Залиш надію всяк, хто сюди входить

Понеділок, 4 березня 2002, 15:07
"Співробітники київського УБОЗ опечатали офіс "Голден Телеком" на Хрещатику у Києві. Одночасно був закритий магазин компанії на вул. Софіївській, комутатор на вул. Лєбєдєва-Кумача і дзвінковий центр". Таке коротке повідомлення встигла передати прес-служба компанії в п'ятницю. А в цей час...

1 березня 2002 р. Хроніка подій

Близько 11 часів ранку до трьох офісів компанії "Голден Телеком" у Києві під'їхали автобуси. У кожному з них знаходилося не менше 10-15 чоловік. Преставившись співробітниками Київського УБОЗ, вони пред'явили ордер на обшук приміщень. Частина з них була в масках і озброєна автоматами АКСУ.

Співробітникам "Голден Телеком" було заборонено дзвонити будь-куди по звичайних або мобільних телефонах, а також залишати приміщення. Групами по 20-30 чоловік їх виводили у двір, а в цей час проводився огляд офісів, столів, і особистих речей.

У всіх офісах, крім центрального, обшук тривав близько 6 годин. У центральному, де знаходиться так званий "дзвінковий центр" (call-center) - 12 годин. Проводилося вилучення всіх фінансових документів, а також знімалися копії з білінгових стрічок (носіїв інформації про кількість і час всіх вхідних і вихідних дзвінків).

Коментар фахівця

"УБОЗ обшукує "Голден Телеком"? Ти, що, смієшся? Вони і у відвертих бандитів не завжди спроможні зробити якісний обшук, а уже в такій компанії і поготів. І я не перебільшую звичайно - рівень підготовки УБОЗівців добре відомий всім, в тому числі і керівництву МВС.

Тому на акцію взяли хлопців з ДПАУ, податкової міліції, і, головне, з відповідних підрозділів СБУ. Тільки вони більш-менш професійно розбираються, що перевіряти і що вилучати в компанії, що надає послуги мобільного зв'язку.

Час і місце для акції був вибраний не випадково. Фахівці знають, що в перший день місяця з приладів знімається інформація про взаєморозрахунки з іншими операторами зв'язку. Тому, судячи зі складу команди, що діяла проти "Голден Телекома", очевидно, що метою обшуку була перевірка так званого "рефайла" і спроба отримати відомості про можливу підміну міжнародного трафіка - внутрішнім.

Звідси - участь в акції співробітників ДПАУ, які, до речі, були попереджені про її проведення не менш, ніж за тиждень. Звідси ж і обвинувачення, які дуже ймовірно можуть піти на адресу менеджерів і керівництва компанії - здійснення злочину, передбаченого 212 кримінального кодексу України - ухиляння від сплати податків в особливо великих розмірах".

Хроніка подій

Увечері 1 березня представники "Голден Телеком" провели прес-конференцію. Не встиг Юрій Безбородов, керуючий компанією, звинуватити у тому, що відбувається "Укртелеком", як його колега, Джеф Хоулі, тут же дезавуював дану заяву, мовляв, "це була особиста думка пана Безбородова".

З чого слідував висновок, що Юрій Безбородов, можливо, більше в компанії не працює. Правда, пан Безбородов, в свою чергу, нагадав, що він був призначений на посаду генерального директора компанії "Голден Телеком" акціонерами і тільки вони можуть його звільнити: "Я поки ще гендиректор компанії і відповідаю за її долю".

Коментар іншого фахівця

"Про те, що Юрій Безбородов в найближчий час може залишити свою посаду в "Голден Телеком", чутки і плітки ходили протягом двох останніх тижнів. Більш, того, його останнє відрядження до Москви було, ніби, пов'язане з розглядом підсумків лютневого візиту в Київ людей з "Альфа-груп", яка володіє значним пакетом акцій "Голден Телеком".

Ревізори цілком могли поставити в провину пану Безбородову дві речі. Перше. Судове розбирання між "Голден Телеком" і "Укртелекомом" триває вже півтора роки. Йому кінця-краю не видно, але вже ясно, що "Голден Телеком" не зможе перемогти, "Укртелеком", принаймні при нинішньому керівництві, не зможе програти, а пан Безбородов не взмозі добитися компромісу.

Друге. Прибутки "Голден Телеком" від мобільного зв'язку за 2001 р. знизилися на 18%, в порівнянні з попереднім; абонентська база розширяється повільно, та й то, за рахунок накладених абонентів. Тому рішення акціонерів компанії про відставку пана Безбородова було вирішене наперед. До честі пана Безбородова можу сказати, що і люди з "Альфа Груп" навряд чи справилися з ситуацією. Кучма - це вам не Єльцин. А Довгий - не Рейман".

Довідка

Безбородов Юрій Максимович. Народився в 1945 р. в Карелії. Закінчив Харківське військове училище зв'язку, Академію зв'язку МВ в Ленінграді. З 1976 р. викладав в Київському військовому училищі зв'язку, доктор технічних наук. Автор більше ста наукових робіт, трьох монографій і 36 винаходів. Одружений, двоє дітей. Один з найпослідовніших і різких критиків існуючої системи організації галузі зв'язку в Україні: "Навіть існуюче законодавство багатьма порушується без усякої реакції з боку відповідних органів. Це бачимо ми, про це знають наші державні керівники і контролюючі органи, це бачать іноземці. Все це створює Україні надто негативний імідж держави, де існує вседозволеність, несумлінна конкуренція, монополія". Дж. "Бізнес", 4 жовтня 199 р.

"Голден Телеком"

Компанія почала роботу в Україні з 1996 року. 69% компанії належить іноземним інвесторам (Росія і США). З 1996 р. по 2001 р. компанія поширила свою мережу зв'язку по всій Україні, інвестувала понад $42 млн. У держбюджет було сплачено податків на суму 80,656 млн. грн. У 2001 р. компанія отримала прибуток близько $37 млн. Чистий прибуток становив 10,5 млн. гривень. Сьогодні в компанії працює більше ніж 400 співробітників - громадян України. "Голден Телеком" надає комплекс телекомунікаційних послуг, в тому числі фіксованого і стільникового зв'язку, а також доступу до Інтернет під торговими марками Golden Telecom GSM, UNI і "Світ Онлайн".

Довгий Станіслав Олексійович. Народився у 1954 р. в Кіровоградській області. Закінчив Київський держуніверситет ім. Шевченка, інженер-механік. Доктор фізмат наук, професор, член-кореспондент НАНУ. Директор НПО "Інформ" (1991-1997гг.), Українського інституту досліджень навколишнього середовища і ресурсів при РНБО України (1997-1998г. г.), міністр у справах науки і технологій (1998-1999г. г.), глава Держкомітету з питань науки і інтелектуальної власності (1998-2000г. г.), глава Держкомзв'язку України з липня 2001 р.


Коментар автора:

До чого тут Довгий, російська "Альфа Груп" і російський міністр зв'язку пан Рейман? Та до того, що "Альфа Груп" тепер доведеться зрозуміти різницю між Києвом і Москвою, Довгим і Рейманом, і тими правилами, по яких великий бізнес будуватиме свої відносини з владою в Україні, а по яких - в Росії. Те ж саме доведеться уясняти собі і послу США у Києві, чиї телефони підключені до мережі "Голден Телеком" напряму, в обхід "Укртелекому".

Тому пряме втручання в конфлікт між "Укртелекомом" і "Голден Телекомом" офіційних представників США представляються зовсім вже безпідставними. Та й навряд чи це допоможе бізнесу "Голден Телекому". І вже зовсім не допоможе Безбородову.

Крім того, таке "розуміння" з боку російських і американських ділових кіл повністю залежатиме від того, чи обмежаться українська влада тільки переслідуванням Юрія Безбородова за можливе (а у нашій державі, як показав приклад банка "Слов'янський", можливо все - авт.) ухилення від сплати податків, або ж гнів панів Азарова і Довгого обрушиться на бізнес "Голден Телекому" загалом.

Аргумент Юрія Безбородова:

"... Протягом 2001 року компанія зазнала 53 офіційних перевірок різних органів. При цьому кількість неофіційних перевірок була ще більшою. У тому числі, проводилися і вимірювання каналів на предмет трафіка. Всі перевірки носили формальний характер і хоч впливали негативним психологічним чином, але все ж роботі особливо не заважали".

"... Суть конфлікту з "Укртелекомом" полягає в тому, що, з приходом пана Довгого до керівництва "Укртелекому" і після знехтуваних нами явно неприйнятних пропозицій і умов з боку керівництва "Укртелекому" наша компанія відчуває постійні проблеми.

"Укртелеком", користуючись своїм монопольним становищем, не надає нам в оренду канали, в тому числі вже давно оплачені, не надає доступ до мережи загального користування, не дає вже оплачені за договором номери, невиправдано затягуючи видачу, а найчастіше взагалі не погоджує технічні умови і завдання на розробку проектів по підключенню нашої мережі до мережі Укртелекому. У різних регіонах України "Укртелеком" відключає регіональні фрагменти нашої мережі".

"Так я визнаю, що в деяких регіонах були і можливо і зараз є якісь незначні помилки і недоліки в нашій роботі, про які сьогодні керівництво просто не знає. Але всі вони вмить усувалися і усуватимуться, як тільки буде відомо про них керівництву компанії. Але я стверджую, що наша діяльність прозора, і ми ніколи не приховували і не приховуємо наші прибутки, ніколи не ухилялися від сплати податків, ніколи не займалися нелегальною - чи то ввезенням обладнання без сплати мита, чи то будь-якою протизаконною діяльністю".

"На сьогоднішній день діяльність по розвитку мереж зв'язку "Голден Телеком" фактично повністю блокована. Через ненадання нам оплаченого ресурсу (номерного простору, доступу в мережу загального користування і каналів) наші іноземні партнери припинили подальші інвестиції у проекти мобільного зв'язку і розглядають питання про можливий відхід з ринку України взагалі... Все це привело до того, що сьогодні ми вимушені реформувати нашу компанію, згортати напрямки бізнесу і скорочувати кількість співробітників в ній".

"Цей конфлікт є найяскравішим прикладом того, чому сьогодні з України йдуть іноземні інвестори, як знищуються основи ринкових відносин і як руйнується законно працююча на телекомунікацій йому ринку відкрита публічна професійна компанія, яка вносить інвестиції, платить податки, створює робочі місця і умови співробітникам, включаючи гідні зарплати і тим самим заважає вести брудний бізнес, де процвітають хабарі, корупція, подвійна мораль і подвійна зарплата".

"Нам достеменно відомо, що у всі обласні дирекції "Укртелекому" надійшла вказівка всіляко перешкоджати роботі нашої компанії і не давати їй доступу до загальної мережи. Від таких дискримінаційних дій, передусім, страждає сам "Укртелеком", оскільки щомісяця втрачає мільярдні прибутки у вигляді недоотриманих орендних платежів за канали, пропуск трафіка і ін.".

Від автора. Найдивніше в цьому конфлікті, що при всьому цьому Юрій Безбородов вірить в доброго "царя-батечка" - він же президент України Леонід Кучма, якого "або не вірно інформують, або взагалі він не в курсі ситуації". Тому глава "Голден Телекома" все ще зберігає "останню надію".

Але ж було сказано "Залиш надію, всяк хто сюди входить".

Читайте також:

Тенденція, однак або Що сталося з Golden Telecom?

В Украине начато первое уголовное дело по краже телефонного трафика

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування