Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко живе минулим роком - Томенко

П'ятниця, 8 лютого 2002, 15:01
Вперше за десять років незалежної України на виборах до Верховної ради України комуністична партія України має шанс поступитися першим місцем.

Про це заявив на прес-конференції у Києві голова Інституту Політики Микола Томенко. За даними соціологічних опитувань, які оприлюднив УЦЕПІ ім. О.Разумкова, центр "Соціальний моніторинг", Інститут політики, фонд "Демократичні ініціативи", на першому місці за процентною кількістю голосів посідає виборчий блок Віктора Ющенка "Наша Україна". За списком "Нашої України" кандидатом у депутати до ВРУ балотується Микола Томенко. "Наша Україна" має від 17 до 21%.

На другому місці КПУ з 15-19%. З 3 по 6 місце (в алфавітному порядку) на думку політологів йдуть блок "ЗаєдУ!", "Жінки за майбутнє", ПЗУ та СДПУ(О), які набирають по 4-6 відсотків.

Місця з 7 по 10 посідають "Блок Наталії Вітренко", БЮТ, "Яблуко" та СПУ, вони отримали б 3-5%. На позиціях з 11 по 15 місце знаходяться такі політичні сили – виборчий блок "ДемПУ-Демсоюз", "Єдність", "Народний Рух України" за єдність, "Нова генерація України" та СелПУ – з показником у 1,5-3%.

Такі учасники виборчого процесу, як КОП, "Проти всіх", "Нова сила" блок "ЗУБР" набирають всього тільки 1% голосів.

Томенко також відзначив, що "політологи зовсім не очікували, що буде така велика кількість суб'єктів виборчого процесу". Проте, на думку соціолога Сергія Макеєва, це тільки позитивний момент, що свідчить про становлення політичної системи України.

Томенко також відзначив, що "на цих виборах спрацював статевий фактор", що також стало певною несподіванкою для політологів. "Ніколи в Україні не голосували за жінок, тому що вони жінки", - наголосив Томенко. Проте вже з результатів сьогоднішніх соцопитувань випливають ті 4-6% голосів, які виборці готові віддати за блок "Жінки за майбутнє", де у списку 80% жінок.

Томенко відзначив, що такий ріст популярності "статевого проекту" свідчить про те, що аполітичний виборець "знайшов свою нішу". "Тобто ті, хто не не дуже хотів голосувати за ту чи іншу партію з політичних причин, отримали гарну можливість проголосувати так, як хоче".

Пояснюючи такий відносно невисокий рейтинг "Блоку Юлії Тимошенко" Томенко відзначив, що причина у тому, що "ментальність у Тимошенко залишилася на рівні зими 2001 року, а зараз вже 2002 рік". "Виборці чекають зміни не Кучми, а вирішення своїх соціально-економічних проблем".

Проте, на думку Сергія Макеєва, у випадку з БЮТ може спрацювати так званий "чинник страху", "коли виборці прийдуть на виборчі дільниці і не боячись проголосують за опозицію". На думку соціолога, відповідаючи на питання, яке ставиться під час опитувань "За кого ви будете голосувати?" респондент просто боїться відповідати чесно.

Pravda.com.ua

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
22:35
Tesla витратить 500 мільйонів доларів на розширення мережі зарядних станцій
Усі новини...
Реклама: