Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кадрова політика України визначається в Кремлі - Олександр Мороз

П'ятниця, 1 березня 2002, 13:22
Візит Олександра Мороза на Сумщину 27 лютого розпочався з зустрічі з виборцями у Білопіллі. Після цього Олександр Олександрович приїхав до Сум, де о 16 годині з'явився в залі будинку культури заводу ім. Фрунзе. На відміну від виступу Юлії Тимошенко, який закінчився в тому ж самому залі за три години до приїзду Мороза, зал вмістив усіх бажаючих, більшість з яких складали особи похилого та пенсійного віку.

Хоча були також представники інших партій, обласної та міської адміністрацій, а також блока "За ЄдУ!" та "Жінок за майбутнє". Останні принесли плакати з агітками за свою партію, але так і не виставили їх.

Олександр Мороз зайшов до зали з центрального входу під гучні оплески присутніх, які встали, вітаючи лідера соціалістів. Мороз запросив до президії мера міста Суми Олександра Андронова та голову Сумської районної ради Миколу Кузьміна, які знаходяться в опозиції до обласної адміністрації та її голови Володимира Щербаня особисто. Кузьмін одразу зайняв своє місце у президії, Андронов, трошки повагавшись, також.

Юрій Луценко, який супроводжує Морза в регіонах, закликав голосувати за Олександра Андронова на місце міського голови Сум, бо він "не з донецького клану". Загалом тема "донецького клану на Сумщині" стала 27 лютого в стінах БК чи не центровою, бо Тимошенко також неодноразово робила закиди в бік пана Щербаня. Щодо комуністів, Луценко наголосив, що вони - не та сила, за яку треба голосувати, бо вони взяли до себе "брехуна Потебенька".

Потім Пан Мороз розповів про активну діяльність Володимира Щербаня на підтримку пропрезидентських сил - на прикладі студентів, яких примушують агітувати "За ЄдУ!", при тому безкоштовно. Сумські студенти, які стоять на вулицях у "ненажерливій одежі" стверджують, що їх вигнали на вулиці під тиском зі сторони деканів та ректорів.

"Я не буду як Тимошенко робити реверанси у бік Віктора Ющенка. Також скажу, що між ними нема знака рівності", - наголосив Мороз, кажучи прихильно про саму пані Юлію.

З Сум Мороз поїхав до Ромен, колишньої вотчини ПСПУ. Зал міського БК був заповнений практично вщерть. Тут Мороз та Луценко, скоригувавшись на аудиторію, повторили свої сумські виступи. Хіба що, частіше лунали закиди у бік Кучми ти Вітренко. А про фразу Ющенка про Кучму: "Він мені як батько", Мороз сказав: "Краще бути сиротою, ніж мати такого батька".

Запитання до Мороза були більш гострими, ніж у Білопіллі та Сумах, набагато більше питали про зв'язки лідера соціалістів з Лазаренком та колишню дружбу з Кучмою. Луценко розповів про останній візит Кучми до Росії: "Кучма зібрав українську діяспору, та будучи напідпитку сказав: "Ви, хохли, звертаюсь до вас. Росія - ваша мати, а я ваш батько". Зал дружно зареготав.

До речі, в президії сиділа жінка Сергія Іванченка, на яку після закінченні зустрічі накинулися дві бабусі у в'язаних беретах з криками: "А де був твій Мороз, коли засуджували твого чоловіка? Чого він жодного разу не прийшов на суд?"

На прохання "Української правди" Юрій Луценко прокоментував відвідини Сумської області.

Українська правда: Чи не здалось Вам, що в роменському залі було багато "засланих козачків"?

Луценко: Половина запитань до Мороза була віддрукована на одній і тій же машинці, ще багато запитань надходили від, як вважаю, членів ПСПУ. Але ситуація, в цілому, краща, ніж три роки тому. "Бабушкі у красних бєрєтах" порвали б на клоччя. Зараз, схоже, завдяки опозиції, стало зрозуміло, що галасом не візьмеш. Після "України без Кучми" такі, як Вітренко "відпочивають".

Українська правда: Склалося враження, що у вас, тобто СПУ та Тимошенко склався альянс сил...

Луценко:У нас є пакт про ненапад. Юлю ми взагалі не чіпаємо. Є в нас також узгоджені кандидатури на місцевих виборах до міських, обласних рад та на посади мерів... Обласна соціалістична газета "Позиція" з самого початку зайняла антищербанівську позицію. А Юля "згоріла" саме коли зачепила вугільний комплекс, тобто - інтереси донецького клану. Думаю, що наші позиції просто збіглися.

Олександр Мороз після закінчення виступу в Ромнах також відповів на декілька запитань.

Українська правда: Що Ви скажете з приводу закиду Володимира Литвина на адресу соціологів?

Мороз: Що соціологія у нас необ'єктивна - всі давно знають. Але Литвин про це сказав після того, як інститут Разумкова дав, я вважаю, об'єктивне дослідження, що рейтинги Мороза та "Єди" дорівнюють 4%. Навіщо було після цього казати про неможливість наших з ним теледебатів, що я - недостойний конкурент, в котрого нижчий рейтинг. Вважаю, що його заява - ознака роздратування з приводу того, що не всі соціологічні центри та інститути йому підіграють.

Українська правда: Щодо теледебатів Тимошенко та Вітренко. Як Ви вважаєте, в кого більше шансів виграти?

Мороз: Тимошенко виграє, бо Вітренко - класичний демагог. Так, Вітренко вчилась на економіста, але Тимошенко - практик в економіці. Сумніваюсь, що Тимошенко буде навіть про що сперечатись з Вітренко з приводу конкретних речей. До речі, мені запропонували, якщо не забув, на "1+1", на 5 березня дебати з Вітренко. Подивимось...

Українська правда: Ваша думка щодо ставлення Тимошенко до Віктора Андрійовича?

Мороз: В Юлії Володимирівни є елемент поваги до Ющенка як колишнього шефа. Якби він мав мужність відповісти їй такою ж повагою... Але це не означає, що Тимошенко не розуміє ситуацію з Ющенко, не бачить список "Нашої України".

Українська правда: Що Ви скажете про останній конфлікт Олександра Омельченка та Леоніда Кучми?

Мороз: Вважаю, що конфлікт - це післямова. А передмовою була розмова Омельченка з мером Москви Лужковим, з яким вони приятелюють. А Лужков зараз - дуже близька людина до Путіна. І Путін сказав Кучмі не чіпати Омельченка, бо скоро до Києва має приїхати Лужков. До речі, коли Литвин зустрівся з Володимиром Путіним, то після повернення в Київ він висловив побажання бути посередником між Кучмою та Омельченком. Хоча, це дуже погано, що кадрова політика України вирішується в Кремлі.

Українська правда: Хто, на Вашу думку, складе майбутню більшість у Верховній Раді?

Мороз: Дуже важко зараз сказати. Є два варіанти. Перший: фальсифікація на виборах. Тоді фундаментом більшості стане "Єда" та "Наша Україна". Якщо ж фальсифікації не буде, тобто не буде "єди"?

Головне, першою справою провести імпічмент президента. Думаю, що голосів для цього вистачить. А далі? Коли працює законодавство - досить і ситуативної більшості. Загалом же вважаю, що зараз ніхто не відповість на ваше питання: хто стане основою парламентської більшості.

Українська правда: Ви постійно використовуєте в агітаційній кампанії Мельниченка та його записи. Але для більшості виборців Мельниченко - це міф, якого ніхто й ніколи, крім декількох депутатів, не бачив. Наскільки коректний та ефективний такий підхід?

Мороз: Ми не збирались робити кампанію на майорі Мельниченкові. Просто висновки останньої експертизи співпали з початком передвиборчої кампанії. І це не наша, а американська ініціатива - вони дещо стурбовані "справою Лазаренка".

Зараз ми за старими публікаціями готуємо брошуру по записах Мельниченка. Ми бажали розвінчати міф про владу - і нам це вдалось. До речі, практично весь виборчий фонд ми витратили на книжки про записи Мельниченка, щоб люди могли відчути та зрозуміти правду.

Мельниченку наша влада пропонувала величезні кошти за його записи, але він відмовив.


Читайте також:

Пиріжки для Юлії Тимошенко

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування