Історія зникнення документів в Криму. Сценарій Грача?

Понеділок, 4 березня 2002, 15:53
У Криму зник увесь пакет реєстраційних документів кандидатів в депутати Верховної Ради Криму. Серед паперів, що зникли - заяви про реєстрацію кандидатів в депутати автономії, декларації про прибутки, передвиборчі агітаційні матеріали. Зникли практично всі документи, від 960 до 970 комплектів.

Голова Кримського виборчкому розцінив факт зникнення комплекту
як "злочин". "Фактично сталося розкрадання документів", заявив він в інтерв'ю журналістам.

За словами Полякова, "в ніч з 26 на 27 лютого член Виборчкому Антоніна Устинова, за її поясненням, з метою забезпечення збереження первинних документів кандидатів в депутати ВР Криму, відкрила наодинці ключем, що є у неї, сейф замголови Виборчкому, і взяла їх, як вона говорить, на відповідальне зберігання в кабінет ветеранів війни, праці і військової служби". Кабінет ветеранів знаходиться на 5 поверхів нижче за Виборчком.

Поляков повідомив, що на пропозицію Виборчкому повернути справи, вона заявила, що зробить це тільки в тому випадку, коли буде зібрана виборча комісія в повному складі, тобто всі 15 чоловік (а такого кворуму, зі слів Полякова, "практично ніколи не було"), а також в тому випадку, коли будуть запрошені ЗМІ. "Вона їх хоче віддати в присутності громадськості", сказав Поляков.

Відповідаючи на питання, чому про зникнення документів стало відомо лише в понеділок, Поляков повідомив, що він дізнався про це 28 лютого і відразу призначив службове розслідування, результати якого стали відомі 4 березня 2002 р.

Розшук самої Устинової, зі слів Полякова, позитивних результатів не дав. "Вона не відкриває дверей квартири і не відповідає на телефонні дзвінки, хоч відісланий за нею водій зафіксував, що лічильник в її квартирі крутиться. Значить, хтось у будинку є", сказав Поляков.

Зате він має в своєму розпорядженні її письмове пояснення, в якому Устинова підтверджує, що взяла документи, і вони знаходяться в приміщенні Ради ветеранів. Сам Поляков, правда, не впевнений, що вони дійсно знаходяться там.

Як розказав Поляков, голова ради ветеранів Павло Максимов підтвердив, що папки знаходяться в їх приміщенні, але не пред'явив їх навіть слідчому, пояснивши це тим, що документи будуть передані тільки в присутності самої Устинової.

"Без неї ніхто не має доступу до них, оскільки ключ від сейфа ніби переданий тільки їй", говорить Поляков.

"Вихід один - треба йти правовим шляхом, порушити кримінальну справу, взяти санкцію на обшук, відкрити в примусовому порядку сейф і вилучити справи, що знаходяться там ".

Чи готова до цього міліція, невідомо. У кабінеті голови Виборчкому знаходилися представники правоохоронних органів, які відмовилися спілкуватися з журналістами. Але, якщо вірити Полякову, "вони настроєні рішуче".

До цього події розвивалися так - в кабінет ради ветеранів, де ніби зберігаються документи, нікого з преси не допускали. Поляков заявив, що кабінет замкнений, і туди неможливо потрапити. Однак, як вдалося з'ясувати журналістам, це не зовсім так. У понеділок в ньому принаймні знаходилося більше 10 осіб, в тому числі голова цієї організації Павло Максимов і сам голова Виборчкому Поляков. Пресу в кабінет демонстративно не пустили, закривши двері і замкнувши їх на ключ.

Максимов у відповідь на питання УП, чи є нього документи, заявив, що не буде ні з ким розмовляти. Весь час за закритими дверми лунав шум скандалу. Двері не відкрили навіть замголови ВР Юрієві Корнілову. Коли Поляков вийшов, він відразу заявив, що не буде нічого коментувати.

Він відмовився відповідати на питання, де документи, але підтвердив, що "в сейфі в приміщенні Виборчкому їх немає. Він також відмовився коментувати припущення про те, що хтось намагається зірвати вибори.

Однак сам Поляков поки не бачить "великої біди" в тому, що відбулося, оскільки кандидати в депутати можуть відновити документи, і, крім того, їх копії зберігаються в окружних комісіях.

З іншого боку Поляков не виключає, що провокації триватимуть. На його думку, деякі члени Виборчкому можуть не прибути, як це зараз і відбувається, на засідання, щоб "паралізувати роботу Виборчкому Криму".

Такого скандалу пострадянський простір ще не бачив. І тепер, як жартують спостерігачі, потрібно чекати замаху на Грача, можливо, організованого ним самим. До речі, виступаючи на мітингу, він вже натякнув на те, що СБУ "робила замах на нього і його сім'ю".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
09:45
У Кривому Розі − приліт інфраструктурний об'єкт: 3 поранених
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
09:17
Комбінований удар по Україні: сили ППО збили 22 ракети, 2 з яких Х-22 та 14 "Шахедів"
Усі новини...