліч проблем, які не дозволяють це зробити".

Спеціальний представник президента РФ, Надзвичайний і Повноважний Посол РФ на Україні Віктор Черномирдін:

"Сьогодні у Росії і України немає необхідності вводити спільну валюту, наші країни ще не доросли до такого кроку, ми не романтики. Можна вводити єдину валюту тільки за тієї умови, якщо вона не зашкодить нашим державам. Лише в перспективі, коли інтеграція наших країн досягне високого рівня і буде створена необхідна правова база, в цьому процесі не буде нічого страшного".

Керівник аналітичного управління Центра політичної кон'юнктури Росії Костянтин Симонов:

"Ініціатива президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва ввести єдину валюту на території СНД абсолютно нереальна. Навіть в Європі, де соціально-економічний рівень розвитку держав досить близький, виникло безліч проблем з введенням евро. Економічні системи країн СНД настільки асиметричні, що в найближчі декілька років немає сенсу навіть говорити про це. Крім того, існують технічні аспекти цієї проблеми: наприклад, скільки буде емісійних центрів?

Щоб оцінити складність проблеми, досить пригадати, що єдиний карбованець не можуть ввести навіть на території союзу двох держав Росії і Білорусі, які протягом декількох років не в змозі вирішити, де буде знаходитися емісійний центр. І чим більше країн буде втягнуто в цю проблему, тим її рішення здається менш реалістичним. Необхідно, принаймні, уніфікувати законодавство держав, на території яких планується введення єдиної валюти.

При цьому потрібно враховувати неоднакові політичний, економічний і податковий режими. Крім того, кожна держава буде вимагати права самому друкувати цю валюту, не погоджуючись віддати цю перевагу РФ. У цьому випадку, подібна ідея ставати безглуздої для Росії".

Головний науковий співробітник ІМПЕ РАН Олександр Ципко:

"Пропозиція президента Нурсултана Назарбаєва про введення такої валюти - це PR-акція. На роль єдиної валюти підходить російський карбованець, і ця ідея, безумовно, позитивна. Однак перспектива введення єдиної валюти залежить від політичного потенціалу Росії. Поки що країна живе за рахунок нафти, має слабкий внутрішній ринок, неплатоспроможне населення і тому важко оптимістично міркувати на цю тему. При нинішній інфляції і нестійкості карбованця реалізовувати подібні ідеї неможливо. Країни СНД хотіли б, щоб карбованець став єдиною валютою пострадянського простору.

Це спростить процедуру розрахунків, прибере непотрібну бухгалтерію. Карбованець може бути взятий за перехідну, експериментальну, тимчасову форму, щоб випробувати такий механізм. Той факт, що сьогодні відкладається створення єдиної валюти в рамках білорусько-російського союзу і практично стримується його подальший розвиток саме Росією, свідчить про те, що поки у РФ немає розуміння необхідності відтворювати цей простір. Росію саму може спіткати доля СРСР. Країну можна врятувати, тільки відновлюючи і зміцнюючи ті зв'язки, які існували в рамках колишнього СРСР, навіть якщо зберігатися нові суверенні держави. Сама місія Росії в тому, щоб вона стала центром тяжіння, а не центром відштовхування".

Директор Інституту Європейської інтеграції і розвитку (Київ) Дмитро Видрін:

"Існує, як мінімум, дві діаметрально протилежні точки зору на введення єдиної валюти на пострадянському просторі. Політична еліта країн СНД самостверджується за геополітичною ознакою. "Євразійці", безумовно, виступають "за" введення єдиної валюти. "Західники", природно, - "проти". Українська політична еліта не бажає мати нічого спільного з тими цінностями, які декларуються на євразійському, азіатському просторі. Україна себе стверджує через заперечення, її головний лозунг: "ми - не Росія!", "ми - не Євразія!".

Завдяки введенню євро, Україна може претендувати на входження в Европу. Для Казахстану і країн цього регіону основоположним залишається твердження: "ми Євразія!", "ми сповідуємо азіатські, ісламські традиції, але прагнемо до європейських цінностей". Російська еліта також розкололася в оцінці можливості введення в СНД єдиної валюти на європоцентристську, і на євразійську.

Частина політичної еліти вважає, що країна повинна стати чисто європейською державою і відповідно виступає проти введення єдиної валюти на просторі СНД. Інша - орієнтована на Євразію як на самодостатній економічний і політичний регіон, здатний стати новим конкурентним геополітичним простором.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...