Презентацію блоку харчовиків у Криму майже зіпсував Анатолій Франчук

Субота, 9 лютого 2002, 17:21
У суботу в Сімферополі в помпезному приміщенні Українського музичного театру відбулися збори місцевого партгоспактива, які назвали презентацією блоку "За ЄдУ".

Урочистий захід відзначив своєю присутністю лідер партії "Трудова Україна" Сергій Тігіпко. Будинок театру, який ледве вмістив всіх великих й маленьких кримських начальників, природно, було прикрашено прапорами і лозунгами, один з яких викликав деяке здивування. Слова, що на ньому накреслено: "У єдиній Україні - єдиний Крим" - деяких навіть налякали, тому що явно натякали - на півострові з'явилися якісь приховані внутрішні сепаратисти, які захотіли відділити від материнського тіла який-небудь Джанкойський район або село Трудолюбівку.

Ще більше здивування викликав у присутніх прохід до стола президії, а потім розташування за ним, між Тігіпком і прем'єром Валерієм Горбатовим, визначної фігури - колишнього прем'єра і колишнього президентського свата Анатолія Франчука. "Дідусь", як його ласкаво називають в Криму, маючи на увазі його головуючу роль в сім'ях-авторитетах, поводився невимушено: відкидався на спинку стільця, демонструючи непідроблену увагу до деяких ораторів, активно перемовлявся з сусідами, по-господарському жестикулював. Тобто демонстрував публіці - Франчук повернувся. І не просто, як Дідусь, а як велика людина і навіть Контролер пропрезидентського блоку.

Журналісти, звичайно, поцікавилися потім у Тігіпка, в якій якості Анатолій світ-Романович з'явився перед харчовим народом? Той, не зумівши приховати розгубленість, відверто повідомив: "Точно таке ж питання з'явилося і в нас". Він не посоромився навіть розказати журналістам, що напряму спитав у самого Франчука: мовляв, чим, власне зобов'язані. І той, неначе б то відповів: "Маю право, тому що саме я засновував Аграрну партію в Криму".

Діючий прем'єр Горбатов при цьому відчував себе явно не в своїй тарілці. З одного боку, і перед Тігіпком незручно, а з іншого, ну не міг же він, дійсно, перегородити дорогу в президію своєму старому друзяці. Інші місцеві начальники мовчали, тому що знають: якщо колишній сват відчув силу і пішов танком, ніякою "катюшею", а тим більше Серьожею його не зупинити.

У всьому іншому захід відбувся чинно. Тігіпко віщав - його слухали. Предметом віщання стала, природно, програма блоку "За Єду". У виконанні головного "трудовика" вона звучала в формі риторичних питань, перевіряючих потенцію блоку.

Чи зможемо ми зберегти темпи економічного розвитку, якого досягли останнім часом?

Чи зможемо ми зберегти країну від внутрішніх конфліктів, які спостерігаємо в країнах СНД і Східної Європи? Чи зможемо ми вибудувати нашу соціальну політику? Чи зможемо ми гармонійно вибудувати нашу зовнішню політику: продовжувати товаришувати з Росією, нормально спілкуватися, вибудовувати з нею людські і державні відносини, не забуваючи при цьому, що нам однозначно дуже потрібні відносини з США і особливо з Європейським Союзом?

Відповіді на них не прозвучало. За словами Тігіпка, "на всі ці питання дадуть відповідь вибори 2002 року, тому що вони дадуть відповідь, чи буде сформована конструктивна більшість в парламенті, яка, нарешті, візьме на себе відповідальність".

Щоб дожити до цієї світлої години, треба, звичайно, спочатку перемогти на виборах. Рецепт перемоги дуже простий, і Тігіпко поділився ним із залою, яку заповнили представники реального адмінресурсу. " Ми в жодній мірі не повинні сподіватися на міфічний адмінресурс, - простодушно заявив харчовик-реформатор. - Ми повинні йти до людей. Переконувати їх і боротися за їхні голоси. Треба йти до людей з правдою".

А що таке правда, знову таки, треба спитати простий народ. Тігіпко дав завдання начальникам, щоб вони негайно з'ясували, які у них на місцях болючі проблеми. А потім в Крим приїде сам Литвин і підпише разом з Горбатовим спільний документ про зобов'язання блоку всі їх швиденько роз'язати. І все.

На прес-конференції, що відбулася відразу після презентації, Тігіпко був не менш оптимістичний. З'ясувалося, що блок "За ЄдУ" розраховує отримати за пропорційним списком не менше 15% голосів виборців, а до них додати ще і своїх переможців на мажоритарних округах. Звичайно, був висловлений жаль, що і при такій блискучій перспективі блок "трохи не дотягне до абсолютної більшості в парламенті". Щоб заспокоїти країну, "заєдуни" готові піти на союз з правоцентристами. Зокрема, із "зеленими", жiнками нашого з вами майбутнього, СДПУ(о), "Нашою Україною" і "Єднiстю". Такий тандем реальний, оскільки між цими претендентами на владу немає таких протиріч, які перешкодили б їм "об'єднатися для користі країни".

Скромність загальноукраїнських запитів була приємно компенсована завданнями, які центральний штаб "харчоблока" дав своїм автономним колегам. Двом "найкращим" друзям: Сергію Куніцину (керівнику місцевого штабу "За ЄдУ" і екс-прем'єру) і Валерію Горбатову (координатору штабу і прем'єру діючому) доручено набрати не менше за 50 % місць в кримському парламенті.

Заважають цьому тільки ліві. Але коли колишні вороги об'єднуються, та ще під патронатом Анатолія Франчука, їм сам Грач не страшний. Виборцям тільки, як мавпі з анекдота, залишається розриватися між розумними і красивими.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News